La informació agrícola, astronòmica i sobre la cultura i les tradicions catalanes, protagonistes del “Calendari dels Pagesos” del 2019

Comparteix-ho amb els teus amics:

Ja és a la venda als quioscos i a les llibreries el “Calendari dels Pagesos” del 2019, un almanac que ofereix informació agrícola, astronòmica i sobre la cultura i les tradicions catalanes.

L’almanac, que s’edita des de fa més de 150 anys, inclou també articles d’actualitat, un calendari de pràctiques agrícoles, sembres i plantacions, un calendari de fruites i verdures de temporada, el santoral i les dates de les fires, mercats setmanals i festes majors de tots els municipis de Catalunya.

També s’hi troben poesies, consells, dites populars i reflexions, i el “Judici de l’Any”, escrit per Anaís Falcó i Christian Simelio, amb el més destacable que ha succeït durant aquest any 2018 que ja es troba en la recta final.

Un dels al·licients del “Calendari dels Pagesos” és la Roda Perpètua, que reprodueix a la portada. Ideada pel frare Domènec Varni i publicada pel frare Miquel Agustí, prior del temple de Perpinyà, el 1617, la Roda Perpètua pronostica quins anys seran fèrtils, molt fèrtils, estèrils i molt estèrils. Pel que fa al cultiu, el 2019 serà estèril.

El “Calendari dels Pagesos” és la publicació en llengua catalana que fa més anys que s’edita ininterrompudament; ho fa des de l’any 1861. Un dels elements gràfics que formen part de l’ADN d’aquest calendari són els gravats de l’il•lustrador Ricard Opisso, que va ser aprenent i col·laborador d’Antoni Gaudí, dibuixant costumista i satíric de “L’Esquella de la Torratxa”, “Cu-Cut!”, “La Campana de Gràcia” o “En Patufet”.

Els drons, aliats de l’agricultura

El “Calendari dels Pagesos” del 2019 inclou un Calendari de Paret, amb les festes i llunes de tot l’any, i també diversos articles de temes d’actualitat, com ara l’escrit per l’editor del “Calendari dels Pagesos”, Joan Tomàs, sobre els drons i l’agricultura. A “Els drons han arrencat el vol en l’agricultura”, Joan Tomàs posa de manifest que una càmera d’infrarrojos muntada sobre un dron permet conèixer eficaçment alguns índexs de vigor dels conreus, com són l’estat nutricional i la salut de les plantes, i enviar aquesta informació al control de terra a l’instant. “Amb el dron s’eviten les inspeccions oculars, molt més lentes i no factibles en grans extensions. A més, es poden dissenyar plans eficients d’aplicació d’adobs”, afirma Tomàs.

“Els drons també faciliten la detecció precoç de plagues d’insectes o infestacions de males herbes, i això permet avançar els tractaments fitosanitaris (insecticides i herbicides), abans que aquests s’estenguin. D’aquesta manera, les dosis a aplicar es redueixen. Si, a més, la càmera du un sensor tèrmic es pot conèixer també l’estrès hídric del conreu i fer un ús més eficient de l’aigua. Tot plegat es tradueix tant en un estalvi econòmic com en un benefici mediambiental”, diu Joan Tomàs. Finalment, l’editor del “Calendari dels Pagesos” posa de relleu que els drons també podrien ajudar molt en la lluita integrada contra els insectes, és a dir, aquella que utilitza pesticides selectius només com a última barrera defensiva, i que prioritza el maneig de factors naturals de regulació de les poblacions d’insectes perjudicials. Així, per exemple, ja s’està realitzant amb drons l’alliberament d’insectes mascles esterilitzats perquè s’aparellin amb les femelles sense deixar descendència, i reduir així la població d’aquest insecte.

Codis dels ous de les gallines

El “Calendari dels Pagesos” del 2019 també explica amb detall el significat del codi que té cada ou de gallina imprès a la seva closca, format per una sèrie de lletres i números, en compliment de les normatives europees per garantir la traçabilitat del producte (que permet seguir el rastre des de la posta fins al punt final de venda). El primer dígit és un número que va del 0 al 3 i ens informa de la forma de cria de les gallines ponedores. El 0 correspon a gallines criades a terra, que poden sortir a l’aire lliure i s’alimenten amb pinso que procedeix de l’agricultura ecològica. L’1 és de gallines camperes, criades en un galliner però amb sortida a l’aire lliure on poden picotejar, furgar i banyar-se en el fang.  El 2 és de gallines criades en recintes tancats, delimitats i sense sortida a l’exterior (es mouen lliurement dins del galliner, però la densitat és molt elevada i la seva mobilitat és limitada; tenen controlada la il·luminació per a una màxima productivitat). Finalment, el codi número 3 correspon a gallines criades en gàbies, que viuen, per tant, amb una mobilitat pràcticament nul·la. Les dues lletres següents indiquen l’Estat membre de la Unió Europea del qual procedeixen els ous. Els següents números són la identificació de la granja. Hi consta la província (2 dígits), el municipi (3 dígits) i el codi d’identificació de la granja de producció (resta de dígits).

El “Calendari dels Pagesos” de l’any que ve també inclou altres reportatges com el dedicat al rellotge de Foliot (1300-1657), rellotge mecànic que funcionava amb un conjunt d’engranatges impulsats per un pes, i curiositats astronòmiques com “La lluna ens dona l’esquena”, que explica què hi ha a l’altra cara de la lluna (s’hi troba, per exemple, el cràter Aitken, el més gran conegut del sistema solar, amb 2.500 quilòmetres  de diàmetre i 13 quilòmetres de fondària, d’una antiguitat de 4.000 milions d’anys).