“La Gerunda”, la proposta cervesera de l’equip de la Universitat de Girona guanyador de la primera edició de “Moritz University”

Comparteix-ho amb els teus amics:

“Moritz University” és un projecte pioner dirigit als estudiants de les universitats catalanes que té per objectiu impulsar la cultura i el talent cerveser.

Els estudiants han après de forma teórico-pràctica els secrets de la fabricació de cervesa.

“La Gerunda”, la proposta cervesera de l’equip de la Universitat de Girona, una cervesa d’ estil Saison de color daurat amb una crema persistent de color marfil.

L’equip de la Universitat Politècnica de Catalunya ha guanyat la primera edició de “Moritz University”, un projecte pioner dirigit als estudiants de les universitats catalanes (*) dels graus de Química, Enginyeria Química, Ciència i Tecnologia dels Aliments, entre d’altres, l’objectiu del qual és impulsar la cultura i el talent cerveser.

El repte ha consistit en aprendre els secrets de fabricació de cervesa de la mà dels mestres cervesers de la Fàbrica Moritz Barcelona, Albert Viaplana i Germán Melgarejo, que s’han convertit en els mentors dels estudiants durant aquest procés iniciat el passat febrer.

Per primera vegada, les portes de la Fàbrica Moritz Barcelona s’han obert per deixar entrar grups d’estudiants universitaris apassionats amb la cervesa. Ha sigut un plaer poder aportar el meu granet de sorra per a que es puguin formar i trobar la direcció correcta en el seu camí cap al sector laboral. Ha estat un gran repte per ells, i l’han aprovat amb nota. M’han sorprès gratament, han vingut amb ganes, entusiasme i, sobretot, amb les idees ben clares”, ha afirmat Germán Melgarejo

El projecte estava plantejat per a que tinguessin molta formació lligada a la pràctica i crec que han après moltes coses i en molts casos hem despertat el cerveser que portaven amagat. Els jutges van quedar molt sorpresos del nivell de totes les cerveses”, conclou Albert Viaplana.

Els 7 equips han defensat les seves propostes davant un prestigiós jurat especialitzat format per mestres cervesers, beer sommeliers i experts cervesers: Guillermo Forn, President de la Asociación Española de Beer Sommeliers y Catadores de Cerveza; Judit Càrtex, Brewer i Responsable de Vendes de Cervesera de Montseny i Vice-presidenta de GECAN; Lorena Bazan, Fundadora i responsable de FDL Beer Project i Pink Boots Society ‘Spanish Leader; Víctor Ciscar, CEO Birrapedia i Pablo Martín, mestre cerveser de Molina For Brewers.

En la seva valoració, el jurat ha tingut en compte no només la qualitat de les propostes presentades sinó també el seu component d’innovació, apostant així pel talent jove i la creativitat, senyals distintius de Moritz des de la seva fundació.

Durant la presentació, el jurat, tal i com succeeix en els certàmens cervesers, ha tingut l’ocasió de tastar cadascuna de les cerveses per avaluar-les i puntuar-les mentre rebien les explicacions de cadascun dels equips.

L’equip de la Universitat de Girona ha presentat “La Gerunda”, una cervesa d’estil Saison de color daurat amb una crema persistent de color marfil. Aromaticament hi predominen els esters afruitats i especiats del llevat belga. En boca és una cervesa altament carbonatada i un final sec.

“Per nosaltres ha suposat una experiència altament enriquidora i divertida; estem molt contents del feedback tant positiu per part del jurat sobre la nostra cervesa i molt agraïts per la guia dels mestres cervesers juntament amb tot l’equip organitzador de Moritz”, explica Ferran Picart, capità de l’equip.

El premi

La cervesa guanyadora, d’estil GOSE, de l’equip de la UPC es convertirà en la cervesa de temporada de la Fàbrica Moritz Barcelona el novembre de 2020 i es comercialitzarà durant 5 mesos a la Fàbrica i al Bar Velódromo. Prèvia a aquesta comercialització, l’equip guanyador tindrà l’oportunitat d’assistir a l’elaboració de la seva cervesa a gran escala, 2.000 litres (per a la presentació davant del jurat s’havien produït 30 litres).

Moritz donarà un percentatge dels beneficis de les vendes de la cervesa guanyadora a un projecte relacionat amb la Universitat escollit pels estudiants.

Formació teòrica i pràctica

Al llarg dels últims mesos, els estudiants, organitzats per equips de diferents disciplines, han rebut formació exclusiva de la mà dels mestres cervesers de la Fàbrica Moritz Barcelona. Van arrencar amb una formació teòrica on van poder aprofundir en aspectes relacionats amb la composició i elaboració de la cervesa.

Després d’aquesta formació, els alumnes van treballar en el disseny de les seves fórmules cerveseres per després, a la micro cerveseria de la Fàbrica Moritz Barcelona i amb un training individual per equips, poder elaborar de forma real la seva proposta de cervesa fresca i sense pasteuritzar.