La Garrotxa també crida a la desobediència de la Lomce en defensa de la immersió lingüística

Comparteix-ho amb els teus amics:

Desenes de milers de persones, 25.000 segons la Guàrdia Urbana i 120.000 segons l’organització, han cridat a la desobediència de la Llei de millora de la qualitat educativa (Lomce) en defensa del model d’escola catalana i la immersió lingüística. Seguint la crida de la plataforma Somescola, famílies senceres han omplert els carrers del centre de Barcelona amb samarretes verdes, pancartes i estelades per cridar unànimement a favor del model català. La presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha assegurat que la llei catalana “assegura que tots els nens acaben la secundària competents en català i en castellà” i ha assegurat que “no cal cap jutge que estableixi cap proporció”.

10445969_287443818103670_3338084492676357056_n
Foto: Raül Massanella Quiles

En un ambient festiu, desenes de millers de persones han recorregut el passeig Sant Joan entre la plaça Tetuan i el Parc de la Ciutadella. Encapçalats per la pancarta ‘Per un país de tots, decidim l’escola catalana’. Darrera de la pancarta els principals portaveus de la plataforma Somescola.

En finalitzar el recorregut, la presidenta d’Òmnium Cultural ha llegit el manifest unitari. El text ha alertat sobre “l’amenaça real” que suposa la Lomce i ha denunciat “l’assetjament” a l’escola catalana, tant per part del govern espanyol, com de les famílies que han interposat denúncies com els jutges.

Ha assegurat que la mobilització d’aquest dissabte és una prova de que “l’escola no està sola”. A més, s’ha tingut un record per Jaume Sastre, en vaga de fam a Mallorca contra les polítiques educatives del govern del PP, així com pel País Valencià on s’ha denunciat que milers de famílies no han pogut escolaritzar els seus fills en valencià. En resum, defensa que Catalunya, País Valencià, Illes Balears, Catalunya Nord, Franja i l’Alguer són una “unitat lingüística” i “una comunitat de 10 milions d’europeus repartits en quatre estats” que estan units en la defensa de la llengua.

D’altra banda, i acompanyada de crits “d’insubmissió”, Casals ha assegurat que la Lomce no s’ha d’aplicar el proper curs i ha reclamat al Govern que dicti “instruccions ben clares i precises que donin confiança als centres educatius, que refermin en els valors educatius i no cedeixin ni un pas en la presència del català a les aules”.

Abans, en declaracions als mitjans, Casals ha assegurat que Catalunya ja disposa d’una llei pròpia aprovada al Parlament que assegura que tots els nens són capaços d’expressar-se en ambdues llengües sense dificultats. Per això ha asseverat que “no cal cap jutge que digui cap proporció ja que és una responsabilitat dels pedagogs i dels directors de cada escola”. Ha defensat també que el model actual “assegura la cohesió social i la igualtat d’oportunitats”. “No volem separar els nens per llengües”, ha resumit.

Des d’USTEC-STEs, Josep Maria Cervelló, ha alertat al govern espanyol i als tribunals “que no vulguin iniciar una guerra que no podran guanyar”, ja que ha assegurat que “l’èxit” de la manifestació demostra que “el país està darrera de l’escola i li fa confiança”. Per la seva part, Teresa Casals, de Plataforma per la Llengua, ha alertat de la “pèrdua de temps” que suposa haver de fer front a sentències i amenaces com la que suposa la Lomce i ha esperat superar tot això per poder centrar-se en la recerca de l’excel·lència.

El secretari general de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, ha reivindicat “l’escola en català i sense retallades” i ha defensat que el model d’immersió lingüística és un model “d’igualtat d’oportunitats i cohesió social”. Ha denunciat “l’atac” que suposa la llei del ministre d’Educació, Jose Ignacio Wert, sobre un “projecte d’èxit” i ha demanat que no es malmeti el model català ni amb aquesta norma “ni amb polítiques de retallades que també poden dificultar l’aprenentatge”.

Des d’UGT, Josep Maria Àlvarez ha alertat que la Lomce “expulsa” el model català de l’Estat espanyol i ha fet una crida al govern espanyol a “no ficar-se amb coses que són pròpies de Catalunya”. Ha afegit que l’ensenyament en català és un dret fonamental i que això no suposa cap atac al castellà ja que està garantit també el seu aprenentatge. “Hi ha drets que no corresponen als pares, són inerts als nens i nenes”, ha defensat.

El director de l’Escola Pia de Sarrià, una de les afectades per la sentència que obliga a fer un 25% de les classes en castellà, ha considerat una “injustícia” aquest fet. Josep Maria Arbosí ha assegurat que el nivell d’ensenyament del català i el castellà és el mateix i per això ha rebutjat la sentència. Ha explicat que de moment no tenen prevista cap reunió amb la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, a curt termini i que no tenen cap instrucció sobre què han de fer al setembre.

Des de l’AMPA d’aquesta escola, Imma Corones, ha mostrat la preocupació dels pares davant d’aquesta “desagradable” situació i ha defensat que “no hi havia cap conflicte” al centre. “Darrera només hi ha un rerefons polític i jugar amb els nens pot alterar la convivència en un sistema que funciona”, ha declarat.

La manifestació ha finalitzat amb actuacions del grup Macedònia, el Tortell Poltrona, Lax’n’ Busto i el grup de Gospel Gracia. Durant tota la marxa s’han sentit crits reiterats a favor de la independència de Catalunya i tots els participants han estat acompanyats de gegants i capgrossos que han contribuït al toc festiu de la manifestació. ACN