L’alcaldessa de Riudaura demana que s’enderroqui el centre cívic

Foto: BLANCA GÓMEZ - ACN
Comparteix-ho amb els teus amics:

El fort vent d’aquest cap de setmana ha fet estralls un cop més al centre cívic de Riudaura (Garrotxa). L’equipament és obra del prestigiós estudi RCR (seleccionat pel premi Mies van der Rohe) però no ha deixat de donar mals de cap al poble. Des del 2003 està tancat per problemes estructurals. Quatre dotacions dels Bombers van haver de treballar en l’incident, que sortosament no va causar ferits. L’alcaldessa, Eulàlia Massana, assegura que estan tips. “L’obra és un desastre i és perillosa”, ha lamentat. Per això, demana a la Generalitat que enderroqui l’edifici i el faci de nou. “El poble ja s’hi ha gastat prou diners, que reconeguin que l’edifici no es va fer bé i ho arreglin”, ha reclamat.

[vimeo]https://vimeo.com/117718347[/vimeo]

El centre cívic de Riudaura ha patit aquest cap de setmana desperfectes a causa del fort vent. Bona part de la coberta ha volat. “Ha quedat com si fos un drap, hem estat de sort que no passés res”, ha reconegut l’alcaldessa, Eulàlia Massana, que apunta que el sostre va caure a la plaça que hi ha al davant de l’equipament i també una part va volar fins a la pista del darrera. Afortunadament, però, ningú va prendre mal.

Foto: BLANCA GÓMEZ - ACN
Foto: BLANCA GÓMEZ – ACN

Des del consistori fa anys que negocien amb la Generalitat una sortida per a l’equipament, que està tancat des del 2003 per problemes estructurals. El centre cívic es va estrenar el febrer del 1999 i va costar prop de mig milió d’euros que es van pagar amb els Plans Únics d’Obres i Serveis (PUOSC) que la Generalitat atorga als municipis per fer diferents obres. L’edifici destaca per la seva estructura moderna, que combina parets de vidre i zinc i és obra del prestigiós estudis RCR Arquitectes, seleccionat diverses vegades per als prestigiosos premis Mies van der Rohe.

Foto: BLANCA GÓMEZ - ACN
Foto: BLANCA GÓMEZ – ACN

El renom dels arquitectes, però, de res serveix al poble, que no pot gaudir de la infraestructura des de fa més d’una dècada. L’alcaldessa assegura que l’obra és “un desastre” i que no és segura. Segons recorda, ja han viscut diversos episodis similars, com quan l’abril del 2013 uns nens que jugaven a pilota van fer caure sens voler una planxa del sostre. Llavors, també van estar de sort i ningú va sortir ferit.

Riudaura en vol un de nou

L’alcaldessa, Eulàlia Massana, ha lamentat que el poble ha destinat durant molts anys bona part dels diners que els atorga la Generalitat per pagar aquesta obra. Fins i tot, per intentar aprofitar l’edifici, es va signar un conveni anys enrere per arreglar la plaça del davant que havia cedit i havia quedat enfonsada (amb un pressupost d’uns 400.000 euros). Però amb l’arribada de la crisi va quedar aturada la segona part del conveni, que preveia intervenir en la teulada.

Davant d’aquesta situació, l’alcaldessa ha demanat a la Generalitat que actuï i enderroqui l’edifici per fer-lo nou de cap a peus. “El Govern ha de reconèixer que l’obra no s’ha fet bé des de bon principi, que té moltes deficiències i s’ha de desmuntar i fer de nou perquè el poble ja hi ha gastat molts diners”, ha dit.
Massana també ha carregat contra els arquitectes, a qui considera culpables també del mal estat de l’edifici. “Ja poden ser molt reconeguts internacionalment però aquí no l’han encertat, convidria que ells també paguessin allò que no han fet bé”, ha declarat l’alcaldessa, tot i que és conscient que és difícil que els arquitectes responguin dels problemes de l’equipament.

L’alcaldessa ha criticat que la Generalitat tingui el tema del centre cívic en via morta tot i que l’edifici sigui protagonista d’incidents com els del cap de setmana. Segons apunta, si algú a casa seva li vola part de la coberta perquè no té ben feta la casa, l’administració el denunciaria i li demanaria responsabilitats. “L’administració s’ha d’emmirallar en allò que exigeix als privats”, ha sentenciat.