Les anàlisis confirmen que un pot de mongetes cuites va ser l’origen del botulisme que afecta dos bombers de Palafrugell

Comparteix-ho amb els teus amics:

Els afectats continuen ingressats a l’UCI del Trueta en estat greu i pronòstic reservat

L’Aecosan ha confirmat la presència de toxina botulínica al producte ‘Mongeta blanca cuita’ de la marca Bonpreu en envàs de vidre de 400 grams i envasat per l’empresa Hermanos Cuevas S. A. Correspon a la referència L-146-16 i amb data de consum preferent el 31 de desembre del 2021. L’Agència Espanyola de Consum recorda que els lots sospitosos ja s’han retirat del mercat i recomana a tots els consumidors que revisin les conserves que tenen a casa i s’abstinguin de menjar els envasos sospitosos.

Per ara, no hi ha constància de cap altre intoxicat. Els dos bombers continuen ingressats a l’UCI del Trueta en estat greu. Els afectats van participar en un dinar amb set companys més al parc de bombers de Palafrugell el 27 de juny. Segons l’Aecosan, van ingerir una amanida casolana que contenia les mongetes blanques cuites i també bacallà esqueixat dessalat, els dos productes comprats al supermercat i que han estat sota sospita fins ara, que les anàlisis han confirmat que l’origen van ser les mongetes.

Els dos bombers intoxicats van començar a trobar-se malament i van anar al metge amb símptomes característiques del botulisme: malestar general, vòmits, visió doble, dificultats per parlar i sensibilitat a la llum. Tots dos van ser immediatament hospitalitzats. Els altres set comensals han estat sota vigilància però, fins al moment, no han presentat cap símptoma d’emmalaltir.

La investigació iniciada davant l’alerta d’intoxicació per toxina botulínica ha rastrejat els envasos fins a diferents punts de distribució. Segons l’Aecosan, també hi ha envasos a La Rioja. En concret, els envasos de vidre de 400 grans del lot 146-16 de la marca IFA Eliges, Bonpreu, distribuïts a Condis. Els lots L-151-16 i L-158-16 marca el Cultivador distribuït a Condis. Els envasos del lot L-168-16, marca IFA Eliges i el lot L-176-16 de les marques Condis i Bon Preu.

El botulisme és una malaltia greu que pot arribar ser mortal. És una intoxicació causada generalment per la ingesta d’aliments contaminats amb neurotoxines molt potents. La via d’intoxicació més comuna és l’alimentària, quan els afectats ingereixen aliments mal preparats o conservats de manera inapropiada.