La CUP denuncia la DdG a òrgans de transparència per “boicot” en l’accés a informació

Comparteix-ho amb els teus amics:

El diputat Lluc Salellas assegura que hi ha nou assumptes dels quals han requerit documentació i l’única resposta ha estat el “silenci total”

La CUP ha denunciat la Diputació de Girona davant òrgans que vetllen per la transparència de les institucions públiques, com la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (organisme independent nomenat pel Parlament de Catalunya) i l’organització International Transparency. El diputat, Lluc Salellas, ha recordat que ja fa setmanes que van denunciar públicament les traves constants que la Diputació posa a la CUP per accedir a informació però assegura que la situació, en comptes de solucionar-se, ha anat a pitjor. “Ens sembla molt greu que ens facin boicot i creiem que és deliberat”, ha afirmat. Salellas ha explicat que hi ha nou assumptes dels quals han requerit informació i l’única resposta ha estat el “silenci total”.

López M. Foto del diputat de la CUP a la Diputació de Girona, Lluc Salellas, durant la roda de premsa, el 18 d'abril del 2016

La CUP ha presentat 24 reclamacions a la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública, un òrgan independent nomenat pel Parlament de Catalunya davant el qual es poden denunciar les administracions catalanes si no han atès de manera satisfactòria una sol·licitud d’accés a informació. Salellas recorda que els dictàmens d’aquesta comissió són vinculant i, per això, esperen que les resolucions serveixin per “obligar” la Diputació de Girona a facilitar la informació que reclama la CUP.

Dins les 24 reclamacions, hi ha nou expedients per superar el termini legal establert per contestar i encara no tenir resposta, una per notificar que es facilitaria una informació que encara no ha arribat, sis reclamacions per obligar la CUP a justificar per què volen la informació i què en faran un cop la tinguin, tres reclamacions per no facilitar fotocòpies d’expedients concrets i cinc casos on la Diputació denega l’accés a consultar informació anterior a l’1 de juliol del 2015, quan es va constituir el nou ple i la CUP es va convertir per primer cop en força amb representació a l’ens provincial.

Salellas ha explicat que entre aquestes peticions d’informació hi ha expedients de tot tipus, des de contractacions a adjudicacions de subvencions. El diputat ha explicat que des que es va formar el nou ple, la CUP ha demanat informació sobre més de 100 assumptes. Els primers mesos no van tenir massa problemes, excepte algun retard puntual, però assenyala que a partir de gener tot va canviar. “No sabem què va passar al ple de gener o ningú ens ha dit què va passar, però des d’aleshores ens posen pals a les rodes” , ha explicat Lluc Salellas.

En paral·lel, la CUP també envia una carta explicant el seguit de problemàtiques a International Transparency, organisme internacional encarregat d’avaluar el grau de transparència de les administracions públiques.

Salellas denuncia que des de la presidència de la Diputació de Girona estan fent un “boicot deliberat” a la feina d’oposició de la CUP i apunta que no s’entén aquesta cautela si tenen “la consciència tranquil·la”. El diputat ha demanat al govern de CiU que “recapaciti” i faciliti l’accés a la informació que sol·liciten. “L’únic que alimenta aquest bloqueig continu és la sensació que a la Diputació hi ha hagut mala praxis i per això no volen que en tinguem coneixement”, ha conclòs.

Durant la roda de premsa, Salellas també ha anunciat que durant el ple d’abril (que serà aquest dimarts al migdia) la CUP portarà a votació una moció de suport a favor als municipis i electes perseguits per haver-se adherit a la declaració de ruptura del Parlament de Catalunya.

Per a la CUP, la Diputació de Girona ha de “prendre partit a favor dels municipis o càrrecs electes de la nostra demarcació afectats per la persecució de l’Audiència Nacional”. Salellas espera que la moció prosperi amb el suport de tots els diputats.

Foto: López M.
Foto del diputat de la CUP a la Diputació de Girona, Lluc Salellas, durant la roda de premsa, el 18 d’abril del 2016.