L’empresa olotina SIMON guanya el Premi Catalunya d’Ecodisseny

Comparteix-ho amb els teus amics:

El premi s’emmarca en l’Estratègia catalana d’ecodisseny, per incorporar criteris ambientals per assolir productes més sostenibles, més segurs i menys tòxics, amb un consum menor de recursos i de matèries primeres

e23169b1-9ce4-498a-a1a2-82fbcb0c701d

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha lliurat aquest vespre el Premi Catalunya d’Ecodisseny. Es tracta d’una evolució del Premi Disseny per al Reciclatge que l’Agència de Residus de Catalunya (ARC) convocava des de l’any 2001, amb un abast més ampli per integrar tots els aspectes que intervenen en la sostenibilitat dels productes, com l’estalvi de recursos, el disseny de nous models de consum, o l’optimització del fi de vida, propis de la Direcció General de Qualitat Ambiental.

El nou Premi reconeix productes, productes en desenvolupament i estratègies de foment de productes, que estiguin dissenyats per millorar el comportament ambiental dels productes i serveis al llarg del seu cicle de vida.

Els premiats

En les diferents categories, d’entre 194 candidatures, els guardonats han estat:

· Producte: Cool Downlight, presentat per Simon. Es tracta d’una gamma de llums encastats (downlights) amb tecnologia LED, que combina les millors prestacions lumíniques amb un excel·lent rendiment lm/W i un disseny compacte, elegant, eficient i confortable.

Se n’ha valorat que té un excel·lent rendiment lumínic i un màxim confort visual, integrant conceptes d’economia circular com ara l’allargament de la vida útil i la preparació per al desmuntatge, en un producte que destaca per la simplicitat de les seves formes i el seu disseny compacte.

· Producte en desenvolupament: El premi ha estat compartit.

Cadira Biennale, presentat per Figueras International Seating, amb col·laboració de Josep Ferrando Bramona. Un sistema de seients fractal i monomaterial que va de l’individual al col·lectiu.

Per ser una cadira molt atractiva, icònica i poètica, de formes simples, monomaterial, fabricada íntegrament amb fusta certificada d’origen controlat, modular, reciclable, de disseny fractal amb geometries aparentment simples aconseguides gràcies a un gran esforç de disseny amb eines avançades.

Antivolabossa, presentat per Urbaser, Estudi Salva Fàbregas i Xarxa Ambiental. Un element per evitar que les bosses d’escombraries de les papereres volin i buidin el seu contingut a la via pública. Evita el malbaratament de milers de bosses d’escombraries, així com l’embrutiment de la via pública, i està elaborat a partir d’un tros de goma provinent del manteniment dels contenidors de recollida selectiva.

Per aportar una solució a un problema especialment rellevant al Mediterrani com és l’acumulació de brossa al mar (marine litter), amb una idea enginyosa, aparentment simple, però que amaga un elaborat i rigorós esforç de recerca i anàlisi, i que a més utilitza com a matèria primera un residu propi del sector.

· Estratègia: Kigali Chair Project, presentat per Clara Romaní i Josep Mora. Una iniciativa que es va portar a terme a Ruanda i que consisteix a organitzar tallers en què es mostra com fabricar una cadira de rodes a partir dels recursos disponibles localment, amb un sistema de construcció simple i adaptable a les diferents necessitats dels usuaris.

Per la seva sensibilització cap a l’ecodisseny amb la reutilització d’elements comuns disponibles localment i processos de fabricació senzills, pel gran valor social afegit de la proposta i per ser fàcilment replicable en països en desenvolupament.

· Disseny jove: Invento. Disseny d’un miniaerogenerador, presentat per Andrea Artero, Albert Bercero i Joel Plana de l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Vilanova i la Geltrú (UPC). Miniaerogenerador d’ús domèstic consistent en una turbina d’energia minieòlica per col·locar a les façanes de cases o edificis. Incorpora un mòdul basat en geometries aerodinàmiques.

Per la implicació d’un estudiant en l’ordenació del territori, per aprofitar un espai mort i donar multifuncionalitat a les rotondes i optimitzar la gestió de l’aigua, que és un recurs escàs en la conca mediterrània.

· Disseny euro-mediterrani: Pep Lemon, presentat per Lemon Factory S.L., amb la col·laboració de la Fundació Amadip.Esment, Agroilla, La Paduana i Comercial Bordoy, de Mallorca. Iniciativa per aprofitar els cítrics de destria de l’illa de Mallorca i convertir-los en una beguda de refresc natural, local i amb compromís social.
Per donar resposta a un problema ambiental de màxima actualitat i prioritat, el malbaratament alimentari, i perquè dóna una cadena de valor a un producte que no tenia valor en el mercat; pel compromís social de l’estratègia, perquè crea sinergies entre entitats locals de les illes, per la seva replicabilitat a la zona mediterrània i la seva bona presentació i comunicació.

L’aposta de la Generalitat per l’ecodisseny

La promoció del disseny per al reciclatge va néixer ja fa anys de la necessitat de donar sortida als materials reciclats que s’obtenen a partir de la recollida selectiva dels residus municipals, industrials i de la construcció. D’altra banda, per promoure que els nous productes que es fabriquen es dissenyin pensant en un futur reciclatge i perquè generin la mínima quantitat de residus.

El Govern de la Generalitat va elaborar un Programa interdepartamental d’ecodisseny, amb altres estratègies catalanes, com l’Estratègia Catalunya 2020: Acord estratègic per a la competitivitat de l’economia catalana i la millora de l’ocupació (ECAT 2020). La finalitat de totes les actuacions proposades va ser la d’una reducció del consum de matèries primeres, del consum d’energia, de la generació de residus i d’emissions, i de costos associats, establint un entorn adequat i favorable per donar un valor afegit i responsable als productes i serveis produïts i comercialitzats a Catalunya. Una conseqüència d’aquest objectiu és la d’assolir una major ecoeficiència, una major competitivitat en el mon empresarial, i una major responsabilitat social i ambiental.

Fruit de tots aquests aspectes de treball, el passat mes de juny el Govern va aprovar l’Estratègia catalana d’ecodisseny per a una economia circular i ecoinnovadora (Ecodiscat), una eina d’ecoinnovació que té com a objectiu promoure l’economia circular, a través del reciclatge, i una major sostenibilitat a l’hora de produir i consumir productes. Es tracta d’un tipus de disseny que incorpora criteris ambientals per assolir productes més sostenibles, més segurs i menys tòxics, amb un consum menor de recursos i de matèries primeres.