L’arquitectura integral de l’estudi olotí RCR Arquitectes arriba al Palau Robert

Comparteix-ho amb els teus amics:

“Ens agrada trobar atmosferes en què la gent que ocupa l’espai senti quelcom”, apunta Ramon Vilalta, un dels tres fundadors de l’estudi RCR Arquitectes. Ho diu tot passejant, aquest dijous, per l’exposició recentment inaugurada al Palau Robert de Barcelona, que els hi dedica una generosa mostra on es repassen 25 anys de projectes i experiències. ‘RCR Arquitectes- Creativitat compartida’ fa alguna cosa més que mostrar les maquetes d’aquest estudi creat a Olot; mira de fer entendre el concepte d’arquitectura “integral i integrada” que han desenvolupat els seus impulsors. Una arquitectura de prestigi que té molt en compte l’harmonia amb l’entorn, la presència del temps o l’equilibri exterior/interior.

960339

El Palau Robert presenta la creativitat compartida i innovadora de l’estudi d’Olot RCR Arquitectes, creat per Rafael Aranda, Carme Pigem i Ramon Vilalta, en una exposició que repassa els 25 anys de trajectòria, marcada per la recerca d’una arquitectura en pura harmonia amb l’entorn.

“Sempre hem entès que l’arquitectura ha de ser molt integral”, diu Vilalta. L’indret, l’estructura exterior de l’edifici i els elements interiors són un tot per als tres integrants d’RCR Arquitectes, com és ben evident en molts dels seus projectes arquitectònics.

Diu l’arquitecte que sempre han buscat crear “atmosferes” que no deixin indiferent el visitant o l’usuari d’un edifici projectat per ells. “No pensem només en la usabilitat i el confort, busquem alguna cosa més”, apunta.

En cap cas es tracta d’una arquitectura icònica, pensada més per ser admirada que utilitzada, i pròpia dels anys del boom econòmic i la “disbauxa formal” que ha caracteritzat determinada arquitectura, adverteix Vilalta. L’arquitecte coincideix amb la idea que l’arquitectura del futur està més a prop del que ells practiquen que d’aquesta altra filosofia “de la forma per la forma”.

El procés de creació col·lectiu és un altre dels trets identitaris d’aquest estudi, format just després que Vilalta, Pigem i Aranda van acabar els estudis, ara fa 25 anys. La seva manera de fer, explica Vilalta, té molt a veure amb “una actitud davant les coses”. Actitud de construcció crítica dels projectes i una mirada compartida respecte elements com l’impacte visual dels seus projectes, l’ocupació de l’espai, la importància del ‘pas del temps’ -per exemple, a través de la llum-, la funció pública i social, són elements que ajuden a entendre la seva arquitectura.

A més, la trajectòria de RCR Arquitectes es vincula amb els paisatges de la Garrotxa, les pedres volcàniques, els boscos, la llum de la comarca, la proximitat amb els artesans i els industrials, i aquestes arrels es manifesten més enllà de les seves fronteres.

Durant aquests anys, RCR han rebut nombrosos reconeixements pel seu actiu paper en l’arquitectura contemporània. Són Membres d’Honor de l’Institut Reial Britànic d’Arquitectes (RIBA 2012), Membres d’Honor de l’Institut Americà d’Arquitectes (AIA 2010), Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres de la République Française (2008) i Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2005). La seva obra s’ha donat a conèixer en publicacions i en exposicions presentades a París, Chicago, Venècia, Nova York, Tòquio, etc.

Barcelona (ACN)

Comparteix-ho amb els teus amics: