La vitrina del mes commemora el centenari de la primera exposició de la premsa olotina

Comparteix-ho amb els teus amics:

La Vitrina del Mes que organitza l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa està dedicada durant l’abril al centenari de la primera exposició de la premsa olotina.

imatge_Sanch Nova

Per les Festes del Tura de 1914, la Comissió de la Biblioteca Pública d’Olot va organitzar, a la seu de la institució, a l’Hospici, una exposició bibliogràfica de la premsa olotina. La mostra va reunir quaranta-tres publicacions periòdiques aparegudes a Olot des de l’any 1859 (La Aurora Olotense i El Faro de la Montaña) fins a poques setmanes abans d’inaugurar-se l’exposició (L’All). Atès que la Biblioteca no disposava d’exemplars de totes les capçaleres, la Comissió va fer una crida als «bons olotins» perquè donessin o dipositessin en aquella institució els títols que li mancaven.
Amb motiu de l’exposició, es va editar un catàleg en el qual el secretari de la Biblioteca, Joaquim Danés i Torras, exposava les característiques tècniques (data d’aparició, impremta, números publicats, etc.) i una glossa de cada publicació, en la qual «hem de confessar francament que ens ha costat molt saber-nos abstenir de comentaris i judicis crítics i observacions». L’exposició, en paraules del mateix Danés, «materialment fou un exitàs, moralment un èxit i econòmicament un fracàs» (només es van vendre quaranta-dos catàlegs dels mil que es van imprimir).
La Vitrina del Mes reuneix les revistes que es van exposar fa cent anys i n’hi afegeix dues que aleshores no es van tenir en compte: El Teatro Principal (1897-1898), un butlletí humorístic fins ara inèdit del qual l’Arxiu Comarcal conserva dos números, i Pro Patria (1906), una publicació particular de la família Danés de la qual van aparèixer set números.