La directora de Sàpiens, Clàudia Pujol, va fer la xerrada d’Estelada 2014

Comparteix-ho amb els teus amics:

Clàudia Pujol (Sàpiens): “Si la nostra història ens hagués anat més a favor, ara ja seríem independents”

Aquest passat dissabte, la directora de la revista Sàpiens, Clàudia Pujol, va oferir la xerrada mensual d’Estelada 2014, en col.laboració amb el PEHOC, per respondre la pregunta que les entitats li van formular: Llegim la història per entendre el present?

8

Clàudia Pujol va voler respondre la pregunta a partir de la seva pròpia experiència, afirmant que “pertanyo a una generació de persones a les quals la història ens va començar a interessar per la necessitat de saber què li ha faltat a Catalunya per tenir un Estat propi i per legitimar un cert sentiment de pertinença a una col·lectivitat”. A partir d’aquí, va anar desgranant els arguments per explicar-ho a partir d’exemples concrets de la revista que sempre li porten a la mateixa conclusió: si molts dels fets de la nostra història haguessin anat més a favor de Catalunya, ara ja seríem independents.

Després de constatar que la història que s’ensenyava, i potser encara s’ensenya, als nostres instituts parteix d’una cosmovisió espanyola i universal, i no pas catalana, i de confirmar que amb la llei Wert els buits curriculars són molt grans i el tema s’agreuja encara més perquè Catalunya hi apareix de forma totalment col.lateral, afegeix: “En aquest moment de configuració de la nostra societat, tenim la necessitat de teixir un relat de la nostra pròpia història i, per tant, de conèixer el nostre passat per entendre el nostre present”.

A partir d’aquí, i partint del Sàpiens, va fer un llistat dels espais de divulgació històrica que existeixen, com ara programes i sèries documentals de TV3 i de Catalunya Ràdio, festivals de divulgació històrica com el Tarraco Viva, rutes històriques, reconstruccions històriques, documentals de productores, llibres, novel.les històriques, etc. “Entre tots hem de bastir un patrimoni de ficció basat en la nostra història perquè ens permet acostar-nos a personatges i fets d’una manera que no ens ho permetrien tan sols els productes dels historiadors”. Explica Clàudia Pujol que en els països importants del món, la història és molt important, i en el nostre ha de ser així. Per això, diu que hem d’escriure nosaltres mateixos la història per poder arribar a molta gent. I aquest és un dels encerts de la fórmula del Sàpiens: la combinació entre el periodista, que hi posa la seva forma d’escriure, i els historiadors, que hi posen el rigor i el coneixement. Així la revista ha aconseguit que la gent deixi de tenir por a la història i que la història no sigui avorrida, sinó que és una aventura a la qual s’hi ha sumat molta gent, ara mateix més de 120.000 lectors mensuals. De fet, els números més venuts de la revista són aquells que tenen a veure amb el procés: 300 anys d’espoli, 10 mentides sobre Catalunya o Catalunya-Espanya, els moments clau de cinc segles d’entesa impossible.

La intenció del Sàpiens no és fer propaganda política, explica Clàudia Pujol, sinó que voldrien fer una revista d’història rigorosa, assequible, normal perquè volem tenir un país normal. I de la mateixa manera que estan molt al cas de la recerca arqueològica que s’està duent a terme, han d’estar molt al cas de l’actualitat política, com ara el jihadisme, però també, és clar, participen d’iniciatives que sorgeixen de la societat civil, com ara amb la Comissió de la Dignitat pel retorn dels papers de Salamanca, la sol.licitud de derogació de la pena de mort del president Companys, o la campanya El Món ho ha de saber, per intentar internacionalitzar el procés català a través d’enviar un llibre a les 15.000 persones més influents del món que explica què és Catalunya i per què vol esdevenir un nou estat del món per aconseguir dos objectius: mantenir la seva identitat i desplegar totes les seves potencialitats.

Segons Clàudia Pujol, “el catalanisme i l’independentisme no poden plantejar el nostre destí en termes de greuge, sinó com a projecte democràtic i de futur, però coneixent molt bé qui som i com hem arribat fins aquí”. per això, per a ella en la construcció d’un futur, la funció dels historiadors és molt important perquè són els que creen el relat històric. Sense una història i una literatura pròpies no podem construir una nació moderna i democràtica, i el Sàpiens ha procurat sempre arrels i ales: les arrels és el que ens dóna els fonaments sólids i els punts de referència; però també ales per dotar-nos dels arguments necessaris per poder-nos dotar de la llibertat necessària. Com deia Muriel Casals, “no estem buscant un somni, nosaltres som el somni”. Perquè saber història ens ha de fer més lliures i menys manipulables. Per a Clàudia Pujol, doncs, llegim la història per entendre el present i si pot ser per influir en el futur.

Després de la xerrada i de l’agraïment del públic i de les dues entitats organitzadores de l’acte per la seva dissertació, el secretari d’Estelada 2014, Raül Massanella, va explicar que la propera xerrada de l’entitat serà el dissabte 19 de març a la sala d’actes de l’Hospici. El convidat serà Marc Guerrero, vicepresident del Partit de l’Aliança dels Liberals i Demòcrates per Europa -ALDE Party- (2009-2015), que parlarà de Reiniciar Europa des de Catalunya.