L’Ajuntament d’Olot es resisteix a donar a conèixer “tots els números” dels pressupostos

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’Ajuntament d’Olot es resisteix a donar a conèixer “tots els números” dels pressupostos que s’aprovaran demà

El digital elgarrotxi.cat ha intentat en diverses ocasions a demanat tenir accés als pressupostos del 2020 que s’aprovaran demà a l’Ajuntament d’Olot, sense tenir èxit, i fer una comparativa “real” d’algunes partides que normalment no surten als mitjans tradicionals locals. Tot i això, o continuarem intentant per veure si era necessari cancel·lar algunes fires anunciades recentment.

COMUNICAT DE L’AJUNTAMENT D’OLOT SOBRE ELS PRESSUPOSTOS

L’Ajuntament d’Olot portarà al ple d’aquest divendres els comptes per a l’exercici 2020. El pressupost consolidat per a l’any que ve és de 37.914.595’48 euros, un 7% més que al 2019, un increment que és possible gràcies a les subvencions obtingudes per a  inversions. Els comptes responen al compromís de continuar realitzant les inversions necessàries per garantir el bon funcionament de la ciutat, mantenir i potenciar els serveis municipals i donar resposta a les necessitats de les olotines i olotins.

L’atenció a les persones és la principal prioritat dels pressupostos que tenen l’àrea de Serveis Socials i l’Educació les que registren un increment més destacat.

Educació. Per l’any 2020 l’aportació de l’Ajuntament serà d’1.790.000 euros (1.858.224 euros si s’hi inclouen les subvencions de Joventut). Suposa un augment de 327.546,25 euros (22’4%) en relació a l’exercici actual. A l’any 2012 l’aportació a l’Institut Municipal d’Educació va ser de 740.500 euros, per tant, l’increment ha estat del 151% en els últims set anys. En aquest apartat cal tenir en compte que l’Ajuntament ha anat assumint amb recursos propis els ingressos no rebuts pel Departament d’Educació (escoles bressol, menjadors escolars…).

Serveis Socials. Per al 2020, entre l’aportació i partides de l’Ajuntament d’Olot al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa se situa a 1.259.771 euros. En relació al 2019 l’increment és de 212.699,67 euros (20’32%) en un únic exercici. En els últims set anys l’aportació al CASG ha pujat un 64% (l’any 2012 va ser de 765.000 euros). En aquest sentit, augmenta el Servei d’Ajuda a Domicili per a gent gran, les ajudes socials, beques per Estiu Riu i beques educatives.

El pressupost de 2020 també fa una aposta clara per la política d’habitatge. S’hi destinen 460.000 euros per a actuacions que han de permetre realitzar futurs enderrocs, compra de sol per a noves construccions i ajudes d’habitatge a tota la ciutat.

Per al 2020 es fixa el desplegament del programa Hola Domus per impulsar l’eficiència energètica i l’energia renovable en els habitatges. En aquest àmbit es preveu una aportació de 90.000 euros per a la constitució d’un fons de garantia social i 90.000 euros més per a ajuts de millora d’habitatges. Situada a la planta baixa de l’Ajuntament, Hola Domus actua com a oficina gestora del programa i assessora de forma gratuïta als ciutadans en matèria d’eficiència energètica i energies renovables en habitatges en un projecte pilot a nivell europeu.

En polítiques d’Ocupació i Formació per a l’Ocupació el pressupost de l’Ajuntament d’Olot per al 2020 preveu una partida de 1.074.179 euros. Amb l’objectiu de continuar treballant per reduir la taxa d’atur, garantir una millora de la qualitat dels llocs de treball i buscar fórmules que permetin ajudar a les persones que fa temps que estan a l’atur.

El suport a les entitats i associacions es consolida en el pressupost de l’any que ve. Les ajudes a les entitats culturals, associacions i clubs esportius es mantenen amb la voluntat de garantir i potenciar les activitats impulsades pel teixit associatiu de la ciutat. En total, la ciutat dedica més d’un milió d’euros l’any a subvencions a entitats.

Els comptes de l’Ajuntament d’Olot per al 2020, contemplen una despesa ordinària de 31.303.760,97 euros i inversions per valor de 4.861.912’47 euros.

En el capítol d’inversions per al 2020, que feia anys que no tenia una xifra tan elevada, s’hi inclou la millora dels equipaments educatius, culturals i esportius. En total es preveu una inversió de 304.584 euros de les quals 160.000 euros es destinen a centres educatius (per a la millora de les escoles de primària i Escola d’Art). L’objectiu és avançar en el compromís de destinar un milió d’euros en 4 anys per a obres de millora dels centres educatius de la ciutat.

Una altra de les inversions més importants és la destinada als barris. Del pressupost de l’any que ve, 1.039.258 euros es destinaran a la conservació de paviments, actuacions de renovació de l’enllumenat, a més de millores en la seguretat, el clavegueram i la mobilitat.

Una altra de les inversions destacades del 2020 és per a Espai Cràter. L’Ajuntament d’Olot destina 303.060’65 euros del pressupost de l’any que ve a aquest nou equipament de ciutat. L’aportació municipal és el 20% del pressupost total del projecte. La resta del finançament arriba a través de subvencions (80% del pressupost de 2.913.069 euros). L’Ajuntament d’Olot avança durant l’any que ve l’import per avançar en aquest nou equipament, finançat amb fons europeu i ajuts provinents de la Diputació de Girona i de la Generalitat.

Per al 2020, l’Ajuntament també iniciarà els treballs per a la redacció del projecte de construcció de la piscina municipal coberta.

Els pressupostos de l’Ajuntament d’Olot per al 2020 que es porten aquest divendres a aprovació han suposat un ajustament de les diferents partides a les inicialment previstes. Promoció Econòmica i Cultura han estat les àrees més afectades per aquesta reducció, tot i que també ha calgut reajustar la resta de partides als menors ingressos, a més de no poder-hi incloure la previsió d’estalvi per a la compra dels nous contenidors per desplegar el nou model de recollida de residus a la ciutat.