La cala Es Caials del Cap de Creus, el punt amb més diversitat de llimacs de mar de Catalunya

Comparteix-ho amb els teus amics:

El Grup de Recerca d’Opistobranquis ha identificat 77 espècies diferents d’aquest animal en un sol cap de setmana

El Grup de Recerca d’Opistobranquis de Catalunya (GROC) ha identificat 77 espècies diferents d’aquesta subclasse de mol·lusc gastròpodes, més coneguts amb el nom de llimacs de mar, a la cala Es Caials, situada dins del Parc Natural del Cap de Creus durant la 5a edició de la marató que es va dur a terme el cap de setmana passat i que s’organitza anualment per fer noves identificacions d’aquests animals. Els opistobranquis, molt semblants als llimacs terrestres, destaquen per les seves coloracions vistoses, contrastades i, algunes espècies, acostumen a ser minúsculs i difícils de detectar. En total, els participants van observar 600 exemplars de 77 espècies diferents d’aquests animals i n’hi ha quatre més encara pendents de confirmació. Durant les immersions, els experts van localitzar per primer cop la ‘doridaci Baptidoris cinnabarina’, arribant a les 115 espècies citades en aquesta cala, convertint aquest espai en el punt amb més diversitat d’opistobranquis de Catalunya.

llimacs de mar

Durant el cap de setmana passat es van fer dos cursos de formació, set immersions – cinc diürnes i dues nocturnes- i dues sessions de laboratori on hi van participar 50 persones. Els cursos van versar sobre la macrofotografia amb càmera compacta i la biologia dels opistobranquis.

Les set immersions es van definir en tres punts diferents entre la superfície i els 35 metres de profunditat, amb mostrejos en tots els hàbitats possibles, com posidònia, algues fotòfiles, extraploms, coral·ligen, o sorra. Tal i com detallen els experts, sovint cal agafar mostres d’algues de la zona que acostumen a servir de recer per aquesta mena d’animals i, posteriorment, dins del laboratori i amb calma s’observen les restes sota la lupa binocular per poder localitzar aquests llimacs marins. Un cop són identificats i fotografiats, els exemplars es tornen a portar al mar.

Els opistobranquis són una subclasse de mol·luscs gastròpodes que es caracteritzen per tenir les brànquies situades a la part del darrere del cos i disposar d’una closca molt petita o, directament, no tenir closca. La seva aparença és molt semblant a la d’un llimac. És per això que se’ls coneix amb el nom de llimacs de mar. Aquest grup d’invertebrats són molt coneguts pels submarinistes perquè es tracta d’uns animals molt vistosos, de colors llampants i atractius.

Durant el cap de setmana passat, els 50 participants van aconseguir observar gairebé 600 exemplars de 77 espècies diferents d’opistobranquis. N’hi ha quatre més pendents de confirmació. Més de la meitat, 55, van ser nudibranquis, el grup més espectacular dels opistobranquis. Tot i això, cal remarcar que, per primer cop, es va trobar en aquesta cala el ‘Doridaci Baptidoris cinnabarina’. D’aquesta manera, els experts han arribat a les 115 esècies citades en aquesta cala, convertint aquest espai en el punt amb més diversitat d’opistobranquis de Catalunya, segons les dades del GROC.

En aquest sentit, els participants van localitzar vuit espècies que es consideren molt rares pel fet que hi ha escasses cites prèvies o localitzacions al litoral català. Es tracta dels’ sacoglossos Hermaea bifida’ i ‘Calliopaea bellula’, i els ‘doridacis Carminodoris boucheti’, ‘Doriopsilla areolata’, ‘Doris bertheloti’, ‘Doris ocelligera’, ‘Baptodoris cinnabarina’ i ‘Polycera elegans’. D’aquesta darrera espècie se’n van observar vuit exemplars i, donat que només s’ha trobat a Es Caials, i únicament durant les cinc maratons del GROC, va ser l’espècie escollida pel logotip de la Marató del GROC. A més, també es van observar 12 espècies rares, entre les que destaquen ‘Elysia translucens’, ‘Elysia flava’ o ‘Dicata odhneri’, i 19 espècies poc comunes.

D’altra banda, les 77 espècies detectades representen un nou rècord pel que fa a la marató d’opistobranquis de Es Caials. L’any 2012 només se’n van detectar 47; 57 el 2013; 54 el 2014 i 65 el 2015. Des del Departament de Territori i Sostenibilitat assenyalen que cada any els participants tenen una millor formació i poden localitzar més ràpidament aquests petits animalons.