La creadora de les tres Bessones exposa al nou Espai Santa Caterina a Girona

Comparteix-ho amb els teus amics:

Quan es parla de Roser Capdevila, de seguida vénen al cap l’Anna, la Teresa i l’Helena. Però l’imaginari de la il·lustradora no es queda només amb les cèlebres tres bessones. Durant la seva trajectòria, Capdevila ha dibuixat cap a 350 títols, que s’han traduït a nombrosos idiomes. Ara, l’exposició ‘Llapis i… acció! Roser Capdevila dibuixa’ explora el procés creatiu de la il·lustradora a través d’un recorregut que juga constantment amb la biografia i l’obra de l’artista. Partint de cinc contes -tres dels quals, escrits per ella mateixa- l’exposició repassa la vida de Capdevila i introdueix el visitant a la seva vessant més íntima: la dels diaris personals i els teatrins fets amb cartrons reciclats.

00128052014

Roser Capdevila és, com ella mateixa admet, una il·lustradora tardana. Va començar a omplir llibres amb el seu univers màgic a partir dels 41 anys, després de quedar finalista al Premi Apel·les Mestres amb ‘La cosidora’, un conte que ella mateixa va escriure i dibuixar.

Tres anys després, li arribava l’embranzida -i la feina frenètica- amb ‘Les tres bessones’, que la lligarien a la productora Cromosoma i que, a més d’omplir nombrosos contes, també farien el salt a la petita pantalla amb una sèrie de 104 episodis. Però l’obra de Roser Capdevila no es queda només aquí.

Al llarg de la seva trajectòria, que un accident va estroncar el 2005, la il·lustradora catalana ha dibuixat cap a 350 títols i ha portat el seu imaginari pels cinc continents. Editorials de França, Alemanya, Itàlia, el Canadà o el Japó tenen contes que porten el seu segell.

I aquesta és, potser, la part més desconeguda de la seva obra. “Estic una mica escampada per tot el món, cosa que em satisfà moltíssim; perquè els nens, quan són petitons, són iguals a tot arreu”, explica Capdevila. I concreta: “Allò que els agrada és trobar elements amb què s’identifiquin; per exemple, si dibuixes una casa, posar-hi una joguina a mig muntar, un mitjó regirat o una sabata pel terra”.

Entre dibuixos i biografia

Ara, amb l’objectiu d’endinsar-se en la seva trajectòria -no només professional sinó també personal- arriba a Girona l’exposició ‘Llapis i… acció! Roser Capdevila dibuixa’. La mostra entrecreua dibuixos (alguns, inèdits) amb biografia de l’artista per mostrar com la seva és una ment en constant ebullició.

Un llibre per a menuts editat a França (‘Aïe, aïe,aïe Mes cheveux!) explica les vicissituds que la il·lustradora va patir de petita amb els seus rínxols característics. Un conte on s’entremesclen els nens d’una escola, un cangur i una gallina serveix per repassar el seu pas pel col·legi. O un escenari del Liceu amb un piano i violins de cartró i una flauta feta a partir d’una rosca de bombeta reflexen la passió -aquesta, mai corresposta per les muses- que Capdevila sent per la música.

A la mostra, no hi falten tampoc les cèlebres tres bessones. S’hi exposa el primer conte que les va veure néixer, però sobretot, també una reproducció de la nurseria de joguina amb que les tres trigèmines (ara, les reals) de Roser Capdevila jugaven quan eren petites.

Diaris i teatrins

L’exposició, però, s’endinsa també en la vessant més personal de la il·lustradora catalana. Els seus quaderns d’aquarel·les o fragments del diari personal -en què Capdevila se serveix del dibuix per revestir l’actualitat amb ironia- porten el visitant per un recorregut que acaba amb els últims projectes personals de la il·lustradora, aquells en què s’ha bolcat després de l’accident.

Sobretot, aquí el que predomina són les creacions fetes amb cartró reciclat, que fins ara no han transcendit l’esfera personal i familiar. Teatrins de contes creats a partir de caixes de sabates (que Capdevila regala com a felicitació de Nadal), titelles que ella mateixa representa amb els néts (sorgits del conte ‘La família bus’) o el seu darrer projecte, un autèntic cabaret fet de cartró que ha portat, amb representacions íntimes, arreu de Catalunya i fins i tot a París.

L’exposició ‘Llapis i… acció! Roser Capdevila dibuixa’ ha inaugurat aquest vespre el nou Espai Santa Caterina, situat a la seu de la Generalitat a Girona. S’hi podrà veure fins al 19 d’octubre i, després, la mostra viatjarà a Brussel·les i Madrid. A la inauguració hi han assistit, entre d’altres autoritats, la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; el delegat del Govern, Eudald Casadesús, i l’alcalde de Girona, Carles Puigdemont.