La regulació als gorgs de les Planes d’Hostoles ha frenat la massificació durant aquest estiu

Comparteix-ho amb els teus amics:

La regulació als gorgs de les Planes d’Hostoles ha frenat la massificació durant aquest estiu

Foto: Gorg de Santa Margarida en Les Planes d’Hostoles – wikiloc

La regulació de l’aforament a l’Espai Natural Protegit del Brugent ha evitat la massificació de l’espai, mantenint un aforament estable de màxim 200 persones diàries, posant en relleu la importància de regular aquests espais naturals per evitar la seva degradació i incidir en la conscienciació ambiental dels seus visitants.

A l’inici de l’estiu l’Ajuntament de les Planes d’Hostoles va anunciar la regulació dels usos i accessos als gorgs del seu municipi amb un control de l’aforament de màxim 200 persones per dia a través d’un tiquet. Aquesta mesura es va implementar per a garantir l’accés segur als gorgs evitant aglomeracions excessives de gent per la covid-19 i, alhora, vetllar per la preservació de les gorgues de les Planes d’Hostoles, la fauna i la flora que hi habita.

Ara, un cop tancada la temporada 2020, les dades són clares: 21.165 persones han entrat a l’espai natural de les gorgues de les Planes d’Hostoles, mentre que s’ha previngut l’accés incontrolat de 35.000 persones més. A més, a part de regular l’accés al medi natural, s’ha fet una tasca de conscienciació cap a la ciutadania, fomentant la qualitat de la seva visita, reduint incidències i comportaments incívics. Això ha permès que l’Espai Natural Protegit hagi virat d’una massificació incontrolada a un model que tendeix cap al turisme de natura sostenible.

Per tant, la regulació dels usos i els accessos no només ha evitat l’aglomeració incontrolada de gent al medi natural i ha augmentat la qualitat de la visita, sinó que ha permès també frenar l’erosió, abocament de deixalles i contaminació acústica que hauria suposat l’entrada de tota aquesta gent a l’Espai Natural Protegit. Aquest any 2020 alguns dels espais naturals de Catalunya han duplicat i triplicat els seus visitants, i podem esperar que els gorgs de les Planes d’Hostoles també haurien sigut un cas si no s’hagués implementat aquest control d’aforament.

Aquestes dades evidencien que, d’una banda la regulació dels usos, els accessos i el control de l’aforament han servit per frenar la sobrefreqüentació per sobre la capacitat de l’espai natural. D’altra banda, s’ha pogut incidir en la conscienciació i sensibilització de les persones, motivant un altre tipus de visita que posa al centre la conservació de la natura i la importància dels valors naturals de l’espai.

La pandèmia de la covid-19 ha posat, encara més, sobre la taula la necessitat de trobar estratègies que compatibilitzin la visita als espais naturals amb la seva conservació d’una manera global. Des de 2017 la Fundació Emys ha estat treballant conjuntament amb l’Ajuntament de les Planes d’Hostoles en la implementació d’aquest model de regulació d’usos i accessos al medi natural, dins una estratègia global del municipi que aposta per el desenvolupament sostenible i que compta amb l’afectació del 0,5% de l’IBI a la millora de la fauna, flora i paisatge.

Info: Facebook Ajunt. Les Planes d’Hostoles