La CUP està disposada a fer president algú de CDC que generi consens però no Artur Mas

López M.: El consell polític de la CUP, reunit a Perpinyà
Comparteix-ho amb els teus amics:

Al llarg de la propera setmana proposaran un candidat alternatiu dins de la llista de Junts pel Sí

López M.: El consell polític de la CUP, reunit a Perpinyà
López M.: El consell polític de la CUP, reunit a Perpinyà

El diputat de la CUP Benet Salellas ha anunciat aquest dissabte des de Perpinyà que la formació presentarà al llarg de la setmana que ve un candidat alternatiu a Artur Mas per a la presidència de la Generalitat. Salellas ha especificat que serà algú de la candidatura de Junts pel Sí i fins i tot estan disposats a fer president algú de CDC si és una figura de consens i que permet que tothom “se senti còmode”. En tot cas, ha reiterat que no votaran Artur Mas. El diputat de la CUP admet que els membres de Convergència són els que compleixen menys els requisits que creuen que hauria de tenir el president d’aquesta etapa de transició però d’aquesta manera volen demostrar la seva “generositat” en aquest procés.

En tot cas, Salellas lamenta que s’hagi convocat la votació de la investidura abans d’haver arribat a un acord perquè acabarà sent una “investidura fallida” i ho ha atribuït a una “mostra de força” i un “acte d’orgull” de CDC.

“Nosaltres estem molt contents per com van evolucionant les negociacions”, ha afirmat Salellas que aquest dissabte ha participat en diversos actes de la diada de la Catalunya del Nord. El diputat assegura que van avançant en aspectes claus com l’annex a la declaració de ruptura. On admet que estan enrocats és, però, en qui ha de presidir la Generalitat de Catalunya.

Descartat Artur Mas des del començament, la CUP reitera que no li donarà suport en el pròxim ple d’investidura ni en cap altre. Salellas lamenta que per una “qüestió d’orgull” es faci “una investidura fallida que nosaltres hauríem volgut evitar” perquè és “contrari als interessos del procés”. Per això, espera que després del ple, Junts pel Sí (JxSí) proposi alternatives a Mas.

Si no mouen fitxa, la CUP ha decidit que ells mateixos posaran noms sobre la taula. “Sempre hem pensat que, per una correlació de forces, la proposta l’havia de fer JxSí però si fent-la nosaltres desencallem el tema de la investidura, ho farem”, ha afirmat Salellas.

El diputat creu que cal buscar una persona de consens dins la candidatura de Junts pel Sí perquè entén que, amb 62 diputats enfront als 10 de la CUP, són els que han de tenir la responsabilitat de presidir. “Des del grup parlamentari llançarem una proposta i, si és be rebuda per JxSí i factible, la traslladarem a tots els òrgans de la CUP perquè la validin”, ha detallat Benet Salellas.

“Hem anat marcant uns trets dels que, per a nosaltres, ha de reunir aquesta figura”, ha exposat el diputat que admet que, dins de Junts pel Sí, “hi ha gent que reuneix millor aquestes característiques i gent que menys”. “Estem disposats a arribar a un punt de consens i tenim clar que potser no serà el candidat o candidata que ens agradaria més”, ha concretat.

En aquest sentit, Salellas reconeix que els candidats més allunyats ideològicament de la CUP són els de CDC. “Són els que pitjor reuneixen els nostres requisits, però ja hem dit que serem generosos negociant i si finalment ha de ser un candidat de Convergència el que genera consens, serà de CDC”, ha afegit. Benet Salellas assegura que la CUP “no fa xantatge” però reitera que no investiran Mas.

No es presentaran a les espanyoles

Aquest dissabte al matí, el consell polític de la CUP s’ha reunit a Perpinyà. Es tracta d’un òrgan de coordinació que es reuneix un cop al mes. Hi participen representants de totes les assemblees territorials.

En aquesta reunió, s’han centrat en traçar una estratègia per a les properes eleccions espanyoles del desembre. La CUP ha ratificat no presentar-s’hi i aposta per l’abstenció. “La CUP centrarà tots els esforços, en els propers mesos, en la construcció de la república catalana i no ens presentem a unes eleccions a les quals no ens sentim interpel·lats a presentar-nos-hi”, exposen.

“El Parlament espanyol no és un marc d’oportunitat per a la consecució de la independència”, conclou la CUP.

ACN Perpinyà