La Festa del Serpent de Manlleu es consolida amb deu anys d’història i ho celebra amb una exposició al Museu del Ter

ACN El Serpent que es podrà veure durant la festa està aquests dies exposat al Museu del Ter de Manlleu
Comparteix-ho amb els teus amics:

La mostra es podrà visitar fins a finals de mes

ACN El Serpent que es podrà veure durant la festa està aquests dies exposat al Museu del Ter de Manlleu
ACN El Serpent que es podrà veure durant la festa està aquests dies exposat al Museu del Ter de Manlleu

ACN – La Festa del Serpent de Manlleu (Osona) compleix deu anys i amb motiu d’aquest aniversari s’ha elaborat una exposició que es podrà visitar fins a finals de mes al Museu del Ter. La mostra fa un repàs dels orígens de la llegenda i la cançó del Serpent, posa en valor el treball del Grup Fotogràfic Manlleu i acull una part dels elements propis de la festa, com els vestits, maquetes de la fera o un morter. Un dels membres de l’Associació del Serpent de Manlleu, Toni Donada, ha destacat que una de les singularitats de la festa és el seu caràcter “mòbil”, perquè cada 14 d’agost la llegenda que s’interpreta ocupa diferents espais del municipi, des del riu fins a la plaça, i incorpora fins i tot un correfoc.

La Festa del Serpent de Manlleu compleix deu anys i ho han volgut celebrar amb una exposició al Museu del Ter que es podrà veure fins a finals de mes. Cada 14 d’agost, coincidint amb la Festa Major, el Serpent abandona la devesa creuant el Ter cap a la vila per encalçar els vailets que li han robat el seu preuat dimanat. El morter és l’arma imprevista que salva els manlleuencs de l’ira de la bèstia. La mostra repassa els orígens de la llegenda manlleuenca i la cançó que l’acompanya.

Un dels membres de l’Associació del Serpent de Manlleu, Toni Donada, ha explicat que la llegenda del Serpent no ha deixat mai de formar part, encara que sense festa, de l’imaginari dels manlleuencs a més, els investigadors del folklore, des de finals del segle XIX, van trobar en diversos indrets de Catalunya, no gaire allunyats del municipi, una cançó dedicada al serpent de la devesa.

La mostra ocupa dos espais del museu, a la primera i la segona planta. En el primer espai es tracten els antecedents històrics de la llegenda i la cançó del Serpent, i com, l’una i l’altra, es retroben revifant l’interès del Serpent a Manlleu, on apareixen iniciatives que a principies del segle XII desemboquen en la creació de la Festa l’any 2006, assessorats per Comediants.

En el mateix espai es troben també un conjunt de 56 instantànies dels deu anys de la Festa del Serpent, obra dels fotògrafs que integren el Grup Fotogràfic Manlleu. També en aquest espai es pot veure la maqueta, de l’any 1959, del projectat i mai acabat monument al Serpent. L’escultura és obra de l’escultor Martí Vila i ha estat restaurada recentment.

A la segona planta del museu es pot visitar una mostra de diferents elements representatius de la Festa durant els seus deu anys d’existència. Destaca en aquest espai el primer Serpent que va creuar la Devesa cap a Manlleu l’any 2006 i els diferents cartells de la celebració durant aquests anys.

Coincidint amb la inauguració, i en el marc dels actes commemoratius dels deu anys, també s’ha editat l’auca de la Festa del Serpent, amb dibuixos i guió de Toni Donada.

La mostra és gratuïta i es podrà veure fins el 30 d’agost de dimarts a divendres de les onze del matí fins a les dues del migdia i de les cinc de la tarda fins a les vuit. Dissabtes, diumenges i festius de deu del matí fins a dues del migdia.