La CUP avalarà Puigdemont amb vuit vots favorables i dues abstencions

Aleix Moldes: Anna Gabriel, durant el debat d'investidura.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Gabriel insta el presidenciable a obrir “encara més” el procés per fer-lo “més transversal i plural” i a treballar perquè avanci “sense demores innecessàries”

Aleix Moldes: Anna Gabriel, durant el debat d'investidura.
Aleix Moldes: Anna Gabriel, durant el debat d’investidura.

La portaveu parlamentària de la CUP, Anna Gabriel, ha anunciat que els deu diputats de la CUP atorgaran finalment vuit vots a favor i dues abstencions a la candidatura de Carles Puigdemont la presidència de la Generalitat. “Fem un gest de confiança perquè creiem que ens hem entès en posar les bases de la construcció de la nova república”, ha apuntat Gabriel. Ha justificat les dues opcions de vot per la “necessària i sana diferència” entre els cupaires. Gabriel ha apel·lat a la “enormíssima responsabilitat” de Puigdemont com a president, i li ha atorgat el “repte d’obrir encara més” el procés per fer-lo més “transversal i plural”, així com a cercar acords i fer que “tot avanci sense demores innecessàries”.

Anna Gabriel ha defensat el caràcter d'”excepcionalitat” de la legislatura i en aquest sentit ha assegurat que el president que se n’investirà ni el Govern que conformarà són estrictament de la CUP. “Tampoc ho preteníem”. Ara bé, l’investiran, després de l’acord in extremis amb Junts pel Sí perquè fan “un gest de confiança”. “Creiem que ens hem entès en posar les bases de la construcció de la nova república”.

Per això, Gabriel ha anunciat que el seu grup parlamentari atorgarà en la votació en primera i única vota vuit vots favorables i dues abstencions. Ho ha justificat així per la “necessària i sana diferència” entre els seus diputats. “Quina por els que auguren mons uniformes”, ha afegit Gabriel.

De fet, Gabriel ha interpel·lat directament Puigdemont per la “enormíssima responsabiltiat” de ser el president de la Generalitat en la “transició” cap a república catalana. Així mateix, ha destacat el repte d”‘obrir el procés encara més”, per guanyar més base social. I fer-ho, tot plegat, “més plural i transversal”. També li ha recordat que caldrà “buscar acords” així com fer que el procés “avanci sense demores innecessàries”.

Gabriel ha demanat tancar etapes, que no es torni a “reeditar”, que s’obri “un nou camí” sense haver de “lamentar ni excusar res”. “En aquest sentit la diputada anticapitalista ha instat Puigdemont a treballar per un país “lliure i sobirà” que vegi en la seva sobirania “fortalesa de llibertat”.

La portaveu parlamentària també ha recordat al presidenciable que té divuit mesos –”ens hi hem compromès”- per aplicar un programa que no sigui de “legislatura normal” sinó que faci possible el full de ruta cap a la independència, el procés constituent i el rescat social. És més, Gabriel ha parlat d’aquets tres elements com a “pilars” i “bastions” ideològics i polítics de la CUP.

“Ja vam dir que no investirem cap president autonòmic, entenem que no ho estem fent”, ha suggerit Gabriel. Així ha afegit finalment que espera que Puigdemont condueixi a unes propers eleccions, “constituents”, que “segur que s’han de guanyar i de llarg”.

Les crítiques a Mas

L’acord que in extremis van subscriure aquest dissabte Junts pel Sí i la CUP, ha conduit Puigdemont a la presidència i n’ha deixat fora Artur Mas. Precisament, l’encara president en funcions ha arrossegat crítiques de la diputada anticapitalista. Gabriel ha agraït el “bon to” de Puigdemont, “potser a diferència de les d’Artur Mas aquests darrers dies”. En aquest sentit li ha recriminat que “semblava que posés en qüestió el resultat del 27-S, semblava que venia l’acord subscrit com alguna cosa que tenia a veure amb el preu del seu cap”.

“Tres mesos de tensió negociadora potser ens fan dir coses més de lectura partidista que de voluntat de construir plegats; no vam fer un acord de vencedors i vençuts, quina mena de futur comanaríem a construir si partís d’aquestes bases, oi?”, ha afegit Gabriel. Encara en clau d’acord, la portaveu dels cupaires ha celebrat que el “comandament” no pivoti en una “figura presidencialista que podia semblar que confonia procés amb persona”.

Les dimissions i els “bastions” de la CUP

Gabriel ha assegurat que de l’acord n’és “indissociable” el que defineix la identitat política de la CUP: “independentistes, anticapitalistes i feministes”. “No hem abandonat cap dels nostres bastions”, ha afegit. També ha apel·lat a l’esquerra espanyola i li ha agraït “els esforços” per defensar el dret a decidir. Ara bé, ha instat Podemos, sense citar-los, que ajudin a revocar “el menyspreu a la democràcia” quan no arribi “el permís” per a un referèndum i que “entenguin que la unilateralitat és la única via si es vol fer possible el respecte al dret dels pobles”.

Finalment, la diputada de l’esquerra anticapitalista s’ha referit a les dimissions que comporta per a la CUP l’acord amb JxSí. Ha agraït la “generositat” del seu grup parlamentari, que considera “indestriable” de la seva cultura política. “Ens trobarem on millor ens sentim, al carrer”, ha afegit Gabriel amb un somriure cap a la bancada cupaire, i en concret cap als diputats que renunciaran properament Julià de Jòdar i Josep Manel Busqueta.

Gabriel ha pronunciat el discurs en nom de la CUP, tot i que no és presidenta del grup parlamentari. De fet, formalment encara n’és Antonio Baños que aquest dilluns va anunciar que renunciava a l’acta de diputat, una dimissió que encara no ha formalitzat. De fet, ha participat al ple d’investidura d’aquest diumenge.