La Generalitat haurà d’indemnitzar amb 3.000 euros una nena que no va ser escolaritzada en castellà

Comparteix-ho amb els teus amics:

La Generalitat haurà d’indemnitzar amb un total de 3.000 euros una nena que no va rebre les hores corresponents d’escolarització en castellà durant els cursos de P-4 i P-5 els anys 2008-2009 i 2009-2010 a l’escola Sagrat Cor de Barcelona. La sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que aquest dilluns avança ‘El Mundo’, reconeix el dret de la menor a rebre una indemnització de 7,36 euros per cada hora que va deixar de rebre classe en castellà, ja que el TSJC considera que la menor va patir un dèficit “d’aprenentatge” i va fer un “sobreesforç innecessari”, a més de no rebre un servei públic “en la forma prevista”.

Segons la sentència, la nena -els pares de la qual havien demanat que rebés l’educació en la seva llengua habitual (el castellà) o “almenys” en català i castellà en “idèntica proporció”- no va rebre el servei públic “en les condicions previstes legalment” ja que només se li van impartir en castellà dues hores a la setmana, sobre un total de 25, i que corresponien a “l’hora del conte” i a una hora de “natació”.

La sentència també estableix la menor haurà de percebre una indemnització de 455 euros -d’un euro per cada hora dels dos cursos que se li va deixar d’impartir en castellà- pel “retard en l’aprenentatge” de l’alumna i pel “sobreesforç innecessari que de forma il·legal” va haver de fer l’alumna, segons la secció cinquena de la Sala del contenciós-administratiu del TSJC.

En total, l’alt tribunal estableix que els dos cursos d’hores lectives que l’alumna havia de rebre formació en castellà era de 227,5 hores pels dos cursos (455 en total), que equival a 6,5 hores a la setmana. En principi, el TSJC fixa en 35 setmanes per curs escolar -70 els dos cursos- però després de fer un còmput en aplicació d’una altra sentència estableix en període total en 55 setmanes.

Ensenyament recorrerà la sentència

El Departament d’Ensenyament recorrerà la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Fonts del Departament que dirigeix Irene Rigau asseguren que aquesta sentència, anterior a la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) que ja preveu atenció individualitzada en aquestes situacions, és un cas únic ja que sempre s’ha desestimat la indemnització a favor del demandant.

La setmana passada, el mateix TSJC va desestimar la ”responsabilitat patrimonial” en un cas en què es reclamava a l’administració fins a 64.500 euros per a l’estudiant els pares del qual van reclamar també escolarització en castellà per sufragar ”danys morals i materials” que havia patit la filla.