Les esquerres del sud d’Europa proposen una reestructuració parcial del deute per sortir de la crisi

ACN Moment del primer Fòrum del Sud d'Europa, en el qual ha participat el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet.
Comparteix-ho amb els teus amics:

Una reestructuració parcial del deute, seguint l’exemple del que es va fer amb Alemanya després de la segona Guerra Mundial; un programa de reconstrucció econòmica dels països més afectats per la crisi i un pla urgent de creació d’ocupació. Són tres de les mesures incloses en la ‘Declaració de Barcelona’, un decàleg de propostes que s’ha presentat aquest dissabte en el primer Fòrum Europeu del Sud i amb el qual partits d’esquerres del sud d’Europa volen plantar cara a les polítiques de l’anomenada ‘Troika’ europea. El document consta de deu mesures, entre les quals hi figura una profunda transformació de la funció del banc Central Europeu per fer que el crèdit arribi a la petita i mitjana empresa.

ACN Moment del primer Fòrum del Sud d'Europa, en el qual ha participat el coordinador general d'EUiA, Joan Josep Nuet.
ACN Moment del primer Fòrum del Sud d’Europa, en el qual ha participat el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet.

Els representants de partits polítics de l’esquerra grega, francesa, italiana, xipriota, portuguesa, espanyola i catalana es proposen acabar amb l’actual “asimetria” en l’ajust macroeconòmic entre els països deficitaris i els que tenen superàvit amb una reestructuració parcial del deute. Per fer-ho possible, demanen una Conferència Europea sobre el Deute inspirada a l’Acord de Londres sobre el Deute de 1953, que va alleujar a Alemanya de la càrrega econòmica acumulada perquè pogués remuntar la postguerra. Aquesta cita hauria de concloure amb una solució negociada i adaptada per cada país, per a cada creditor i per a cada tenidor de bons que pugui incloure la reestructuració parcial en terminis i tipus d’interès, la introducció d’una “clàusula de creixement” per al reemborsament i l’abolició d’una part d’aquest deute.

Reconstrucció econòmica dels països més afectats per la crisi

La ‘Declaració de Barcelona’ també pretén fer una reconstrucció econòmica dels països més afectats per la crisi que inclogui un “Nou Pacte Verd” per a Europa per posar fi a més de set anys de crisi. Per això, aposten per receptes com que Europa presti diners col·lectivament a índexs de baix interès per finançar un programa de reconstrucció econòmica i desenvolupament sostenible i social.

Lluita contra l’atur

A més, per acabar amb l’alt índex d’atur, proposen un pla de creació d’ocupació que es faci a través d’inversions públiques focalitzades estatals i europees, amb el suport del Banc Central Europeu (BCE), i que tingui especialment en compte els joves, les dones i els immigrants.

També consideren important que el crèdit flueixi a petites i mitjanes empreses i per això recorren de nou al Banc Central Europeu, que hauria de seguir l’exemple d’altres bancs centrals i proveir de crèdits “barats” a les entitats nacionals perquè aquestes prestin a aquestes empreses.

2015 “decisiu” pel canvi

Entre els representants polítics del sud europeu que han participat en la trobada hi havia el coordinador nacional, d’ICV, Joan Herrera, que ha destacat que els partits signants de la declaració s’han compromès a impulsar una gran conferència europea “per la reestructuració i quitança del deute”. “No hi ha futur, democràcia i polítiques socials si no hi ha reestructuració i quitança del deute”, ha reflexionat en veu alta Herrera. A la trobada també hi ha assistit el coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, que ha assegurat que la ‘Declaració de Barcelona’ és “una dieta mediterrània política i econòmica des del Sud d’Europa que pot millorar la salut de tot el continent”.

Nuet i Herrera han parlat d’un 2015 decisiu per consolidar el canvi que pot començar a Grècia diumenge i que desitgen que tingui continuïtat en les municipals del maig, el 27 de setembre i en els comicis previstos a l’Estat per a la tardor.