La PAH anuncia que farà ‘escraches’ a l’alcalde de Salt i diversos membres de l’equip de govern municipal

GUISASOLA, NEREA - ACN · ID 108516/894454 Els membres de la PAH de Girona i Salt s'han reunit a fora del consistori després que els hagin fet fora de l'edifici.
Comparteix-ho amb els teus amics:

La PAH de Girona i Salt ha anunciat que té previst realitzar ‘escraches’ a l’alcalde de Salt, Jaume Torramadé (CiU), i a diversos membres de l’equip de govern municipal fins que es trobi una solució a la problemàtica dels desnonaments i els talls de llum i aigua que pateixen diverses famílies de la vila. La portaveu de l’entitat, Marta Afuera, ho ha donat a conèixer després que els diversos efectius de la Policia Local de Salt han fet fora una trentena de membres de l’entitat que volien participar en la reunió de la taula d’habitatge. “Només volíem que escoltessin la veu de diverses persones que pateixen situacions greus i ens han fet fora, és indigne i la taula no és operativa”, ha explicat Afuera.

GUISASOLA, NEREA - ACN · ID 108516/894454 Els membres de la PAH de Girona i Salt s'han reunit a fora del consistori després que els hagin fet fora de l'edifici.
GUISASOLA, NEREA – ACN Els membres de la PAH de Girona i Salt s’han reunit a fora del consistori després que els hagin fet fora de l’edifici.

La cap de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Girona i Salt ha explicat que aquest dijous, a dos quarts de cinc de la tarda, estava previst que es realitzés una reunió de la taula d’habitatge municipal que tracta la problemàtica dels desnonaments i les dificultats que pateixen diversos ciutadans del municipi. Segons ha comentat Afuera, des de l’entitat havien proposat que diverses persones que formen part de la plataforma o estan vinculades a l’associació, poguessin explicar la situació que pateixen. Segons Afuera ha estat llavors quan els membres del consistori – encapçalat per Jaume Torramadé- s’han negat.

“Feia tres mesos que no ens reuníem tot i que la taula s’havia de trobar mensualment, ens van avisar que es feia la reunió amb un dia i mig d’antel·lació quan ells saben que funcionem de forma assembleària i que s’ha de comentar una setmana abans”, ha criticat Afuera. “Nosaltres els hem dit que no marxaríem fins que se’ns escoltés, fins que les persones que havien vingut a explicar el seu cas poguessin parlar, però no han volgut, han tancat la sala de plens i ens han fet fora”, ha comentat la portaveu. Segons diversos membres de l’entitat, els efectius de la Policia Local de Salt que s’han traslladat fins al consistori els han tret de l’ajuntament empenyent-los.

“Fa dos anys que està en marxa la taula d’habitatge i per culpa de l’alcalde de Salt no és operativa, la gent està desesperada i desbordada; a Salt hi ha desnonaments cada dia”, ha comentat Afuera. A més de la problemàtica de les execucions hipotecàries, alguns veïns del municipi també s’enfronten a una nova dificultat: talls d’aigua i llum. “Ja ens hem trobat amb 30 casos de gent que ve a la plataforma perquè els han tallat l’aigua o els han amenaçat que ho faran, això és molt greu i l’ajuntament no ajuda, està girant l’esquena a la gent”, ha valorat la portaveu.

És per aquests motius que des de la plataforma gironina han anunciat que tenen previst realitzar ‘escraches’ a l’alcalde de Salt i a diversos membres de l’equip de govern municipal que s’encarreguen de l’àmbit d’habitatge i gestionar els subministraments d’aigua i llum. “Vista l’actitud que té l’ajuntament, la seva manca de compromís i la negativa a atendre qualsevol problema que plantegem, hem decidit realitzar tot un nou procés de mobilitzacions. Si no reaccionen avançarem per la via del desgast”, ha assegurat Afuera.

Aquest dijous la plataforma gironina també ha donat el tret de sortida a una campanya popular per reclamar que la ciutadania pugui tenir aigua a casa durant els mesos d’estiu. “Demanem que l’aigua estigui gestionada de forma pública, és un dret bàsic i elemental, no és un negoci”, ha explicat Afuera. Al mateix temps demanen al consistori que faci pressió perquè no es tallí l’aigua a cap ciutadà de Salt sense abans tenir un informe dels serveis socials. “La gent no deixa de pagar l’aigua perquè vulgui, si ho fan és perquè no poden fer-hi front econòmicament”, ha insistit la portaveu.

En aquesta línia, la plataforma també demana al consistori que es facin els tràmits necessaris perquè els ciutadans que han sigut desnonats i han ocupat un altre immoble pugin tenir llum i aigua. Finalment, també proposen que no es cobri la factura d’escombraries unida a la de l’aigua. “Hi hauria gent que podria pagar l’aigua sola però com que va tot junt no poden costejar-ho tot i deixen de pagar-ho”, ha explicat. Afuera ha volgut posar cara i ulls a aquesta problemàtica donant a conèixer la situació que travessa una veïna de Salt, amb dos criatures petites, que fa dos anys que no té aigua al seu pis.

Des de l’entitat subratllen que Salt viu un estat “d’emergència habitacional” i exigeix que totes les forces polítiques i entitats socials s’uneixin per solucionar-ho. En principi, el consistori no ha posat nova data per repetir la reunió de la taula d’habitatge i des del grup municipal Independents per Salt – que donen suport a la PAH- demanaran que durant la propera trobada es puguin escoltar els testimonis dels veïns del poble.
Cap problema amb la PAH

Des del consistori de Salt, l’alcalde Jaume Torramadé, ha raonat la decisió que ha pres l’ajuntament tot ressaltant que la funció de la taula d’habitatge és trobar solucions constructives a les dificultats dels veïns però no focalitzar-se en qüestions personals. A més, ha subratllat que no tenen cap problema amb la PAH de Girona i Salt i asseguren que a les reunions de la taula hi pot participar qualsevol persona que estigui convidada.

En aquest sentit, assenyalen que la portaveu de l’entitat, Marta Afuera, no estava convidada a assistir-hi perquè, segons el batlle, es tracta d’una persona que té “un discurs provocatiu que només busca ressò mediàtic”. “La seva actitud és de permanent insult i violència a la gent, volia entrar a la taula amb molta gent i ha forçat la situació, ha conclòs l’alcalde. Per aquest motiu, els representants municipals que es trobaven a la taula han decidit posar punt i final a la reunió. ACN