La Garrotxa acull joves de tot Europa a través d’un projecte ERASMUS

Comparteix-ho amb els teus amics:

Del 13 al 22 d’abril la Garrotxa acollirà 18 joves de menys de 30 anys, procedents d’11 països de la comunitat Europea (Estonia, Holanda, Xipre, Itàlia, Eslovènia, Portugal, Grècia, Albània, França, Turquia i Espanya).

Es tracta d’un projecte que rep el nom de “Youth changemakers training” que traduït al català significa “formació per a joves agents de canvi”. Aquesta iniciativa està organitzada per la Resiliència SCCL juntament amb Mas Franch SCCL i compta amb l’ajut i la tutela del programa europeu Erasmus+.

Fa més d’un segle l’Albert Einstein va dir que no es podia arreglar un problema específic amb la mateixa mentalitat que l’havia creat. Seguint aquesta reflexió, el que pretén aquest projecte és donar eines i estratègies sistèmiques a persones que treballen en llocs de responsabilitat social i/o ecològica, o amb potencial per treballar-hi. Aquest tipus d’eines obren la possibilitat d’analitzar i proposar solucions per els problemes complexes que estem afrontant actualment.

Una de les fortaleses principals d’aquesta iniciativa es la creació de xarxes a nivell europeu, que permeten provar i compartir possibles solucions entre molts països diferents. Aquest fet preten incidir més ràpidament en algunes situacions patològiques del nostre entorn. També posa èmfasi en potenciar una Europa més descentralitzada i més solidaria, posant els interessos del ciutadans en el centre d’atenció.

El curs està emmarcat en 4 línies temàtiques (sostenibilitat ecològica, resiliència comunitària, sobirania econòmica i empoderament personal) i serà dinamitzat per els formadors Anna Pujol (empoderament personal), Andrea Calsagmilia (soberania econòmica), Erika Zarate (resiliència comunitària i participació comunitària) i Òscar Gussinyer (disseny eco-social). Específicament es treballarà amb temes de no violència, planificació estratègica, organitzacions fractals, disseny ecosocial, i pensament sistèmic, entre d’altres.

El projecte està liderat per Resiliència SCCL i Mas Franch SCCL, amb seu a Sant Joan les Fonts i Sant Feliu de Pallerols respectivament. Resiliencia SCCL és una organització centrada en la creació d’eines i estratègies que pretenen trobar un nou equilibri, basat en la justícia social, la sostenibilitat i el diàleg intercultural; posant el centre d’interès en els sistemes adaptats a les necessitats humanes i no a l’invers. Per altre banda Mas Franch és una masia del segle XIV que actualment acull iniciatives de formació amb objectius de transformació social i ecològica. Destaca per acollir una construcció feta amb tècniques de bioconstrucció que és pionera a la Garrotxa, alhora experimenta amb tècniques d’agricultura ecològica de disseny sostenible, com per exemple la permacultura. Mas Franch porta una trajectòria de més de 10 anys , i durant aquest temps ha atret gent d’arreu del món cap a la nostre comarca, ja que forma part d’una xarxa internacional de projectes compromesos amb la sostenibilitat i el canvi social.

El projecte del Youth Changemakers Training també compta amb la col·laboració dels socis europeus que coordinen la tria de joves en origen. Aquests socis son entitats, col·lectius i ONG’s amb llarga tradició en projectes socials, com per exemple la cooperativa d’enginyers ambientals «Econtact» d’Itàlia, el col·lectiu pels drets dels refugiats «Siniparksis» de Grècia, o l’ONG de educació per l’equitat «Continuous Action» d’Estonia.