La Vall d’en Bas aprova un ‘agermanament ideològic’ amb el municipi de Zigoitia a favor del dret a decidir i contra la violència de gènere

Comparteix-ho amb els teus amics:

El ple de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas ha aprovat de manera unànime l’agermanament amb el municipi de Zigoitia, ubicat a Àlaba.

Aquesta és una iniciativa que va néixer d’aquest poble basc que va veure similituds en habitants i paisatge, però també amb línies de treball amb la Vall d’en Bas.

Des de l’anterior mandat es van començar els contactes per tal de fer un agermanament que vagi més enllà del que és habitual entre pobles. De fet, l’acord, que ja ha estat refrendat per les dues corporacions, explica que és també un agermanament amb temes de caràcter ideològic. En aquest sentit, s’acorda en la declaració que els municipis treballaran en contra de la violència de gènere i a favor del dret a decidir, la república i la independència.

En el ple d’aquest dimarts a la Vall, l’agermanament s’ha aprovat per unanimitat de les forces polítiques (La Vall Plural i Junts per la Vall). A la corporació basca, el projecte es va començar a treballar amb l’anterior govern de Bildu i s’ha mantingut amb el govern integrat ara pel PNB i el PSE. A l’hora de votar, la proposta ha rebut el vot a favor de Bildu i el PNB (amb 8 regidors, 4 cada un) i l’abstenció del PSE (1 regidor).

Properament, està previst que una delegació dels dos pobles es trobi a la Vall d’en Bas o a Zigotia per tal de treballar en diferents projectes.

Zigoitia és un municipi de la Quadrilla de Zuia. Agrupa els 16 nuclis d’Okoizta, Apodaka, Berrikano, Buruaga, Eribe, Etxebarri-Ibiña, Etxaguen, Gopegi, Larrinoa, Letona, Manurga, Mendarozketa, Murua, Olano, Ondategi, Zaitegi i Zestafe.

Declaració d’agermanament

Les corporacions dels Ajuntaments de Zigoitia (Araba) a Euskal Herria i de La Vall d’en Bas (Girona) a Catalunyasón conscients de la importància d’estrènyer els llaços d’amistat i confraternitat entre els diferents pobles i cultures. Convençudes que una confraternitat estreta i íntima entre els dos municipis constitueix un benefici per a les dues comunitats i les seves ciutadanies.

Per tot plegat, decidits a col·laborar, fomentar i desenvolupar aquest projecte, han acordat establir el present conveni ajustant-lo a la disposició dels següents articles.

Article primer

Els Ajuntaments de Zigoitia (Euskal Herria) i de La Vall d’en Bas (Catalunya) decideixen crear i mantenir relacions cordials d’amistat, fraternitat i solidaritat entre els habitants de les dues comunitats.

Article segon

Sota el títol de viles agermanades, els dos municipis s’uneixen lliurement per afavorir l’apropament, col·laboració i solidaritat tant dels municipis com de les associacions i els seus habitants.

Article tercer

Les activitats es desenvoluparan en base al següent programa: Relacions socials, culturals, lingüístiques, econòmiques, esportives, turístiques i de solidaritat; defensa dels valors d’igualtat de gènere, com el feminisme; defensa dels valors democràtics, com la llibertat d’expressió, el dret a decidir, la defensa d’idees com la república o la independència; tot plegat, com a marc d’actuació garant de les activitats dels seus conciutadans.

Article quart

Les comunitats de Zigoitia i de La Vall d’en Bas afavoriran tot tipus de relació de caràcter social permetent i protegint les activitats anteriorment citades, posant especial èmfasi en la defensa d’accions a favor dels drets fonamentals, la democràcia i el dret a decidir.

Article cinquè

Les dues comunitats donaran suport a totes les activitats que tendiran a recolzar el coneixement i difusió de les cultures i les llengües basca i catalana. Els dos municipis, en el marc de les seves respectives competències, facilitaran, a més, tot el que pugui afavorir aquests enfocaments i aportaran la seva ajuda a l’aproximació i intercanvi de les associacions de les dues localitats.

Aquestes afavoriran també intercanvis d’àmbit social i les estades lingüístiques entre famílies, institucions escolars, entre colònies escolars i centres de vacances i, així mateix, es fomentaran els llaços entre les persones de la tercera edat.

Article sisè

Per mediació de les comunitats de Zigoitia i de La Vall d’en Bas es posarà en marxa un programa d’activitats per suscitar l’apropament entre els factors econòmics i la realització de projectes comuns, com ara l’organització de mercats, fires o exposicions amb intercanvi d’estands.

Article setè

Els dos Ajuntaments facilitaran el desenvolupament de totes les activitats esportives per mediació de les associacions o de les organitzacions qualificades amb la intenció d’intensificar els intercanvis esportius.

Article vuitè

A fi de desenvolupar el turisme entre ambdós municipis s’afavorirà una promoció comuna dels dos pobles amb cartells, anuncis i informació de diverses manifestacions que presenten un interès per als dos municipis.

Article novè

Ambdues comunitats es comprometen a treballar la qüestió de la igualtat de gènere, amb diverses actuacions com ara l’educació en el feminisme, compartir experiències, organitzar tallers i xerrades, etc., així com també es comprometen a transmetre el recolzament mutu en contra d’actituds masclistes que puguin generar-se en aquestes comunitats.

Article desè

L’enumeració de les activitats a desenvolupar per part dels dos municipis no es troba limitada. Podrien ser-hi afegides totes les iniciatives que les parts considerin oportunes.

Article onzè

Cada any es presentarà un informe als respectius consells municipals sobre les diferents accions realitzades en el present conveni d’agermanament.

Article dotzè

La durada de l’agermanament és il·limitada. Aquest agermanament durarà mentre ambdues comunitats tinguin la voluntat comuna de mantenir aquesta relació.

Info: Ajunt. La Vall d’en Bas

Comparteix-ho amb els teus amics: