L’arquitecte banyolí Pau Sarquella recollirà el premi d’arquitectura internacional “Das erste Haus: Bauwelt Preis 2015” a Munich

Comparteix-ho amb els teus amics:

Pau Sarquella rebrà dimarts dia 20 de gener el premi a ‘millor obra’ que atorga i organitza la prestigiosa revista alemanya Bauwelt cada dos anys i que enguany celebra la vuitena edició a la ciutat de Munich (Alemanya). Els premis, dotats amb 5.000 euros destaquen les 5 primeres millors obres construïdes per a joves arquitectes. Els guanyadors han tingut protagonisme al primer número de la revista d’aquest 2015 i en concret l’obra de Pau Sarquella, la reforma d’una carnisseria de Celrà, ha estat escollida per a la fotografia de portada. El guardó es recollirà dins la BAU de Munich, la fira d’arquitectura, materials i construcció més gran del món que es celebra a la ciutat alemanya cada dos anys.

Una carnisseria de Celrà a Munich

El jove arquitecte Pau Sarquella, de 28 anys, rebrà el premi amb la seva obra de la reforma de la carnisseria Germans Soler de Celrà, Girona. Una reforma total d’una carnisseria familiar situada a la carretera C-66 del poble gironí. Tal com l’arquitecte i la seva col·laboradora Carmen Torres expliquen en la memòria del projecte: Tot comença com un treball d’arqueologia: tombar parets, desenterrar paviments, destapiar finestres, rascar murs, descobrir voltes i netejar històries per tornar a l’estat primigeni de l’espai. Jugant amb reminiscències nòrdiques, els acabats es realitzen amb fusta de pi per atorgar calidesa i confort. El requisit primordial és implacable: maximitzar els metres lineals d’exposició de productes. El mobiliari es converteix en el protagonista. Gestiona l’entrada en un joc de mirades i descobriments, organitza a la diagonal més llarga l’espai per guiar la compra dels clients, exposa la carn i els embotits i ens dirigeix la mirada cap als productes més suculents. El blanc nuclear rellisca per les finestres de l’aparador fins a la façana de la carretera de Celrà i envolta tot l’edifici de manera que mai tornarà a passar desapercebut pels conductors estressats. Una franja fosca gira i s’entrellaça a la mitgera destacant la façana principal; es converteix així en el mural de la zona d’aparcament per als clients. Els reclams publicitaris juguen subtilment amb l’imaginari col·lectiu. Un tímid porquet a la mitgera actua de estàndard del contingut de l’edifici i ens recorda la silueta d’un brau animal de cellers del sud. Els neons grocs proclamen des de la llunyania que alguna cosa es cou a la ruta 66 camí a Palamós. Ni tant sols de nit passa desapercebuda.

FOTO-04

FOTO-05

Una obra digne de premis

El “Das erste Haus: Bauwelt Preis 2015” de Munich es suma als ja dos premis que ha recollit recentment la Carnisseria Germans Soler de Celrà: els Premis Arquia/Próxima IV i els Premis Ajac IX. El passat mes d’octubre Pau Sarquella va guanyar la quarta edició dels Premis Arquia/Próxima IV, en la categoria de ‘obra nova’, convocats bianualment per la fundació Arquia (Caja de Arquitectos). L’obra va destacar per davant de prop de 700 obres presentades per a arquitectes amb menys de 10 anys d’experiència. El premi es va recollir el 23 d’octubre en el fòrum organitzat a la ciutat andalusa de Granada.

A més, la carnisseria va ser la guanyadora dels PREMIS AJAC IX, en la categoria de ‘interiorisme’. Els premis AJAC els convoca l’Associació de Joves Arquitectes de Catalunya, entitat vinculada al COAC (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya). Els premis estan oberts a arquitectes de menys de 40 anys amb obres acabades en els darrers dos anys. Per altra banda, l’obra va ser finalista en la categoria d’interiorisme del prestigiosos PREMIS FAD. Els Premis FAD els concedeix ArquinFAD del FAD, Foment de les Arts i del Disseny. Són un dels més prestigiosos i premien les millors obres acabades l’any anterior dins la península Ibérica i les Illes.

L’autor: Pau Sarquella Fàbregas
Pau Sarquella Fàbregas fa 3 anys que és arquitecte després de cursar els estudis a la ETSAB (Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona). Durant la carrera va guanyar algun premi i va col•laborar amb diferents despatxos d’arquitectura. Després de fer un any de programa Erasmus a Holanda i acabar la carrera va participar amb Flores&Prats en el projecte de la Nova Sala Beckett de Barcelona. L’abril del 2014 Pau Sarquella presenta Persiana Barcelona, un projecte amb la finalitat de reinventar la persiana tradicional de corda. La idea sorgeix arran d’un concurs guanyat el 2009 a la ciutat comtal. (www.persiana-barcelona.com). La carnisseria de Celrà no ha estat l’única obra. Sarquella ha realitzat algun altre projecte petit de reforma, intervencions a Temps de Flors de Girona, disseny de estands, exposicions, entre d’altres.

Actualment treballa en el projecte de la reforma d’un centre cívic a Palafrugell amb Carmen Torres i Marc Riera, després de guanyar el concurs convocat per l’Ajuntament de la ciutat fa uns mesos.

Després de recollir el premi alemany, Pau Sarquella marxa a treballar durant 6 mesos com a professor del programa internacional INDA de la Universitat Chulalongkorn de Bangkok (Tailàndia), la Universitat més antiga del país.

Fotografies adjuntades de Joan Guillamat