La Garrotxa present per partida doble als Premis Mosques de la Informació 2020 del Col·legi de Periodistes

Comparteix-ho amb els teus amics:

Aquest dimarts, han tingut lloc els Premis Mosques de la Informació 2020 a l’aula magna de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, amb aforament reduït i ús obligatori de mascareta, a causa de les mesures per la COVID-19.

Com cada any en aquestes dates, el Col·legi de Periodistes ha organitzat una nova edició dels Premis Mosques de la Informació. Enguany, ha comptat amb la presència del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, que ha estat acompanyat pel president de la Junta de Girona del Col·legi de Periodistes, Joan Ventura. A l’acte també hi han assistit representants de diferents institucions gironines i els nominats als diferents premis.

Els Premis Mosques de la Informació compten amb quatre categories: la Mosca de Sant Narcís i la Mosca del Col·legi, que s’atorguen per decisió de la Junta de Girona del Col·legi de Periodistes, i la Mosca Borda i la Mosca Grossa, que proposen i voten els professionals del periodisme, i que distingeixen persones o entitats que, en el primer cas, hagin oposat més resistència a les sol·licituds d’informació dels periodistes i, en el segon, hagin estat més accessibles.

La Mosca Grossa es concedeix a la persona o entitat que, amb la seva accessibilitat, hagi facilitat més la tasca informativa dels periodistes. Glòria Ametller i Francesc Solà, responsables de comunicació de l’Institut Català de la Salut (ICS) de Girona, han estat els premiats amb aquest guardó per haver estat al peu del canó en moments difícils.

L’equip del Departament de Salut a Girona ha estat disponible des de l’inici de la pandèmia del coronavirus, facilitant dades diàries de la regió sanitària de Girona, notes de premsa amb informació detallada i, més recentment, per la bona gestió pel que fa als cribratges que s’han fet a Girona, Sant Joan de les Abadesses o Salt. Els periodistes remarquen el «fàcil contacte telefònic» i que «sempre han estat disposats a resoldre els dubtes» que els han sorgit.

Els finalistes han estat: Anna Diago, responsable de comunicació de l’Ajuntament d’Olot, per estar sempre predisposada, atenta i amb bon humor; Joan Cama, cap de premsa de l’Ajuntament de Palamós, per ser un gran facilitador de la feina, i l’Oficina de Comunicació de l’Ajuntament de Girona, per la seva bona sintonia amb els mitjans.

Per altra banda, la Mosca Borda ha estat per a Vibra Comunicació (empresa responsable de comunicació dels festivals Strenes, Acústica, Acustiqueta i Sons del Món) i Promo Arts Music (empresa organitzadora dels festivals), per intromissió excessiva en la tasca dels professionals. Aquest guardó s’atorga a la persona o entitat que hagi oposat més resistència a les sol·licituds d’informació, que s’hagi mostrat més susceptible envers les informacions aparegudes sobre ella o que hagi fet més difícil la feina dels periodistes

L’empresa de comunicació contractada per Promo Arts Music peca, tal com assenyalen les nominacions, d’una intromissió desmesurada «i fora de les seves competències» sobre la feina dels periodistes. Aquesta voluntat de control ha arribat a l’extrem que el responsable de comunicació dels festivals ha demanat als periodistes que cobrien les nits d’Acústica que no publiquessin imatges sense el seu vistiplau.

Els finalistes han estat l’Ajuntament de Sant Joan les Fonts, per la seva manca de transparència, i la Lliga de Futbol Professional, per complicar la feina dels periodistes. Cap d’ells ha estat present en la cerimònia.

La Mosca del Col·legi reconeix trajectòries professionals dins l’àmbit del periodisme. En aquesta edició s’ha lliurat a la revista Recvll de Blanes, que ha celebrat el seu centenari aquest 2020. La revista Recvll és un cas particular en la premsa comarcal catalana, tant per la seva longevitat com per la seva transcendència.

Finalment, la Mosca de Sant Narcís ha homenatjat els professionals que han treballat per la COVID-19, sobretot en els mesos més durs de la pandèmia: des del personal mèdic fins al personal de neteja dels hospitals, passant pel personal d’infermeria, zeladors i treballadores de centres geriàtrics… Són milers les persones que es mereixen aquest reconeixement.

Des del minut zero van assumir que els tocava convertir-se en herois involuntaris. Moltes vegades sense saber gaire bé què estava passant, i massa sovint suplint les mancances materials amb imaginació, van ser el col·lectiu més colpejat per l’impacte emocional de la pandèmia.

El guardó l’han recollit, en representació de tots, la presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Girona, Alícia Rey, i el president del Col·legi Oficial de Metges de Girona, Josep Vilaplana.

El president de la Diputació de Girona ha volgut destacar davant dels periodistes gironins que es tracta d’«un sector particularment afectat per la pandèmia, que arriba després d’una crisi econòmica dura, curiosament en moments en què la bona informació és tan necessària i tan reclamada per la ciutadania».

Miquel Noguer ha remarcat també que «aquest acte, que ens porta avui a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, és una mostra que, amb les limitacions que ens marquen els professionals sanitaris i el sentit comú, a poc a poc volem fer front a aquesta nova realitat amb la celebració d’actes controlats com aquest». I ha afegit: «Gràcies, doncs, a la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya per tornar-nos a escollir com a seu de l’entrega de les Mosques de la Informació per tercer any consecutiu».

Enguany el guardó que s’ha lliurat als premiats ha estat dissenyat per Carme Sanglas.

Info i imatges: Diputació de Girona / Col·legi de Periodistes de Catalunya

Comparteix-ho amb els teus amics: