L’empresa gironina Frit Ravich ampliarà la fàbrica per doblar la producció en tres anys

Xavier Pi: El sistema que incorpora el centre logístic distribueix ell mateix les caixes per rutes de repartiment; a partir d'aquí, només cal posar-les en palets i carregar-les als tràilers.
Comparteix-ho amb els teus amics:

La firma acaba de posar en marxa un nou magatzem totalment automatitzat i tancarà el 2015 facturant 203 MEUR

Xavier Pi: El sistema que incorpora el centre logístic distribueix ell mateix les caixes per rutes de repartiment; a partir d'aquí, només cal posar-les en palets i carregar-les als tràilers.
Xavier Pi: El sistema que incorpora el centre logístic distribueix ell mateix les caixes per rutes de repartiment; a partir d’aquí, només cal posar-les en palets i carregar-les als tràilers.

ACN Maçanet de la Selva .- L’empresa gironina Frit Ravich, amb seu a Maçanet de la Selva, invertirà 20 MEUR per ampliar la fàbrica i doblar la capacitat de producció en tres anys. L’obra s’inclou dins un pla estratègic, que s’engega ara i abasta fins al 2020, i que també preveu assolir un creixement continuat d’un 8% anual de la xifra de negoci. L’ampliació de la fàbrica arriba després que Frit Ravich acabi de posar en marxa un magatzem totalment automatitzat de 18.000 metres quadrats i un nou edifici d’oficines, que han suposat una inversió global de 32 MEUR. L’empresa, que produeix i distribueix patates, aperitius, fruits secs i llaminadures, tancarà el 2015 superant per primer cop la barrera dels 200 MEUR de facturació.

Frit Ravich va començar a servir comandes des del nou centre logístic a l’octubre. El magatzem, ara en període de proves, ha doblat la superfície de l’empresa. Està totalment automatitzat i a finals d’any, quan ja operarà a plena capacitat, des d’aquí se serviran totes les comandes. Diàriament, Frit Ravich mou 40 tràilers i fins a 260 furgonetes arreu del territori estatal.

La directora general, Judith Viader, explica que el nou centre logístic capgira el concepte de magatzem tradicional. “En comptes que les persones es moguin per anar a buscar el producte, aquí és el producte el que va cap a elles”, concreta. El mateix sistema rep les comandes de manera automàtica, les gestiona i indica al treballador què ha de posar a cada caixa.

Els empleats veuen cada comanda a través d’una pantalla. Mitjançant llums i panells, el sistema els va indicant a quina lleixa es troba cada producte i la quantitat que han de posar-ne a la caixa. Pràcticament no s’han de desplaçar, perquè els tenen tots allà mateix.

Quan acaben de preparar la comanda, n’hi ha prou amb prémer un botó perquè el sistema faci la resta. Una cinta transportadora s’enduu les caixes i s’encarrega d’agrupar-les per rutes de repartiment. A partir d’aquí, només cal posar-les en un palet i carregar-les al tràiler.

El nou centre logístic ha suposat una inversió de 27 MEUR (15 per a l’obra civil i 12 per a l’equipament logístic). S’acompanya d’un nou edifici d’oficines, que ha passat a ser la nova façana de Frit Ravich, i que ha costat 5 MEUR.

Nou pla estratègic

Coincidint amb el final d’aquesta obra, Frit Ravich ha engegat un nou pla estratègic. El document marca els eixos que seguirà l’empresa fins al 2020 i en calendaritza les inversions. I és precisament aquí on s’hi inclou el projecte per ampliar l’actual fàbrica (que ocupa 22.400 metres quadrats).

L’ampliació costarà 20 MEUR, s’enllestirà el 2018 i permetrà a Frit Ravich doblar la capacitat de producció. Actualment, cada dia l’empresa gironina produeix 22 tones diàries de patates fregides (el seu producte estrella), 9 tones i mitja d’snacks i 48,2 tones de fruits secs.

La nova planta de Frit Ravich aprofitarà l’espai que fins ara ocupava l’antic magatzem (a l’interior de la mateixa fàbrica) per incrementar línies de producció i d’envasat. Judith Viader explica que l’augment serà paral·lel per a totes les gammes. És a dir, patates, snacks i fruits secs. “L’estratègia de Frit Ravich passa per incrementar les diferents línies per igual, amb l’objectiu de minimitzar riscos”, concreta la directora general.

A diferència del nou centre logístic, que es va aixecar de nou, Frit Ravich haurà de compaginar l’obra d’ampliació de la fàbrica amb l’activitat diària. “Suposarà una dificultat afegida, perquè les línies de producció no s’aturaran i tot el canvi s’haurà de fer amb la planta productiva en marxa”, ha especificat Viader.

En paral·lel a la inversió acumulada de 20 MEUR, el pla estratègic també preveu un increment continuat de la xifra de negoci. “Volem créixer entre un 7 i un 8% anualment”, explica la directora general. De fet, aquest 2015, per primer cop Frit Ravich tancarà l’any superant la barrera dels 200 MEUR de facturació. Segons concreta Viader, l’acumulat de vendes se situarà en 203 MEUR, la qual cosa suposa un creixement del 9% respecte el 2014 (en què van ser 186 MEUR).

Frit Ravich és una de les empreses gironines que durant la crisi ha mantingut creixements positius. Per una banda, gràcies a nous formats que han aparegut al mercat impuls (quioscos i botigues tradicionals) com ara les bosses de patates o d’snacks a 1 euro. I per l’altra, perquè tot i que hi ha segments (com l’hostaleria) on les comandes sí que han davallat, aquest descens s’ha suplert per l’increment d’altres (com les llars). “Hi ha hagut un transvasament de productes cars, com les macadàmies i els pinyons, cap a d’altres més econòmics, i també un canvi d’hàbits de consum”, concreta Viader.

Innovació i gestió de les persones

Deixant de banda els números, el pla estratègic que ha engegat Frit Ravich fins al 2020 també pivota sobre dos altres grans eixos. El primer és la innovació, que es vol fer extensible no només al producte, sinó també al procés i al model de negoci. “Volem ser una empresa amb cultura innovadora”, indica Viader. Precisament, dins el nou edifici d’oficines, Frit Ravich compta amb un espai –la ‘Sala dels Futurs’- que vol ser l’embrió d’aquesta nova manera de fer.

L’altra gran pota del pla estratègic se centra en “continuar impulsant la gestió de les persones”, com precisa la directora general. I això passa, per exemple, per impulsar el treball en equip o analitzar les potencialitats i aptituds de cadascun dels treballadors, amb l’objectiu d’adequar la seva vàlua a la feina que desenvolupen.

França, Nord d’Àfrica i Orient Mitjà

Arreu de l’estat espanyol, Frit Ravich arriba actualment a 40.000 punts de venda, que es reparteixen en quatre canals: botigues d’alimentació (2.800), hostaleria (15.700), impuls (14.850) i granel (6.650). L’empresa gironina té 37 oficines comercials repartides per tot Espanya, illes Balears i Canàries amb un equip de 250 venedors.

Frit Ravich se centra en el mercat català i estatal. Però també té presència a l’exterior. Actualment exporta el 5% del què produeix, sobretot a França. Aquí, l’empresa gironina va obrir-hi una filial el passat mes de gener, que sobretot cobreix la zona de la Catalunya del Nord (en un radi d’aproximadament 80-100 quilòmetres).

A més, l’empresa també està explorant noves oportunitats de negoci en àrees geogràfiques on els seus productes tenen bona acceptació, com el Nord d’Àfrica o l’Orient Mitjà. Tot i això, Frit Ravich és conscient que hi ha frens que limiten la seva sortida a l’exterior. “La idiosincràsia del nostre producte fa que sigui difícil d’exportar, perquè a més de patates i aperitius també transportes molt d’aire i això ho encareix”, indica Viader.

Apart, un dels altres reptes als quals s’enfronta l’empresa a l’hora de vendre fora és la fluctuació del preu de les matèries primeres (sobretot, els fruits secs). “Tot i això, ens interessa tenir presència a l’exterior per saber què es demanda en d’altres mercats i veure’n les tendències de consum”, precisa la directora general.

Des de la seva seu central de Maçanet de la Selva, Frit Ravich produeix 700 referències pròpies de patates, snacks i fruits secs. L’empresa gironina combina aquesta activitat amb la distribució de 2.400 referències de llaminadures i pastisseria industrial de les principals marques del mercat.

Frit Ravich, que al març va canviar la imatge corporativa, ha introduït noves gammes i formats aquest 2015 (com el còctel de fruits secs amb nabius). La firma confia tancar l’any incrementant un 4% la producció. Aquest augment, de retruc, s’ha traduït en més contractacions. Frit Ravich compta aquest 2015 amb 906 treballadors, 37 empleats més que l’any passat.