L’Ajuntament de Roses regularà els fondejos marítims

Comparteix-ho amb els teus amics:

Per donar sortida a la tradicional demanda de punts de fondeig en el litoral rosinc, i en compliment amb la nova normativa vigent en aquesta matèria, l’Ajuntament de Roses ha habilitat dins el Pla d’Usos de Platges del municipi, l’establiment dels anomenats camps de boies. Amb ells, els usuaris deixaran de ser titulars individuals d’un sistema de fondeig (mort, cadena i boia), per passar a ser usuaris llogaters del servei que oferirà la societat municipal Port de Roses S.A, la qual es convertirà en actor únic davant l’Autoritat Marítima i, en cas d’incidents, responsable civil davant de tercers.

imatge

Per a l’adaptació necessària a la nova legislació, Port de Roses SA està redactant actualment el corresponent reglament d’ús dels fondejos dels camps de boies. Tal i com s’està fent en la majoria dels municipis de la Costa Brava, aquest fondeig s’adaptarà a les característiques pròpies de cada cala, posant un especial èmfasi en la viabilitat i sostenibilitat del mateix per raons econòmiques i de salvaguarda dels valors ambientals que aquests espais puguin contenir.

Cales obertes a tothom

Una altra mesura prevista és que a les cales urbanes de Canyelles Petites i Canyelles Grosses o l’Almadrava, només puguin restar fondejades més de 24 hores seguides les embarcacions amb una eslora no superior als 8 metres.

Aquesta mesura està encaminada a evitar la tradicional “privatització” dels espais idonis per al fondeig dins les cales, obrint el seu ús a les embarcacions transeünts i, en conseqüència, rebaixar així la pressió puntual que en determinats dies de l’estiu s’exerceix sobre les cales rosinques dins el Parc Natural de Cap de Creus.

Protegir la posidònia

Totes les cales de Roses compten amb una important concentració de praderia de posidònia. Aprofitant l’adaptació del sistema de fondeig a la normativa legal, l’Ajuntament desenvoluparà un programa de 5 anys durant el qual la totalitat dels morts de formigó que reposen sobre fons de posidònia seran per morts del tipus anomenats “ecològics”.

Ajuntament de Roses

Comparteix-ho amb els teus amics: