La Delegació Garrotxa-Ripollès del COAC rehabilita i adapta la planta baixa de l’edifici racionalista de la Casa Serra d’Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

Aquesta tardor, la Delegació Garrotxa-Ripollès del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) es traslladarà a la Casa Serra, l’emblemàtic bloc racionalista projectat per l’arquitecte Bartomeu Agustí i Vergés entre els anys 1931 i 1933.

Foto: Casa Serra – Quim Gallart Figueras, 1995. Fons d’imatges de l’AHCOAC. 

La nova seu estarà ubicada a la planta baixa del número 13 de l’avinguda Onze de Setembre (xamfrà amb el carrer Proa), fet que permetrà una relació més directe amb el ciutadà i una millor visibilitat. La voluntat de canviar a una nova seu apareix el març del 2017, coincidint amb la participació del col·lectiu d’arquitectes de la Garrotxa i el Ripollès en la redacció del Pla Integral d’Accions de Millora (PIAM) del Nucli Antic d’Olot. En aquell moment, va sorgir la idea de traslladar la seu col·legial a una planta baixa, en un local situat al centre de la ciutat, de manera que permetés apostar per la reactivació del nucli antic, passant així de les paraules als fets.

L’any 1997, el COAC va obrir la Delegació Garrotxa-Ripollès a la Casa Artigas d’Olot, obra de l’arquitecte Esteve Pujol. La seu estava ubicada al primer pis en un espai amb funcions d’oficina administrativa on fer trobades col·legials i conferències de petit format i que durant 23 anys ha permès créixer el col·lectiu d’arquitectes i l’entitat, i ser presents dins la societat olotina.

Amb el trasllat a la planta baixa de la Casa Serra s’obre una nova etapa. La Casa Serra o Casa dels Nassos compleix amb la ubicació i situació a peu de carrer, premisses que s’havia marcat el col·lectiu i, alhora, permet apostar per la rehabilitació i pel patrimoni arquitectònic. En aquesta nova seu, el COAC fa valdre l’arquitectura racionalista de l’edifici, que amb la seva planta diàfana permet tenir un espai polivalent on organitzar trobades, jornades de treball, exposicions, conferències, entre altres activitats, i continuar amb els projectes que duu a terme la Delegació: la participació en el PIAM del Nucli Antic i el de Sant Miquel d’Olot; la col·laboració amb Lluèrnia, el Festival del foc i de la llum; i les accions amb l’Escola d’Art i Superior de Disseny d’Olot. Aquest espai també permetrà iniciar nous projectes que s’estan treballant des de fa mesos com són les trobades amb estudiants d’arquitectura; la col·laboració amb el món educatiu; la col·laboració amb entitats i la difusió de l’arquitectura i de la professió d’arquitecte.

La Casa Serra

És una obra de l’arquitecte Bartomeu Agustí Vergés protegida com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). L’edifici és, sens dubte, el millor exemple d’arquitectura racionalista d’Olot. Està compost per quatre plantes, amb un total de quatre pisos per planta, i una planta baixa on hi ha l’accés a l’edifici i el local que ocuparà la Delegació Garrotxa –  Ripollès del COAC. La façana té una composició amb finestres sortints en cantonada i el final aixamfranat li dona una forma peculiar que fa que sigui coneguda amb el sobrenom de la “casa dels nassos”.

En aquest edifici hi trobem, d’una banda, la utilització dels recursos arquitectònics més típics de l’estil, com les finestres corregudes horitzontals, la coberta plana com a terrassa, les baranes d’estil vaixell i la manca d’ornamentació. De l’altra, presenta un tipus de planta relativament insòlita amb la disposició de voladissos successius en diagonal respecte l’alineació del carrer.

Bartomeu Agustí i Vergés (Olot, 1904 – Barcelona, 1944)

Nasqué a Olot el 1904 essent fill de l’industrial tèxtil Josep Agustí Trilla. Es titulà a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) el 1930. El 1931 es va afiliar com a soci numerari al GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània). Aquest grup, del qual eren membres arquitectes com Josep Lluís Sert, Josep Torres Clavé, Joan Baptista Subirana, Sixte Illescas, entre altres, va abordar l’arquitectura amb voluntat renovadora i alliberadora del classicisme noucentista, i va introduir a Espanya els nous corrents internacionals derivats del racionalisme practicat a Europa per arquitectes com Le Corbusier, Ludwig Mies van der Rohe i Walter Gropius. El GATCPAC defensava la realització de càlculs científics en la construcció, així com la utilització de nous materials, com les plaques de fibrociment o la uralita, a més de materials més lleugers com el vidre.

L’obra de Bartomeu Agustí se situa majoritàriament a la província de Girona, especialment a Olot, la seva localitat natal. A més de la casa Serra, també són obra seva la casa Bartrina (1934), la casa Rodas (1935) i la casa Gratacós (1935). Va ser arquitecte municipal d’Olot entre 1937 i 1938, quan va projectar la plaça del Mercat i la reforma de l’Escorxador Municipal, no portades a terme per la guerra. També va construir dos centres escolars a Montagut (1934, actualment CEIP Mont Cós) i Camprodon (1936-1938, actualment CEIP Dr. Robert), i va projectar uns altres a Sant Pere de les Preses, Sant Joan les Fonts, Ridaura i Abella.

Des de 1935 va impartir classes de Fisiologia i Higiene a l’Institut de Segon Ensenyament d’Olot. Va ser militant d’Acció Catalana i la CNT i es va afiliar al Sindicat d’Arquitectes de Catalunya, que durant la Guerra Civil va substituir al Col·legi d’Arquitectes. El maig de 1938 es va incorporar com a tinent a l’exèrcit republicà. Després del conflicte, va ser sotmès a consell de guerra i condemnat a dotze anys de presó, dels quals va complir dos. També va ser inhabilitat per a la seva professió per les noves autoritats.

Info: COAC