La Catalunya del Nord vol sumar complicitats per aconseguir un estatuts propi dins l’estat francès

RECOLONS, ÀLEX - ACN Marta Serra, Pere Manzanares i Miquel Arnaudies, de la Federació d'Entitats de la Catalunya del Nord, aquest dijous a Perpinyà.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Davant l’amenaça de quedar “diluïts” en una macroregió amb capital a Tolosa de Llenguadoc, la Catalunya del Nord vol començar a treballar de manera “transversal” per aconseguir un estatuts propi en el sí de l’estat francès. L’objectiu passa perquè les reivindicacions històriques del sector catalanista les facin seves altres com l’econòmic i el polític i, especialment, la gent del carrer. És per això, i segons ha explicat Pere Manzanares, de la Federació d’Entitats, que els actes de commemoració del Tractat dels Pirineus, que tindran lloc a Perpinyà el 7 i el 8 de novembre, serviran per iniciar un procés “pedagògic” a tots els nivells amb la vista posada a les eleccions departamentals del mes de maig.

RECOLONS, ÀLEX - ACN Marta Serra, Pere Manzanares i Miquel Arnaudies, de la Federació d'Entitats de la Catalunya del Nord, aquest dijous a Perpinyà.
RECOLONS, ÀLEX – ACN Marta Serra, Pere Manzanares i Miquel Arnaudies, de la Federació d’Entitats de la Catalunya del Nord, aquest dijous a Perpinyà.

El 7 i el 8 de novembre, la Catalunya del Nord viurà la seva Diada amb una agenda carregada d’actes. Concretament es commemora la signatura del Tractat dels Pirineus el 7 de novembre de l’any 1659 pel que el Comtat del Rosselló i part de la Cerdanya quedaven annexionats al Reialme de França. Un tractat que més enllà de suposar “un canvi de propietari” va significar en termes reals “la separació amb la resta de Països Catalans”.

La commemoració començarà el divendres 7 de novembre amb una taula rodona on es tractarà la reforma territorial impulsada pel govern francès que vol reduir el nombre de regions i, que si es tira endavant, suposaria que la Catalunya del Nord passaria a formar part d’una macroregió amb capital a Tolosa de Llenguadoc. Sota el títol ‘La reforma territorial. Quina solució per a la Catalunya del Nord?’, la taula rodona comptarà amb la participació de representants d’Occitània, el País Basc francès i la Bretanya.

El gruix d’actes s’han reservat per l’endemà, el dissabte 8 de novembre, quan la commemoració sortirà als carrers de Perpinyà per fer visibles les reivindicacions d’un territori que aspira a aconseguir un estatus propi en el sí de l’estat francès. Així, a les quatre de la tarda es farà una manifestació que començarà a la plaça Catalunya i que, com altres anys, finalitzarà al Castellet, al centre de la ciutat. A les set de la tarda es farà la tradicional marxa de torxes entre el Casteller i la Casa Musical, on, a partir de dos quarts de nou, tindrà lloc la part més festiva amb un seguit de concerts amb el grup català Dr. Calypso i els nord-catalans The Terrific Turkeys al capdavant.

Els actes de Perpinyà, a més, seran l’etapa final del Correllengua 2014 que ha recorregut pobles i ciutats de tots els Països Catalans en defensa de la llengua catalana.

Com a novetat, i aprofitant la celebració del nou 9N al Principat, s’instal·larà una urna davant la Prefectura de la ciutat on tothom qui ho vulgui podrà votar sobre un estatut particular per a la Catalunya del Nord. Un acte simbòlic que els organitzadors esperen que compti amb una participació significativa.

Avantsala del nou 9N

La Diada de la Catalunya del Nord és un punt de trobada habitual del catalanisme d’ambdós costats de la frontera, però enguany, els organitzadors han fet una crida perquè els catalans del Principat s’acostin a Perpinyà a donar suport a les reivindicacions del nord coincidint amb el fet que l’endemà Catalunya anirà a les urnes per votar en el nou 9N. “Volem que la Diada de la Catalunya del Nord sigui l’avantsala del 9N”, ha dit. En aquest sentit, Marta Serra ha recordat que la Catalunya del Nord sempre ha estat “un espai de reivindicació pels catalans del Principat” i que ara els catalans del nord, com aquests han fet amb el procés sobiranista, volen sentir l’escalf dels del sud a les seves demandes.

Estatus propi

Els organitzadors dels actes, la Federació d’Entitats de la Catalunya del Nord, volen que la commemoració d’enguany serveixi de “punt de partida” per sumar complicitats entre la societat i les institucions nord-catalanes per aconseguir un estatus propi en el sí de l’estat francès. Així, intentaran fer arribar el missatge que la macroregió que planteja l’estat francès suposaria “diluir” encara més la identitat catalana i que deixaria sense instruments una regió “molt castigada” per l’atur i amb una economia molt feble. L’objectiu doncs, és que el missatge s’entengui més enllà dels cercles estrictament catalanistes perquè afecta el conjunt de la regió amb implicacions a tots els nivells.

L’objectiu és anar sumant complicitats a tots els nivells amb l’objectiu fixat en les eleccions al Consell General del mes de març de 2014 i les regionals previstes pel mes de desembre també de 2014.

Comparteix-ho amb els teus amics: