La Vall d’en Bas vol ser la punta de llança de la lluita contra l’emergència climàtica a la Garrotxa

Comparteix-ho amb els teus amics:

Una de les línies estratègiques d’aquest mandat 2019-2023 a la Vall d’en Bas passa per l’impuls a les energies renovables i al progrés sostenible.

D’aquesta manera, l’Ajuntament vol posar l’accent amb noves mesures i potenciar-ne d’altres que s’han desplegat ja en el mandat anterior.

L’alcalde, Lluís Amat, ha destacat que “a la Vall d’en Bas som conscients de que ja hem engegat projectes estratègics” però que ha de ser a partir d’ara “quan es consolidin i facin passos de gegant”.

La Vall, lligada estretament al seu valor natural com un dels grans patrimonis, vol contribuir a frenar en la seva mesura les actuals conseqüències de la crisi climàtica i el consistori “vol ser motor de canvi destacat”, ha explicat Amat.

El destí final d’aquesta ruta és assolir la plena sobirania energètica. Això va lligat a diferents projectes que ja s’han posat en marxa i es potenciaran al llarg d’aquest mandat. A tall d’exemple, ja hi ha compostatge vegetal comunitari i a l’escola Verntallat els alumnes tenen un compostador per veure com les restes de menjar poden acabar convertides, amb el pas del temps, en enciams.

Una mobilitat més sostenible

Una de les mesures que arribaven a les acaballes del primer mandat era la compra d’una furgoneta elèctrica per a la Brigada Municipal. D’aquesta manera, es redueixen les emissions d’un dels principals vehicles municipals. Aquest vehicle, una furgoneta Nissan, s’ha adquirit amb una compra agregada de l’Associació Catalana de Municipis. A més, 15.000€ han vingut d’una subvenció de la Diputació de Girona.

Per aquest mandat, es vol desplegar també una xarxa de carrils bici que connectin els diferents nuclis. El primer pas serà la instal·lació d’una passarel·la a la zona de Verntallat només per a vianants i ciclistes. A banda però, a través del Consorci de les Vies Verdes, s’ha aconseguir una subvenció europea de 241.000€ que permetrà connectar el poble del Mallol amb Verntalllat i el segon amb Sant Esteve i els Hostalets passant pel camí de la Cau.

L’energia, més neta

A finals de maig es van instal·lar a la teulada l’edifici municipal una sèrie de plaques solars. La despesa total ha estat de 9.962,95€, dels quals 7.472,21€ han procedit d’una subvenció. El primer objectiu és que l’edifici consistorial sigui autosuficient energèticament. A partir d’aquí, els excedents que es generen es compensaran en forma de kilowatts que permetrien recarregar el nou vehicle elèctric de la Brigada. Això permetrà accelerar la recuperació de la inversió, que es preveu que sigui ràpida.

A més, s’han iniciat una sèrie de bonificacions fiscals i altres subvencions per millorar els tancaments i aïllaments dels habitatges per uns de més eficients. Això permet reduir el consum i, per extensió, la factura de la llum o el gas.

D’altra banda, per tal d’implicar tota la Vall d’en Bas, l’Ajuntament disposa d’una sèrie de comptadors de consum pels domicilis que es poden llogar.

Els Pins, gestionat per l’ANeGx

La presentació d’aquesta línia de treball s’ha fet a la zona dels Pins, un punt tradicional dels estius de la Vall d’en Bas. Aquest any, la concessió ha anat a càrrec de l’Agrupació Naturalista de la Garrotxa. L’entitat naturalista s’encarregarà de gestionar el petit espai de restauració que hi ha un entorn natural.

Pins943

Info i fotos: Ajunt. La Vall d’en Bas

Comparteix-ho amb els teus amics: