Les millors anxoves del Cantàbric són de l’Escala

Pi, Xavier: Anxoves de l'Escala destina el 80% de la seva producció d'anxoves, seitons i conserves de tonyina al mercat català
Comparteix-ho amb els teus amics:

La Guia Repsol inclou tres productes al rànquing que destaca les millors conserves de peixos i marisc de l’Estat

Pi, Xavier: Anxoves de l'Escala destina el 80% de la seva producció d'anxoves, seitons i conserves de tonyina al mercat català
Pi, Xavier: Anxoves de l’Escala destina el 80% de la seva producció d’anxoves, seitons i conserves de tonyina al mercat català

ACN L’Escala .- Les millors anxoves del Cantàbric són de l’Escala. La guia que tria els millors aliments de l’Estat, elaborada per la Guia Repsol i la Real Acadèmia de Gastronomia d’Espanya, inclou tres productes elaborats per Anxoves de l’Escala, S. A. dins la “Selecció de les millors anxoves del Cantàbric en oli d’oliva”. Els experts han provat més de 300 anxoves i han escollit les vint que consideren millors. L’empresa de l’Alt Empordà és l’única que aconsegueix col·locar tres referències dins aquest rànquing. El gerent de l’empresa, Enric Fanlo, creu que a presència dels tres productes a la llista és “un reconeixement” a la feina de mimar la matèria prima i buscar l’excel·lència des darrers anys.

Les anxoves premiem ‘Magdalena Sureda’, el filet d’anxova de L’Escala en oli d’oliva i l’anxova en sal són les tres referències d’Anxoves de l’Escala, S. A. que la guia ha situat entre les millors de l’Estat.

Es tracta d’una guia que selecciona els millors productes d’Espanya i els divideix en categories (com conserves, ibèrics i embotits, formatges o olis d’oliva). S’ha elaborat a partir de 40.000 referències seleccionades. 4.000 professionals del sector de la gastronomia han participat en el tast de 5.000 productes que han superat una primera tria. Finalment, un total de 1.925 aliments han complert el rigorós procés de valoració.

Dins l’apartat de conserves de peix i marisc, hi ha un subapartat destinat específicament a “Anxova del Cantàbric en oli d’oliva”. Una de les curiositats, és que la guia manté a l’epígraf el mar Cantàbric, que banya les comunitats líders en la producció d’aquest peix en conserva com Cantàbria o el País Basc. Tot i això, entre la tria final dels millors productes n’hi ha tres d’elaborats a L’Escala (Alt Empordà).

En concret, tres referències d’Anxova de L’Escala, S. A. han superat el procés de selecció. El gerent de l’empresa, Enric Fanlo, ha assegurat que tenir tres productes inclosos a la guia és “un reconeixement” del que estan molt satisfets, perquè es tracta d’un rànquing de referència i prestigi.

Avui toca fer magdalenes

Entre els tres productes seleccionats per la guia, Fanlo destaca la reserva premium ‘Magdalena Sureda’ d’Anxoves de l’Escala. Segons ha explicat, és un tipus de producte del que estan especialment orgullosos i que es van decidir a fer l’any 2004, animats pel xef Ferran Adrià. “Ens va dir que teníem unes anxoves molt bones però que no sabíem vendre-les”, detalla el gerent.

Per això, van decidir llançar al mercat una reserva amb una presentació diferent que permet menjar directament del pot i que és una selecció de les millors anxoves que arriben a la factoria al llarg de l’any. És una producció molt petita de la que estem molt orgullosos perquè hem rebut crítiques molt positives”, concreta Enric Fanlo.

A tall d’anècdota, Fanlo ha explicat que per a aquesta reserva especial van decidir recuperar el nom de la filla del fundador de l’empresa, Magdalena Sureda. Per això, cada vegada que a l’empresa elaboren aquestes anxoves, els treballadors diuen com a broma que “avui toca fer magdalenes”.

Ferran Adrià no és l’únic xef que ha confiat en Anxoves de l’Escala. Aquest estiu, els germans Roca s’han endut les anxoves Magdalena Sureda a la gira que han fet pels Estats Units. “Ens fa especial il·lusió que el plat fos anxoves amb escalivada perquè no podia representar-nos millor”, ha conclòs Fanlo.