La Comissió Europea afegeix l’oli de l’Empordà a la llista de productes de qualitat de la UE

ACN L'oli de l'Empordà ha estat afegit a la llista de productes de qualitat de la Unió Europea i es podrà comercialitzar sota el segell de Denominació d'Origen Protegida (DOP).
Comparteix-ho amb els teus amics:

La Comissió Europea ha afegit aquest dimarts l’oli de l’Empordà al registre de productes de qualitat de la UE a la categoria de Denominacions d’Origen Protegides (DOP) i, a partir d’ara, es podrà comercialitzar sota aquest segell. L’oli de l’Empordà, un oli extra verge, està fet amb les varietats d’Argudell, Curivell, Llei de Cadaqués i Arbequina d’oliveres de la demarcació gironina. A la llista de productes preservats per la UE ja hi ha altres 18 productes catalans classificats segons denominació d’origen protegida, indicació geogràfica o especialitats tradicionals. L’últim producte català que va entrar a la llista va ser el pa de pagès, com una indicació geogràfica protegida, el febrer del 2013.

ACN L'oli de l'Empordà ha estat afegit a la llista de productes de qualitat de la Unió Europea i es podrà comercialitzar sota el segell de Denominació d'Origen Protegida (DOP).
ACN L’oli de l’Empordà ha estat afegit a la llista de productes de qualitat de la Unió Europea i es podrà comercialitzar sota el segell de Denominació d’Origen Protegida (DOP).

Segons el Diari oficial de la Unió Europea, l’Oli de l’Empordà s’elabora principalment amb la varietat ‘Argudell’, que detalla que ha d’estar “present en un percentatge mínim d’oli del 51% de la composició”, i amb la varietat Arbequina. La suma d’aquestes dues varietats ha d’acabar representant el 95% de l’oli resultant. La particularitat d’aquest oli ve donada per les característiques de la varietat ‘Argudell’, que el document oficial de la CE descriu com a “molt rústica, adaptada a la pobresa dels sòls, i que suporta els forts vents dominants (tramuntana)”. A l’informe també s’apunta que aquesta varietat és “molt diferent” a la resta de varietats catalanes i té “un coeficient de similitud” amb la resta d’olives del país “inferior a 0,30 sobre un valor d’1”. A més, té una olor característica amb “aromes que recorden a la gespa acabada de tallar o les nous”.

Al registre de productes de qualitat de la UE hi consten més de 1.200 productes d’arreu d’Europa i 186 productes registrats. Entre els productes catalans salvaguardats ja hi constaven l’oli de la Terra Alta, l’oli del Baix Ebre i Montsià, l’oli de Les Garrigues i l’oli de Siurana. A la mateixa llista també es contempla la denominació d’origen de l’arròs del Delta de l’Ebre, la mongeta del Ganxet, la pera de Lleida o el formatge i la mantega de l’Alt Urgell i la Cerdanya. Com a Indicacions Geogràfiques Protegides hi ha la llonganissa de Vic, la poma de Girona, el calçot de Valls, el torró d’Agramunt, les clementines de les Terres de l’Ebre, les patates de Prades o el pollastre i capó de Prat. A més, els panellets estan protegits com una Especialitat Tradicional Garantida.

Brussel·les (ACN)