La maqueta del Titànic més gran del món abandona Castelló d’Empúries per iniciar la segona fase de la seva construcció

ACN La maqueta té 9 metres de llarg i serà la més gran que s'ha fet mai.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Des de fa tres mesos, l’escultor i maquetista Enric Calvo i el seu equip treballen en un petit taller de Castelló d’Empúries (Alt Empordà) en la construcció de la maqueta del Titànic més gran del món. Feta a escala 1:30 i de 9 metres de llargada, la reproducció vol recrear tant l’interior del vaixell com els instants previs a la sortida del mític vaixell el 10 d’abril de 1912 del port de Southampton. A Castelló ja s’ha enllestit la construcció del casc del vaixell en fibra de vidre i el pròxim dia 3 de febrer marxarà cap al Parc de les Ciències de Granada, on el mateix Calvo s’encarregarà de construir l’interior i tota l’escenografia que acompanyarà la maqueta amb tot luxe de detalls.

ACN La maqueta té 9 metres de llarg i serà la més gran que s'ha fet mai.
ACN La maqueta té 9 metres de llarg i serà la més gran que s’ha fet mai.

La maqueta del Titànic més gran del món continua agafant forma en un petit taller de Castelló d’Empúries. L’escultor i maquetista local, Enric Calvo, ha gairebé enllestit el casc del vaixell, una immensa peça de fibra de vidre de nou metres de llarg que serà la peça cabdal del conjunt, “el seu esquelet”. Han estat tres mesos d’intensa feina per tenir enllestida la peça que dimarts vinent, dia 3 de febrer, sortirà en camió cap a Granada on es construirà el seu interior i tot el decorat que acompanyarà la maqueta. Pel seu transport, Calvo explica que caldrà tallar el casc per la meitat perquè per les seves dimensions no es pot moure d’una sola peça.

Sobre les mides de la maqueta, Calvo assegura que es podria haver fet més gran però que això hauria reduït molt el nombre de museus que la podrien acollir. “La maqueta i l’escenografia del port és un conjunt que tindrà unes mides molt importants i necessita sales molt grans de les que no tots els museus disposen”, explica. I és que el conjunt ocuparà uns 1.500 metres quadrats de superfície i inclourà uns 6.000 punts de llum.

La reproducció del Titànic, en la que hi treballen una vintena de persones sota la direcció tècnica de Calvo, mostrarà com era l’interior del vaixell i recrearà la partida de l’embarcació al moll de la ciutat anglesa de Southampton que es reproduirà a escala. Amb un pressupost aproximat d’un milió d’euros, el muntatge reproduirà el funcionament de les grues de càrrega del port, dels automòbils i dels carruatges de cavalls, i pretén mostrar el bullici de gent i l’expectació generada a l’entorn d’aquest vaixell de luxe. “De maquetes del Titànic se n’han fet moltes, però amb les característiques, funcionalitat i mides d’aquesta no”, apunta Calvo.

Pel que fa a l’interior, la maqueta permetrà conèixer amb tot detall com era el Titànic. Així, i gràcies a que un dels costats del casc estarà obert, els visitants podran fer-se una idea de com era el pont de comandament, la sala de màquines, les cabines separades per classes o les diferents cobertes. El detall és tant gran que fins i tot es recrearà on es transportaven les obres d’art i la zona on viatjaven els automòbils. En aquest sentit, es podrà admirar el cotxe original Brush 1909, denominat “el cotxe del Titànic”, que havia de navegar en el vaixell per a ser presentat a Europa. També es podrà admirar l’obra pictòrica “El Sueño del Titànic”, del pintor càntabre Enrique Gran.

Calvo explica que per fer els interiors de la maqueta i els detalls de l’escenografia que l’acompanyarà farà ús de la tècnica 3D que, gràcies a les impressores i escàners, li permetran fer la feina en un termini de temps raonable. “Si haguéssim de fer totes les peces mà a la maqueta no estaria construïda ni el 2020”, assegura.

A la ciutat andalusa el muntatge s’obrirà al públic amb finalitats didàctiques, però no serà fins al mes de març a Tarragona que es donarà el tret de sortida a la gira que farà l’exposició. A la ciutat catalana s’hi estarà durant tres mesos, amb una afluència prevista de 60.000 visitants. Després recorrerà nombroses ciutats d’arreu del món com ara Barcelona, Bilbao, Madrid, Londres, Lisboa, París, Milà, Roma, Mèxic, Bogotà, o Nova York. De fet, la mostra ja està compromesa fins l’any 2020.