La 7a edició de la Fira de la Tòfona del Berguedà insisteix en el repte de “popularitzar” el diamant negre de la cuina

ACN Detall de dues tòfones collides a un camp del Berguedà.
Comparteix-ho amb els teus amics:

La Fira de la Tòfona del Berguedà va néixer l’any 2008 amb l’objectiu de donar a conèixer i popularitzar el conegut com a diamant negre de la cuina. Després de sis edicions i a punt d’arrencar la setena -se celebrarà a Cal Rosal els dies 30 i 31 de gener i 1 de febrer- aquest repte continua vigent. “Reivindiquem des de fa temps popularitzar aquest producte que és tan nostre i tan desconegut a la vegada”, ha afirmat el director de la fira, Pere Muxí. La mostra, que comptarà amb una dotzena de parades, organitza jornades tècniques, un sopar degustació, xerrades i també un taller sobre ensinistrament de gossos. Es preveu que aquesta sigui la millor campanya de la tòfona negre dels últims anys.

ACN Detall de dues tòfones collides a un camp del Berguedà.
ACN Detall de dues tòfones collides a un camp del Berguedà.

La tòfona és considerada pels gastrònoms el diamant negre de la cuina per les seves característiques organolèptiques. Al Berguedà, volen aprofitar aquest recurs tan preuat, per promocionar el territori. Per això, des de fa set anys organitzen la Fira de la Tòfona del Berguedà amb l’objectiu de divulgar aquest producte i popularitzar-lo. L’alcaldessa d’Olvan, Judit Carreres, ha expressat que la tòfona “és una oportunitat pel nostre territori i, per això, l’objectiu de la fira és donar-la a conèixer, tant al sector professional com al públic en general”.

De la seva banda, la directora de Turisme i Comerç de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Imma Espel, ha remarcat que el fet que la tòfona negre sigui un element singular de la comarca, “ens permet fer una promoció turística i econòmica diferenciada”. A més, Espel ha recordat que paral·lelament a la fira també s’organitza la campanya gastronòmica de la Cuina de la Caça i la Tòfona, impulsada per onze restauradors de la comarca.

Activitats diverses per a tots els públics

La 7a Fira de la Tòfona del Berguedà arrencarà el divendres 30 de gener amb la jornada tècnica i demostrativa ‘La tòfona, una oportunitat després dels incendis del 94-98’. Els participants visitaran una plantació adulta de tòfones al Solsonès, que va patir els greus incendis de l’any 1998. El director de la fira, Pere Muxí, ha explicat que es tracta d’una activitat molt interessant per veure “quines alternatives hi ha després de patir una desgràcia d’aquestes característiques”. El mateix dia 30 al vespre tindrà lloc el tradicional sopar gastronòmic de la tòfona negra del Berguedà, que enguany se celebrarà al restaurant Els Casals, a Sagàs.

El dissabte, el professor i naturalista Martí Boada impartirà la conferència inaugural sobre ‘L’hivern al Bosc’. També se celebrarà el concurs de joves cuiners i la presentació del projecte ‘Viticultura experimental a Navàs’. A la tarda s’ha organitzat un taller d’ensinistrament de gossos tofonaires, tot i que el tradicional concurs de gossos tindrà lloc diumenge al matí. De fet, Muxí ha explicat que aquesta és una activitat molt reclamada pel públic i, per això, “portarem tres primeres espases del món de l’ensinistrament de gossos tofonaires perquè el públic vegi com es treballa amb ells i com s’aconsegueix la comunicació entre l’home i l’animal”.

Una de les millors campanyes de la tòfona

El director de la fira, que també és expert tofonaire, ha afirmat que es preveu que aquesta sigui una de les millors campanyes de la tòfona negra dels darreres anys a la Catalunya Central. Muxí ha explicat que un dels motius és que hem tingut un juliol i agost molt plujosos, que són els mesos que la tòfona necessita aigua per créixer, i un hivern fred. “Necessitem que cada estació faci el temps que li toca”, ha apuntat Muxí. Pel que fa al preu de venta al públic, Muxí ha explicat que en aquests moments oscil·la entre els 25 cèntims el gram i els 50, és a dir, de 250 euros a 500 el quilo.