Les famílies que van ocupar pisos d’un bloc a Salt porten el cas als jutjats perquè la policia va tapiar les portes

Comparteix-ho amb els teus amics:

Les famílies que van ocupar pisos del bloc de la plaça Catalunya de Salt (Gironès) han portat el cas als jutjats. A través de l’autoanomenada PAH Girona-Salt, dues d’elles han denunciat la policia i l’alcalde perquè els agents van tapiar les portes dels habitatges poc després que hi entressin, aprofitant que aleshores eren fora. La denúncia s’ha interposat per coaccions i violació de domicili. Les famílies també reclamen a l’ajuntament que se les empadroni perquè asseguren que en casos com aquest “hi està obligat per llei”. Critiquen que sinó no poden tenir accés a la sanitat o escolaritzar els fills. El consistori, per la seva part, respon que “compleix escrupolosament” amb el que diu la legislació.

958176
ACN Les famílies que viuen al bloc de la plaça Catalunya de Salt, acompanyades de membres de l’autoanomenada PAH Girona-Salt, protestant aquest matí

Després que la PAH Girona-Salt ocupés els pisos (situats al número 3 de la plaça Catalunya) a finals de febrer la Policia Local va tapiar les portes de dos habitatges. Segons assegura la plataforma, els agents van actuar seguint “ordres polítiques” i van aprofitar que, aleshores, les famílies que s’hi estaven havien sortit per anar a buscar els nens a l’escola. Als altres tres, els agents no hi van poder entrar, perquè els ocupants no els van obrir.

Una setmana més tard, els membres de la PAH Girona-Salt van tirar a terra les parets de totxanes i van tornar a entrar als habitatges. Ara, la plataforma ha portat aquesta actuació als jutjats, i ha denunciat els agents que van tapiar les portes, el cap de la Policia Local i l’alcalde de Salt per coaccions i violació de domicili.

De moment, el jutjat ha obert diligències prèvies i investiga si l’actuació va ser legítima. En els propers dies, la PAH tornarà a anar als jutjats, per reclamar que se citin a declarar tant el cap de la policia com l’alcalde, Jaume Torramadé, en relació a aquests fets.

Que se’ls empadroni

Les cinc famílies que viuen als pisos del ‘Bloc dignitat’ (com la PAH l’ha batejat) han protestat aquest matí a la plaça, acompanyats d’altres membres de la plataforma, per reclamar a l’Ajuntament de Salt que les empadroni als habitatges. Sostenen que, encara que no tinguin cap mena de contracte, el consistori “hi està obligat per llei”.

En casos com aquest, en què s’ocupen pisos, la PAH Girona-Salt explica que personal de Serveis Socials o bé la Policia Local han d’anar personalment al bloc per comprovar que les famílies hi viuen. Un cop fet aquest tràmit, la plataforma assegura que se les ha d’empadronar.

Les famílies lamenten que, sense empadronament, es troben desprotegides. Entre d’altres, perquè no poden donar-se d’alta dels serveis (llum, aigua o gas), tenir accés als serveis socials o escolaritzar alguns dels fills.

Entre els qui viuen als pisos ocupats hi ha una noia de procedència marroquina, la Siham Cherkaoui, que té 36 anys i fa un mes acaba de tenir un nen. Explica que sobreviu “amb una ajuda de 200 euros”, reclama poder signar un lloguer social per estar-se al pis i vol que l’empadronin perquè el seu fill tingui accés al metge i a l’escola.

Un altre dels casos és el de la Penda Manneh. Aquesta dona, que va venir de Gàmbia i té 47 anys, s’està en un pis amb tres dels seus sis fills. Els nens tenen entre 12 i 5 anys. Explica que necessita l’empadronament però que des de l’ajuntament no li donen, dient-li sempre que ha d’aportar “un contracte de lloguer”.

De Santa Coloma a Salt

En un tercer habitatge dels que es van ocupar s’hi està la família de la Ummou Sowe, una jove de 16 anys. Nascuda a Salt, fa un any va haver de marxar amb la seva mare i les germanes a Santa Coloma de Farners a casa uns familiars, perquè van perdre la casa.

“Però allà no ens hi podíem estar, perquè no hi ha feina ni diners”, explica. Ara viuen al ‘Bloc dignitat’. Tant ella com les seves germanes demanen a l’Ajuntament de Salt que les torni a empadronar, perquè sinó no poden anar a l’institut. “Estem sense escola i hem hagut d’ocupar un pis perquè no teníem cap més solució”, concreta.

Per la seva banda, l’Ajuntament de Salt explica que “compleix escrupolosament amb allò que marca la llei” sobre empadronaments. Fonts del consistori també expliquen que la PAH Girona-Salt està traient l’afer “fora de context”.

La PAH Girona-Salt reitera que l’ocupació dels pisos es va fer amb el vistiplau de la comunitat de veïns. Asseguren, a més, que ara estan reparant els habitatges perquè alguns estaven en una situació “deplorable” i que, un cop els hagin arranjat, pintaran l’escala (com es van comprometre amb els propietaris).

Salt (ACN)