L’artista d’Hostalets d’en Bas, Àlex Nogué, exposarà a la Casa de Cultura de Girona

Comparteix-ho amb els teus amics:

Àlex Nogué, artista d’Hostalets d’en Bas, presentarà l’exposició “Quan els arbres deixaren anar la nit”, una exposició d’art contemporani que fa referència als moments singulars de canvi, amb una inevitable al·lusió a l’incert període que estem vivint i, al mateix temps, estableix un paral·lelisme amb el procés de creació artística.

Aquesta exposició és conseqüència de la IX Biennal d’Art de Girona, que guanyà Àlex Nogué el 2017, com a reconeixement de la seva llarga carrera artística i assagística.

L’exposició ocupa una superficie de 400 m2 i es distribueix en dues grans sales:

Sala 1. L’ocupen 5 obres agrupades sota el títol “Jardins”. Són instal·lacions de paret amb objectes, pintures i vídeos, en les que l’autor utilitza el recurs d’establir una substitució analògica entre elements de la naturalesa i sentiments o estats existencials de les persones.

Al llarg de la seva trajectòria artística, Àlex Nogué ha integrat les referències visuals de la naturalesa al seu discurs artístic, induit pel paisatge del seu entorn a la Vall d’en Bas. Ara son els jardins, més exactament els “altres Jardins”, els que ens porten a establir lligams amb els estats emocionals de l’espectador.

Sala 2. Per al contingut de la mostra, Àlex Nogué ha creat la pròpia peça titulada Quan els arbres deixaren anar la nit, una instal·lació de paret de 35m de llarg, on cada una de les parts de l’obra en genera una altra, per acabar construint un contínuum visualment espectacular.

Paral·lelament, Daniel Lumbreras ha composat una peça musical que segueix un procés de creació semblant al d’Àlex Nogué i que s’inspira amb la mateixa idea, però treballat amb independència per tal que imatge i so es contraposin amb autonomia en el mateix espai i generin un tercer significat.

El catàleg de l’exposició conté textos d’Alexandra Laudo (Comissària independent), Charela Díaz (Comissària independent) i Àlex Mitrani (Historiador i Consevador del MNAC), il.lustrat amb fotografies de J. Mª Oliveras

Quan els arbres deixaren anar la nit és una exposició d’art contemporani que fa referència a mutacions d’estat, com el de la nit al dia, però també canvis en el moment de passar de les intuïcions a les realitzacions en la creació artística, y en tantes coses de la vida quotidiana que comporten una recerca i generen transformacions.

Podríem dir que tota la pràctica artística d’Àlex Nogué, la qual es desplega a través d’una gran diversitat de formats i s’estén ja al llarg de cinc dècades, està travessada per aquesta tensió entre del desig de comunió amb la natura i la consciència de la impossibilitat de relacionar-s’hi des d’una instància anterior o prèvia a la convenció cultural.

Àlex Nogué és artista visual i catedràtic de la Universitat de Barcelona, Departament d’Arts Visuals. Ha publicat 6 llibres sobre els processos de creació fonamentats en la experimentació artística personal i ha realitzat mes de seixanta exposicions nacionals i internacionals. És editor de la revista científica d’art contemporani BRAC.

ÚLTIMES EXPOSICIONS INDIVIDUALS

2019- 2020: Plast, please, plus. Galerie-K, Barcelona/ Staufen (Alemania)
2016-2018: Un tren en pot amagar un altre. Cicle “Exposicions viatgeres” de la Diputació de Girona. Exposició itinerant per 11 Centres d’Art.
2015-2017: Blau, encara, MMdT. 80è aniversari del Museu d’Art de Tossa de Mar.
2012: Res li va ser aliè/Res li serà aliè, Centre Cultural La Mercé, Girona.
2011: Codi de subsistència , a “Futur variable”, Bòlit Centre d’art Contemporani, Girona.
2011: Les illes no existeixen (amb Ester Baulida ), Fundació Valvi. Girona.
2010: 42ª nord. 2ª est. Galeria Esther Montoriol. Barcelona.
2009: Registres i posicions, Galeria Horizon, Colera, Girona.
2008: Lighthing for John Baldessari’s plant HIAP, Kaapeli, Helsinki. (Finlandia).
2007: Antworten auf 23 Fragen, Àlex Nogué, Artothek Munich .
2007: Trementina. Una metàfora de la pintura, Fundació Cultural Côclea, Camallera (Girona).

LLIBRES

NOGUÉ, À; Clar i fosc. 2018. (Col·lecció CMYK). Barcelona: Liber libro i  BRAC. ISBN: 978-84-17238-56-8
NOGUÉ, À; Davant la imatge. Barcelona: Comanegra/BRAC, 2016.
ISBN: 978-84-16605-10-1.
NOGUÉ, À; Dibuixar un arbre. Dibujar un árbol, Drawing a Tree. Barcelona: Comanegra, 2013. ISBN: 978- 84-15097-91-4.
CANADELL, E; NOGUÉ, A. Art i Ciència. Barcelona: Edicions Universitat de
Barcelona. Centre d’Estudis Històrics Internacionals, 2010.
ISBN 978-84-475-3553-1.
DESCARGA, J; NOGUÉ, À; Trementina, una metàfora de la pintura, Barcelona:
Edicions i Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2007. ISBN:978-84-475-3170-7.
NOGUÉ, À; DESCARGA, J; Límits del dibuix. Tretze exercicis de dibuix,’même’,
Barcelona: Edicions i Publicacions de la Universitat de Barcelona, 2004.
ISBN: 84-475-2875-8.

Més info aquí

Col·labora amb nosaltres amb fotos, vídeos, notícies, articles d’opinió i denuncia, etc. Al nostre Wahassap 648 696 451 o per e-mail elgarrotxi.cat@gmail.com