La Festa de la Sal s’inscriu com a Patrimoni Festiu de Catalunya

Comparteix-ho amb els teus amics:

La Festa de la Sal de l’Escala ja ha estat reconeguda per la Generalitat al catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Per celebrar-ho, dissabte de la setmana vinent, 14 de març, s’ha programat una jornada plena d’activitats.

Amb la inclusió dins el catàleg, es reconeix l’esforç en la recuperació i difusió del patrimoni que representa la Festa de la Sal, així com la implicació de la gent del poble i l’arrelament que va adquirint any rere any.

00309032015

Els actes començaran a les 12h, amb el lliurament oficial per part del director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, del document que acredita la inscripció al catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya. Així mateix, es presentarà un nou número de la revista El Fil de la Memòria, dedicat especialment a la Festa de la Sal. Tot seguit, Lluís García Petit, expert en patrimoni cultural de la UNESCO, farà una conferència sobre el tema “El patrimoni immaterial, un valor en alça”. Els actes al Museu de l’Anxova i de la Sal s’acabaran amb un recital de poemes dedicats a la Festa de la Sal que al llarg dels anys han creat autors com Anna Almazan, Pep Bergadà, Jordi Bilbeny, Enric Casasses, Jaume Comas, Carles Duarte, Núria Esponellà, Maria Rosa Font, Ramon Manent, Josep Tarrés i Josep Tero.

Les activitats continuaran a la tarda a la Sala Polivalent, començant amb un dinar de germanor obert a tothom que hi estigui interessat. Cal fer inscripció prèvia, abans de dimecres, a l’oficina de Turisme.

A les quatre de la tarda hi haurà un concert amb la participació de músics i cantadors de la Festa de la Sal, seguit d’un ball en record d’Oriols Canals i Les Granotes de la Bassa, a càrrec de la cobla orquestra internacional Els Montgrons.

Història

La Festa de la Sal va començar l’any 1997 per a commemorar el III Centenari de l’emblemàtic edifici de l’Alfolí, antic magatzem de sal, quan aquesta mercaderia indispensable per a la conservació dels aliments arribava en grans vaixells de cabotatge al port de l’Escala, s’emmagatzemava a l’Alfolí i es distribuïa als pobles de l’interior. L’Alfolí de la Sal, després d’una intensa campanya de defensa va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional per al Generalitat de Catalunya.

La Festa de la Sal formava part d’un programa de quatre festes organitzades des de l’Arxiu Històric per a commemorar centenaris importants per la vila. El 1995, Centenari de l’Enllumenat Elèctric, es va organitzar la Festa de la Llum. El 1996, segon centenari del safareig i la font, es va organitzar la Festa de l’Aigua. El 1997, tercer centenari de l’Alfolí, es va organitzar la Festa de la Sal i el 1998, quart centenari de la torre de Montgó, de defensa contra la pirateria, es va celebrar la Festa del Foc. El grau de participació i d’implicació de la gent del poble amb la seva història i la massiva assistència de públic va fer que es valorés la possibilitat de celebrar-les d’una manera continuada i de les quatre festes es va decidir per votació popular continuar amb la Festa de la Sal atès que era la que millor representava els orígens pesquers i saladors del poble de l’Escala.

Al llarg d’aquests disset anys la Festa de la Sal ha evolucionat mantenint l’estructura en 3 parts: els oficis, les danses i les cançons tradicionals. Així, a les 17h el so de corns marins inicia la festa amb la mostra d’oficis mariners i l’arribada del vaixell de la sal. A les 19h, es fa l’intercanvi de danses entre el grup La Farandola de l’Escala i el grup convidat, destacant les danses ancestrals de l’Escala: les Nyacres (ball de pescadors de la badia de Roses), el Ball del Drac (originari de l’Escala que incorpora l’element foc en la seva execució) i la Farandola (ball de participació popular que es balla a l’Escala des de temps immemorial). A les 23h, la Trobada de cançons vora mar és una mostra de cançons tradicionals amb actuacions espontànies. Tot el dia a més les tavernes fan tastets de plats mariners: pa amb tomata i anxoves, sardines a la brasa, sípia amb mandonguilles, sípia amb pèsols, sardines escabetxades i fideuà.

Ajuntament de l’Escala