L’Ajuntament d’Olot treballa per promoure  una ocupació de qualitat

Arxiu ACN: Una treballadora de la fàbrica d'Espuña d'Olot.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Les ordenances fiscals de l’any 2018 inclouran mesures per estimular el treball de qualitat a les empreses de la ciutat.

És una iniciativa pionera amb la que Olot fa un pas més en la millora de l’ocupació. Aquest any, ja s’havien incentivat accions per a la creació de llocs de treball.  La millora contínua de l’ocupació a la comarca és un dels projectes estratègics de DinàmiG. L’Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa acaba d’impulsar  la realització d’un estudi en profunditat del mercat de treball a la comarca que permeti, d’una banda, disposar d’una radiografia detallada de la situació de les persones en situació d’atur i de les condicions laborals dels treballadors, i de l’altra, conèixer les necessitats dels empresaris a nivell de mà d’obra i la qualificació dels treballadors, així com les polítiques de recursos humans en relació a la formació, la promoció i la gestió del talent.

Les conclusions de l’estudi permetran continuar avançant en la millora de la qualitat de l’ocupació, després que en els últims anys Olot i la Garrotxa ha reduït l’atur fins al  8,63% i el 7,90%, respectivament, segons dades del mes de juny.  L’Ajuntament d’Olot treballa en aquests moments en l’elaboració d’una proposta que contempla bonificacions de la quota de l’IAE per a l’exercici del 2018 a les empreses que treballin per millorar la qualitat de l’ocupació que generen. Des de l’Àrea d’Ingressos de l’Ajuntament d’Olot i DinàmiG s’estan definint el percentatge de bonificació que es podrà sol·licitar en relació a tres tipus de millores: – l’estabilitat laboral – l’establiment de sous dignes – la millora de la conciliació de la vida laboral i familiar  Es preveu que la mesura s’incorpori a les ordenances fiscals de l’Ajuntament d’Olot per al 2018, després que per a l’exercici actual ja s’han inclòs bonificacions per a aquelles empreses que han apostat per una contractació estable.

L’Ajuntament d’Olot fa un pas més per a promoure mesures que incentivin el treball de qualitat a les empreses. Olot és una de les ciutats pioneres en aplicar una iniciativa d’aquestes característiques que suposa avançar en iniciatives com la que ja s’ha impulsat aquest any per a la creació de llocs de treball. “Fins al moment podien tenir bonificacions les empreses que feien tres noves contractacions i, a partir d’ara, seran en funció d’aquests nous requisits de millora laboral en un percentatge que ara estem concretant. Això sí, mantenim unes bonificacions més altes si són empreses situades a Sant Miquel i el Nucli Antic“ ha explicat la regidora d’Hisenda, Montse Torras.   El regidor de Promoció Econòmica, Estanis Vayreda, ha afirmat que “la dinàmica fa que moltes empreses ja creïn lloc de treball, l’atur està disminuint i els inscrits a la Seguretat Social s’estan incrementant, a Olot ja estem molt a prop de 12.000 persones, una xifra molt semblant als anys 2008 i 2009 abans de la crisi.”  Segons Vayreda, “ara ens interessa que la gent amb feina tingui millors condicions, que  les empreses es plantegin canvis a partir de les mesures que impulsem des de l’Ajuntament: des de passar contractes temporals a indefinits, pujar una mica el sou o començar a establir horaris més compactats”.

Cal tenir en compte que les empreses obligades al pagament de l’IAE són aquelles que facturen més d’un milió d’euros anuals. Actualment a Olot, hi ha 400 empreses amb aquesta facturació que suposa uns ingressos anuals per l’Ajuntament d’uns 800.000 euros. La part principal de l’impost ve marcat per l’estat i l’Ajuntament té la potestat d’aplicar un percentatge a través dels quals té l’objectiu d’incidir a la millora de l’ocupació. És un esforç que realitza l’Ajuntament amb la voluntat de reconèixer i afavorir la implantació de mesures de millora de l’ocupació, per tal d’esdevenir un territori reconegut a més de per tenir una taxa d’atur baixa, que tingui també una qualitat de l’ocupació alta.

Info: Ajunt. Olot
Foto: Arxiu ACN

Comparteix-ho amb els teus amics: