L’Ajuntament de Figueres i el Ministeri de Cultura estudien fórmules de finançament per a la museïtzació de la casa natal de Salvador Dalí

ACN L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, aquest dimarts a Madrid.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Madrid (ACN).- Buscar fórmules de finançament per impulsar un nou equipament cultural a la casa natal de Salvador Dalí a Figueres, una antiga reivindicació de la ciutat. Aquesta ha estat una de les qüestions tractades en el transcurs de la reunió que aquest dimarts han mantingut l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, a Madrid. Tot i que Felip ja ha deixat clar en més d’una ocasió que per tirar endavant el projecte caldrà la implicació del sector privat, en la reunió d’avui l’alcaldessa de Figueres ha buscat el suport econòmic del govern espanyol per engegar el projecte museogràfic. Un suport que segons Wert hauria de venir de la línia d’ajuts de l’1% cultural.

ACN L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, aquest dimarts a Madrid.
ACN L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, i el ministre de Cultura, José Ignacio Wert, aquest dimarts a Madrid.

Després que el passat mes de juliol una delegació de la comissió de cultura del Senat visités la casa natal de Salvador Dalí a Figueres situada al carrer Monturiol “per estudiar diverses possibilitats per donar suport al projecte”, aquest dimarts el projecte ha estat un dels temes centrals de la reunió que l’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, ha mantingut a Madrid amb el ministre de Cultura, José Ignacio Wert.

Marta Felip ha explicat que el ministre de Cultura s’ha mostrat “interessat en un projecte important per Figueres i que ha de complementar i ampliar l’oferta a l’entorn de l’univers dalinià, però també dotar la ciutat d’un nou espai per als ciutadans de Figueres i la comarca a on es pugui accedir al coneixement de la seva història recent i als moviments artístics contemporanis”.

Malgrat la receptivitat del ministre Wert, que ha emplaçat el consistori a finançar el projecte a través de la línia d’ajuts de l’1% cultural, Felip ha tornat a assenyalar que l’estratègia de l’Ajuntament de Figueres passa “per buscar finançament més enllà de l’estrictament públic i amb la complicitat activa del sector turístic de la comarca”. “Ha arribat el moment d’arrencar d’una vegada per totes el projecte amb un un full de ruta clar”, ha reblat l’alcaldessa.

Recuperant la idea aturada anys enrere per la situació econòmica, els punts principals del projecte són l’obertura al públic de la casa natal del pintor com a projecte museogràfic amb l’objectiu que permeti explicar l’entorn de Dalí intentant conservar allò que és original, com ara algunes parts de la casa. També vol ajudar a redescobrir la Figueres modernista, fent una tasca de recuperació de la memòria històrica d’aquests anys i dels seus protagonistes i habilitar un nou espai per a l’art i la cultura contemporània, a través d’activitats i exposicions que exposin les inevitables connexions entre les pràctiques artístiques del nostre temps amb l’ideari dalinià present en les manifestacions del segle XX.

Ciutat del Circ

Durant la trobada, i grans trets, l’alcaldessa també ha exposat al ministre Wert el projecte de Ciutat del Circ que la ciutat i la Fundació Circus Arts Foundation treballen per establir a Figueres a partir del 2018 i que es va fer públic ahir durant el balanç de la 4ª edició del Festival de Circ de Figueres. Un projecte que es vol fer coindicir amb la capitalitat mundial del circ i que s’exposarà amb més detall i extensió en una nova reunió a Madrid els propers mesos planificada també per buscar el suport econòmic del ministeri.