L’Audiència ordena reobrir el cas contra el policia municipal que custodiava l’home que es va suïcidar en una cel·la a Girona

Comparteix-ho amb els teus amics:

La secció quarta de l’Audiència de Girona ha ordenat reobrir el cas contra l’agent que custodiava l’home que l’11 de juliol del 2012 es va suïcidar en una cel·la de la Policia Municipal de la ciutat. La interlocutòria estima el recurs presentat per les acusacions i revoca l’arxiu dictat pel Jutjat d’instrucció número 4 de Girona. El tribunal considera que l’agent podria haver “extremat la precaució” i augmentat la vigilància del detingut perquè tres quarts d’hora abans de trobar-lo ja inconscient a la garjola, va presenciar un primer intent de suïcidi penjant-se amb una camisa. L’Audiència ordena continuar la fase d’instrucció o tancar-la i obrir judici oral contra el policia per homicidi imprudent.

És el segon cop que el jutjat d’instrucció arxiva la causa i l’Audiència de Girona obliga a reobrir-lo després que les acusacions particulars recorreguessin el sobreseïment. El cas que ara s’ha reobert va tenir lloc l’11 de juliol del 2012. Aquella nit, la Policia Municipal de Girona va detenir un argentí de 41 anys quan, juntament amb un altre home, intentava robar a l’interior d’un cotxe aparcat al carrer de la Creu.

Els dos homes van ser traslladats a la comissaria. Aquella matinada, el detingut de 41 anys es va suïcidar, penjant-se dels barrots de la cel·la amb l’ajuda d’una camisa. L’afer va anar a parar a mans del Jutjat d’instrucció número 4 de Girona.

El jutjat instructor va prendre declaració com a imputat de dos policies: el que custodiava les garjoles i el caporal de torn. Finalment, no s’ha formulat acusació contra el caporal perquè cap part ha trobat que hi hagi indicis d’actuació negligent. En el seu cas, l’arxiu està confirmat. L’Audiència de Girona, però, sí que ha estimat els recursos de la família de l’home que, de la mà del lletrat Benet Salellas, sosté que l’agent que custodiava el detingut podria ser autor d’un homicidi imprudent, per omissió del deure de socors.

Continuar amb el cas

L’Audiència de Girona ordena o bé continuar la instrucció practicant, si cal, noves proves o bé donar per tancada la investigació i donar trasllat a les parts perquè formulin els escrits de qualificació per anar a judici.

En la interlocutòria, la secció quarta de l’Audiència de Girona considera que les gravacions de les càmeres de videovigilància indiquen que tres quarts d’hora abans de trobar-lo inconscient a la cel·la, el detingut ja es va intentar suïcidar penjant-se amb una camisa als barrots de la garjola. El tribunal apunta que, tot i que va veure aquest primer intent, l’agent ni ho va comunicar al seu superior, ni li va retirar la camisa ni va intensificar la vigilància.

De fet, va estar quasi mitja hora sense passar per la zona de garjoles, l’estona que va aprofitar el detingut per penjar-se. Tot i que quan el va trobar inconscient el van intentar reanimar i van demanar assistència mèdica, ja no van poder fer res per salvar-li la vida.

Segons recull la interlocutòria, l’agent exposa que no va passar res que fes preveure que s’intentés suïcidar i argumenta que quan el va veure amb la camisa al voltant del coll, va pensar que era perquè s’eixugava la suor perquè aquella nit feia molta calor.