La gran festa del trailrunning solidari

Comparteix-ho amb els teus amics:

La sisena edició d’Oncotrail ha recaptat més de 276.000 euros que es destinaran a millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer

Foto: Sortida a Palafrugell – JORDI ISASA

L’Oncotrail s’ha confirmat aquest cap de setmana com la gran festa del trailrunning solidari. Un total de 234 equips han pres la sortida aquest matí a la plaça de Can Mario de Palafrugell amb l’objectiu de superar el repte de recórrer per relleus un total de 100 km per la Costa Brava i les Gavarres per ajudar a millorar la qualitat de vida dels malalts de càncer i les seves famílies. La cursa, organitzada per la Fundació Oncolliga Girona amb la col·laboració del Club Atlètic i l’Agrupació Excursionista de Palafrugell i el suport de més de 500 voluntaris, s’ha desenvolupat sense incidències importants al llarg del dia i pocs minuts abans de les 6 de la tarda arribava a la línia de meta el primer classificat. També s’ha assolit amb escreix el repte solidari. Per participar a la prova cada equip ha de fer un donatiu de 1.000 euros, tot i que n’hi ha que acaben fent una donació molt superior. Això explica que en aquesta sisena edició s’hagin recollit, fins al moment, 276.000 euros.

La participació en aquesta sisena edició de la prova ha superat totes les expectatives dels organitzadors, que van haver d’ampliar el límit de 200 equips marcat inicialment. Finalment s’hi van inscriure 240 equips, dels quals 234 han pres la sortida aquest matí enmig d’una intensa boira que no ha refredat l’ambient festiu. Aquesta xifra rècord confirma la consolidació de la prova com a una de les cites ineludibles del calendari de curses solidàries a les comarques gironines. L’itinerari circular, que transcorre entre camins de ronda de la Costa Brava i corriols de les Gavarres, és un alicient afegit per als participants, que han hagut de passar per 10 punts de control i avituallament situats a la platja de Castell, Llafranc, Puig Son Ric (Begur), Platja del Racó (Begur), Pals, Cau dels Pins (Forallac), Camp de la Cadena, Fitor, Calonge i Vall-llobrega.

Tot i que la cursa no és competitiva, alguns equips es preparen a fons per participar-hi i fer un bon temps. Així, l’equip Mercat del Lleó-Komland (dorsal 125) ha estat el primer a creuar la línea de meta, assolint l’objectiu que s’havien marcat de baixar de les 9 hores (08.51.08). Pocs minuts després ha arribat el segon classificat, Nacex-Regenera Oncotrail (dorsal 25), amb un temps de 09:09:05, mentre que el tercer lloc de la classificació ha estat per a Oncorun Porqueres (dorsal 165) amb 09:27:00. La resta d’equips formats per corredors s’espera que vagin arribant al llarg de la nit i matinada i diumenge al matí ho faran els que han optat per fer el recorregut caminant. La cursa s’ha pogut seguir en directe a través de l’APP Oncotrail i la web www.9hsports.cat.

L’objectiu de la cursa és recollir fons per a millorar les condicions de vida dels malalts de càncer i les seves famílies durant les seves estades als hospitals gironins, així com per a avançar en la investigació de nous tractaments per combatre la malaltia. Una part de les donacions es destina també a necessitats pròpies de l’Oncolliga, que ofereix als malalts i familiars serveis diversos, com ara suport psicològic, fisioteràpia a domicili, banc de perruques, estètica oncològica, llar-residència, préstec de material tècnic i ortopèdic, etc. En les cinc primeres edicions es van recollir un total de 622.000 euros i aquest any ja es porten recaptats 276.000 euros, una xifra que s’espera que s’incrementi encara més en les pròximes setmanes ja que es podran continuar fent aportacions online a través de la web www.oncotrail.cat.

La prova s’està tornant tot un referent en la seva categoria i no només a les comarques gironines. El creixement de participants és exponencial i enguany hi ha hagut atletes procedents de tot Catalunya, d’Andorra i de diversos punts de l’Estat espanyol, com ara Madrid, Granada o Sevilla. També hi han pres part equips formats per corredors de poblacions de la Catalunya Nord com ara Ceret, Reiners i Sant Llorenç de la Salanca. La forquilla d’edat també és molt àmplia, amb participants que van des dels 18 fins als 76 anys, si bé la franja més alta és la dels nascuts entre 1970 i 1989, que representa un 75% del total dels inscrits.

L’impulsor i director de l’Oncotrail, Lluís Comet, ha agraït un cop més a tots els participants el seu compromís solidari i ha destacat la important tasca que duen a terme els voluntaris que des del primer moment s’han implicat amb aquest esdeveniment des de diferents àmbits: assistència en els avituallaments, servei de fisioteràpia, servei de podologia, assistència sanitària, forestals, etc…

En els parlaments previs a la sortida hi han participat també la presidenta de la Fundació Oncolliga Girona, Lluïsa Ferrer; l’alcalde de Palafrugell, Josep Piferrer; el diputat d’Esports de la Diputació de Girona, Carles Salgas, i el representant territorial de l’Esport de la Generalitat a Girona, Pep Pujols.