La Diputació de Girona aprova per unanimitat una moció contra les imputacions pel 9-N i l’ús partidista de la justícia

Comparteix-ho amb els teus amics:

El president Pere Vila anuncia que a principis d’any trauran a concurs públic les places directives dels organismes autònoms

López M.: L'únic diputat que queda d'Unió, assegut a l'esquerra, ha assumit la cadira i les funcions de la ja exvicepresidenta Eva Palau. Al centre, el president de la Diputació Pere Vila.
López M.: L’únic diputat que queda d’Unió, assegut a l’esquerra, ha assumit la cadira i les funcions de la ja exvicepresidenta Eva Palau. Al centre, el president de la Diputació Pere Vila.

El ple de la Diputació de Girona ha aprovat per unanimitat una moció de suport a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, imputats per la convocatòria del 9-N. La moció, votada a favor per CiU, ERC, PSC, la CUP i IdS, carrega contra “l’ús partidista de les institucions judicials” i referma el compromís de la corporació amb el dret a decidir. La configuració del govern ha centrat part del ple d’aquest dimarts. Han acceptat la renúncia de la ja exvicepresidenta per Unió, Eva Palau, i ha assumit les seves funcions l’únic diputat d’UDC que queda, Carles Álvarez. El president Pere Vila ha demanat calma i ha assegurat que aviat se sabrà com queda configurat l’equip de govern després del 27-S.

Suport unànime al president Artur Mas, a l’exvicepresidenta Joana Ortega i a la consellera Irene Rigau per la seva imputació per la convocatòria i organització de la consulta del 9-N. Tots els grups de la Diputació de Girona han aprovat una moció que avala el procés participatiu i rebutja que ara hi hagi càrrecs que s’enfrontin a una inhabilitació i, fins i tot, a presó per posar les urnes.

La moció rebutja “l’ús partidista” dels tribunals i critica la pressió del govern espanyol cap a la justícia. “Vàrem acudir a les urnes en una procés participatiu protagonitzat pel civisme i la democràcia i la resposta de l’estat espanyol, a través d ela Fiscalia General de l’Estat, va ser querellar-se”, critica la moció.

El portaveu de l’equip de govern, Albert Piñeira (CDC), ha exposat la moció i ha assegurat que hi ha una clara influència del govern del PP cap a la justícia. Piñeira ha insistit que la Diputació de Girona estarà al costat de defensar el dret del poble de Catalunya a decidir lliurement.

El portaveu d’ERC, David Mascort, s’ha afegit a la denúncia d’inferències polítiques en les institucions judicials i ha volgut reivindicar la implicació dels alcaldes, sobretot els dels pobles més petits, en l’organització del 9-N.

El portaveu socialista, Juli Fernández, ha explicat que avalen la moció perquè no estan d’acord amb l’actuació de l’Estat, que ha volgut solucionar un conflicte polític amb els tribunals. “Cal diàleg i votar”, ha afirmat el líder del PSC.

Lluc Salellas, portaveu de la CUP, ha fet el discurs més crític. Ha lamentat que CiU usi “paraules oficials” com procés participatiu enlloc de consulta i insta a estar “orgullós” del 9-N en comptes de minimitzar-lo. També ha criticat que altres grups no se solidaritzin amb altres imputats o denunciats per lluitar a favor de la independència. “Nosaltres hi serem sempre”, ha afirmat.

Govern i càrrecs directius

La configuració de l’equip de govern ha centrat part del ple. Primerament, han acceptat la renúncia de la ja exvicepresidenta per Unió, Eva Palau. De moment no té substitut però mentrestant assumeix les seves funcions l’únic diputat d’UDC que queda al ple, Carles Álvarez.

Això ha fet que el diputat de la CUP hagi pres la paraula per preguntar-li al president exactament qui conforma el govern, si CiU, CDC, Unió o Demòcrates. La pregunta arriba en un moment en què el president Pere Vila ha obert una ronda de contactes amb els altres grups per conformar un nou govern de majoria sobiranista.

Pere Vila ha demanat paciència després del nou escenari obert després del 27-S i ha assegurat que en les properes setmanes o dins el pròxim mes se sabrà clarament com queda conformat el govern. Mentrestant, ha volgut deixar clar que estan treballant i que aquest procés no interfereix en la gestió de dia a dia.

També a preguntes de Lluc Salellas, Pere Vila ha explicat que a principis del 2016 trauran a concurs les places de càrrecs directius dels organismes autònoms vinculats a la Diputació de Girona. Piñeira ha matisat que es nomenaran per concurs públic o concurs de mèrits.

Vila ha lamentat que hi hagi certa malfiança cap a la gestió i ha garantit transparència en la convocatòria de places. També ha explicat que fins que es puguin convocar –després d’avaluar les necessitats i situació de cada organisme- hi ha funcionaris de la casa que estan desenvolupant les funcions.

Carretera dels tres ponts, no contra el territori

Un altre assumpte que han abordat a precs i preguntes, i altre cop per preguntes de la CUP, és el futur del projecte de condicionament de la carretera GI-V-6103 entre Palau-saverdera i Castelló d’Empúries (Alt Empordà). La pregunta arriba després que el departament de Territori i Sostenibilitat desestimés la proposta, que passa pels Aiguamolls de l’Empordà.

Salellas ha volgut saber quina és la postura del govern de la Diputació després del pronunciament del conseller Santi Vila, posant-se al costat de la protesta de sectors ecologistes i turístics. “Jo no lideraré res contra la majoria”, ha afirmat Pere Vila que explica que ara han de fer un estudi d’impacte ambiental valorant diverses opcions i, després, consensuar l’aposta definitiva. El president ha recordat que el motiu de fer-hi obres és per qüestions de seguretat en aquesta via. ACN.