La Plataforma “No és un vial, és un carrer!” veu insuficients les mesures que és durant a terme a l’avinguda Sant Jordi

Comparteix-ho amb els teus amics:

La Plataforma “No és un vial, és un carrer!” agraeix la nova iniciativa de col·locar asfalt sonor reductor, però creo que no és suficient i no soluciona el problema principal que té el carrer

Plataforma “No és un vial, és un carrer!”: Arran de la notícia per part de l’Ajuntament d’Olot, del proper dimecres 17 de juliol de les obres a la nostra calçada per a la col·locació d’asfalt sonor reductor. Al respecte, creiem convenient puntualitzar que:

1. La Plataforma celebra totes les mesures destinades a pacificar els efectes del trànsit sobre el nostre tram. Aquesta, pel que se’ns ha informat, aportarà una baixada del soroll de pas dels vehicles d’aproximadament un 10 per cent, alhora que millorarà la qualitat d’un ferm molt castigat.

2. La mesura era senzillament imprescindible. Una via tan estreta, considerada per tothom com a cabdal, amb el trànsit pesant que suporta constantment, ha d’estar dotada de les millors condicions possibles. Una altra cosa resulta incomprensible. El mateix diem del seu manteniment: cal fer-ne un seguiment acurat perquè no es malmeti en quatre dies com ha anat passant històricament.

3. Amb un descens més aviat modest de l’efecte sonor, i lògicament la nul·la variació de la contaminació per emissions, és evident que la reforma no minvarà la intensitat de les nostres reivindicacions. Hi ha un ampli recorregut de millora fins a aconseguir que la gent dels nostres barris tinguin una vida més sana i més digna, sense pagar amb la salut les conseqüències d’una mala planificació viària o els beneficis del negoci de les empreses que la utilitzen. Aquestes no són responsables de la no existència de la circumval·lació de la ciutat, és cert, però sí els focus de la major part dels efectes sobre nosaltres, i per tant esperem d’elles que es sumin a la nostra pressió sobre les autoritats per desencallar l’aprovació del projecte Variant pendent. Tant de bo sentim alta i clara la seva veu en aquest punt.

5. Mentrestant, els hi demanem que entenguin que la nostra situació és insostenible en termes sanitaris. La ciutat i, en concret, el nostre tram, es troba en massa moments (com avui) tan saturat de gasos nocius que, no ja caminar pels carrers, sinó tenir les finestres obertes, resulta impossible per la gent que viu en primera línia. Ens ofeguem! Per no parlar de les pudors dels camions de bestiar que a l’estiu s’accentuen a límits insofribles, i del patiment animal que ens toca escoltar.

6. No descobrim res si diem que un escenari així seria impensable que fos permès en molts altres llocs. Els països avançats s’estan posant seriosos de debò en temes de medi, i Espanya (i Catalunya) estem en el punt de mira de les denúncies europees en matèria de contaminació atmosfèrica. Que una ciutat com Olot, situada enmig d’una natura tan exuberant, sigui un focus important de problemes ambientals, és una vergonya i un risc pels habitants que les nostres autoritats locals i governamentals no haurien de consentir. Ans al contrari, elles són qui ens haurien de protegir!

7. L’obra de la famosa Variant s’eternitza, la situació del dia a dia és la que és, i per tant, cal que Generalitat i Ajuntament abordin sense més demora alternatives valentes: es fan imprescindibles i urgents ordenar restriccions del trànsit en tonatge, en horaris, en tipologia de transport… També un pla real per l’agençament de l’avinguda, molt mancada de defenses verdes, i la consideració d’altres planificacions viàries possibles. Ens hi juguem molt i no estem disposades ni disposats a seguir assumint la major part de les conseqüències d’una situació de la qual no som responsables ni beneficiaris.

8. Tot això ho lluitarem, per la via del diàleg, de la conscienciació, de la demostració tangible (estem endegant estudis científics, en especial sobre la contaminació, que demostraran fins a quin extrem serà obligat prendre mesures), de la reivindicació i, si cal, de la legalitat. Demanem i demanarem acció i protecció a les autoritats que ens l’han de donar perquè és el seu deure. Reclamarem el fi de la seva passivitat davant les infraccions de tota mena que s’estan cometent a la via amb total impunitat. En el darrer mes, sense anar més lluny, han ocorregut incidents que hem viscut i vivim amb molta preocupació perquè no són nous. Reclamarem decisió i mitjans per treure aquesta vergonyosa i insana cicatriu de 4 quilòmetres que travessa la nostra ciutat, amb tots els efectes negatius que comporta, i convertir-la en l’Avinguda i els carrers que mereixen ser.

En tot aquest camí, gens fàcil, esperem que la ciutadania ens segueixi oferint suport, perquè TOTES I TOTS ens hi juguem molt. Tindrà ocasió de demostrar-ho en les properes accions que estem preparant.

El problema no és local, és de ciutat, de comarca, de país. I en tot cas, al nucli urbà d’Olot, en ple segle XXI és inadmissible.

Plataforma “No és un vial, és un carrer!”