L’Eixample Malagrida d’Olot: Urbanisme i arquitectura a la Catalunya-Ciutat-Jardí tanca el cicle Síntesis Arquitectòniques 2021

Comparteix-ho amb els teus amics:

La tercera i darrera sessió del cicle Síntesis Arquitectòniques 2021 amb el qual la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC) vol apropar a la ciutadania els treballs d’investigació de diversos professionals amb la presentació de les seves tesis doctorals basades en temàtiques on l’arquitectura és la protagonista, tindrà lloc a la seu de la Delegació Garrotxa-Ripollès del COAC, el 15 de juliol, a les 19 hores. En aquesta ocasió, l’arquitecte Arnau Vergés presentarà la seva tesi doctoral L’Eixample Malagrida d’Olot: Urbanisme i arquitectura a la Catalunya-Ciutat-Jardí.

La Ciutat Jardí és com es coneix l’Eixample Malagrida d’Olot perquè és com s’anomena aquest espai en els únics plànols que es coneixen del projecte nascut en ple noucentisme i promogut per l’“americano” i olotí de naixement Manuel Malagrida i Fontanet. Aquests plànols assignen l’autoria del pla als llavors arquitectes municipals Joan Roca Pinet i Josep Esteve a través de la signatura que fan dels projectes parcials realitzats per cadascun d’ells als anys 1916 i 1925, respectivament. Però, podem donar per vàlid el model de ciutat jardí com a base del projecte de creixement més important de la història contemporània de la ciutat d’Olot? I, encara més, la seva autoria real es correspon amb els dos únics noms que signen els plànols originals?

La posada en dubte d’aquestes afirmacions històriques són dues de les directrius principals que acompanyen la investigació que ha fet Arnau Vergés i que ens condueixen a aprofundir en la vida i obra del seu Fundador, Manuel Malagrida. Es tracta d’un procés immersiu que també ens porta a investigar d’altres vessants del projecte, com ara la seva disposició formal radial i els sòlids referents que duu associats o la dimensió política de l’aparentment innòcua metàfora de la descoberta d’Amèrica associada a la segona fase de l’obra.

Comparteix-ho amb els teus amics: