La Fiscalia demana set anys i tres mesos de presó per a Rosell i dos anys i tres mesos per a Bartomeu pel cas del fitxatge de Neymar

Comparteix-ho amb els teus amics:

La Fiscalia de l’Audiència Nacional ha presentat aquest dilluns el seu escrit d’acusació en el cas del fitxatge de Neymar, on demana set anys i tres mesos de presó per a l’expresident del F.C. Barcelona Sandro Rosell, i dos anys i tres mesos per a l’actual president, Josep Maria Bartomeu, a més del pagament de 20 milions d’euros per part del club en concepte de multes i indemnitzacions. El fiscal José Perals acusa l’expresident de delictes contra la Hisenda pública i un delicte societari, i a Bartomeu contra Hisenda, malgrat que considera un atenuant el fet que el club ingressés 13,5 milions d’euros en previsió que el jutge considerés que no havia declarat correctament per la tributació de Neymar.

948895
ARXIU ACN El president del F.C. Barcelona, Josep Maria Bartomeu, a la porta de l’Audiència Nacional el 13 de febrer del 2015.

El fiscal demana set anys i tres mesos de presó per a Rosell en base a tres conceptes. El primer, per un delicte contra Hisenda corresponent a l’exercici 2011 que, segons apunta, ha d’estar condemnat amb tres mesos de presó i una multa de 4,8 milions d’euros.

A més, per a aquest delicte, estableix una responsabilitat personal subsidiària en cas d’impagament en 95 dies, així com la pèrdua de la possibilitat d’obtenir subvencions o ajudes públiques i el dret a obtenir beneficis o incentius fiscals de la Seguretat Social durant quatre anys.

També tres anys i sis mesos de presó per a Rosell per un delicte contra Hisenda l’any 2013 a més d’una multa de 20.358.157,62 euros també amb responsabilitat personal subsidiària en cas d’impagament. S’hi sumen nou mesos de presó per un delicte societari.

Pel que fa a Bartomeu, Perals demana dos anys i tres mesos de presó i una multa de 3.830.645,68 euros per un delicte contra Hisenda corresponent al 2014, també amb responsabilitat personal subsidiària en cas d’impagament i també amb prohibició de gaudir de beneficis fiscals durant quatre anys.

Multa de 20 milions d’euros al Barça

A més, Perals considera que el Barça també és responsable de delictes contra Hisenda als anys 2001, 2013 i 2014. Per aquest motiu, demana tres multes de 4.800.000 euros, 13.572.105,08 euros i 3.830.645,68 euros, respectivament, a més de les costes del procés.

Per la via de la responsabilitat civil, el fiscal demana a Rosell i al Barça que indemnitzin Hisenda amb 2,4 milions i 251.852,68 euros en interessos de demora per a l’exercici 2011, i 6.786.052,54 euros i 119.202,99 euros en demora per al 2013.

També per la via de responsabilitat civil, demana a Bartomeu i al Barça 1.915.322,84 euros més 1.894,86 euros per a l’exercici 2014.

A més, demana al jutge que sol·liciti un informe de l’Administració Tributària sobre si els diners s’han de reclamar recàrrecs pel pagament extemporani de les quotes impagades els anys 2011, 2013 i 2014, i també que demani a Deloitte que identifiqui els professionals que van treballar amb els comptables del Barça les temporades 2011/2012 i 2012/2013 i van elaborar els informes “perquè siguin citats com a testimonis” al judici oral.

La fiscalia ha enviat el seu escrit d’acusació després que el passat 13 de març el jutge Pablo Ruz ja va fer pública una interlocutòria on apuntava que els dos expresidents haurien comès delictes contra la Hisenda Pública i administració deslleial en el fitxatge de Neymar Jr.

El passat 2 de febrer el fiscal jas va presentar un primer escrit d’acusació on afirmava que Rosell va ocultar a l’Assemblea General del club que va tenir lloc el 5 d’octubre del 2013 -on es van aprovar els comptes anuals- el cost real del fitxatge de Neymar, fet que va ocasionar “un perjudici econòmic al club” perquè no hi va comptar els diners que el Barça va pagar a l’entorn de Neymar per altres conceptes, com el pagament a la societat Neymar & Neymar de 4,6 milions d’euros per drets d’imatges.

Una “simulació d’operacions”, segons el fiscal, que Rosell va idear “perquè el F.C. Barcelona no tributés les remuneracions que es van abonar” a Neymar “en virtut de contractes anteriors” i que, en realitat, haurien d’haver tributat com a Impost sobre la Renda dels No Residents”.

A la seva última interlocutòria, el jutge Ruz xifrava en 83.371.000 euros el que el Barça va pagar realment per Neymar, i elevava a més de 13 milions el suposat frau fiscal que el Barça hauria comès entre 2011 i 2014.

El jutge entenia que la declaració complementària que el Barça va presentar al febrer del 2014 implica que tan el club com els dos presidents van poder cometre fins a tres delictes contra la Hisenda Pública per les quotes que haurien deixat de retenir.

A més, Ruz considera que Bartomeu és també responsable en la gènesi de les operacions que constitueixen la base fictícia del procediment i també el “coneixement, assumpció i autorització” dels pagaments vinculats al contracte durant el 2014, en què el Barça tampoc hauria fet les retencions necessàries i hauria mantingut la “mecànica defraudatòria” dels anys 2011, 2012 i 2013.

Ruz parteix dels informes d’Hisenda, que apunten que els contractes signats entre l Barça i l’entorn de Neymar per conceptes com els drets d’imatges d’altres jugadors “venien a encobrir o ocultar el que en realitat constituïa un major cost per al F. C. Barcelona derivat de l’adquisició del jugador” amb la voluntat “d’eludir o minorar de manera subreptícia el pagament davant Hisenda de les quotes tributàries”.

Madrid (ACN)

Comparteix-ho amb els teus amics: