Les tempestes de dimecres deixen més de 100 litres a punts de la Noguera i més de 50 en sectors del Maresme i el Ripollès

Comparteix-ho amb els teus amics:

Els xàfecs i les tempestes van afectar aquest dimecres la majoria de comarques i van acumular quantitats importants a Ponent i a les comarques del Maresme, Ripollès, Vallès Oriental, Baix Llobregat, Ribera d’Ebre i Alt Camp. Destaquen sobretot els 109,5 litres que es van recollir a Baldomar a causa d’una tempesta que es va reduir a la comarca de la Noguera i també els 58 litres de Beget (Ripollès) o els 55,9 de Mataró, segons dades del Servei Meteorològic de Catalunya. Aquesta nit passada, la neu també ha arribat al Pirineu per sobre dels 2.000 metres, on s’han acumulat gruixos de neu nova de de 10 a 20 centímetres al sector occidental.

2_lluvias

La inestabilitat atmosfèrica que afecta Catalunya des de fa dies, provocada per la presència de baixes pressions amb aire relativament fred a nivells alts i mitjans, va fer que aquest dimecres els ruixats i les tempestes caiguessin repartits per totes les comarques. Els xàfecs van ser de distribució molt irregular, com és habitual en aquest tipus de situacions, i en alguns casos van ser d’intensitat molt forta i van anar acompanyats de calamarsa o pedra.

Les primeres tempestes es van observar ja a primera hora dins del mar, prop del delta de l’Ebre. No obstant, a molts sectors el matí va ser assolellat, fet que va permetre un augment de la temperatura en superfície. Això va afavorir el creixement de nuvolades arreu del país, que abans de migdia van començar a descarregar els primers xàfecs a diversos sectors del litoral i prelitoral de la meitat sud, alguns dels quals van ser localment forts, com el que va deixar 39,1 litres en només mitja hora a Nulles (Alt Camp).

A partir de migdia els ruixats i les tempestes van afectar irregularment totes les comarques i van descarregar amb gran intensitat en punts del litoral, del prelitoral i de les comarques de Ponent. A últimes hores de la tarda els xàfecs més intensos es van anar concentrant al litoral central, abans d’acabar allunyant-se mar endins durant la nit de dimecres a dijous.

Les precipitacions no van desaparèixer i al llarg de la nit i la matinada de dijous encara hi ha hagut pluges dèbils a molts sectors de la meitat nord, especialment al Pirineu Occidental, on ha nevat per sobre d’uns 2.000 metres i s’han acumulat gruixos de neu nova de 10 a 20 centímetres a les cotes altes.

En tot l’episodi, les pluges han acumulat quantitats importants a Ponent i a les comarques del Maresme, Ripollès, Vallès Oriental, Baix Llobregat, Ribera d’Ebre i Alt Camp.

La tempesta més important de la jornada va afectar una àrea relativament reduïda de la comarca de la Noguera i va ser enregistrada per l’estació automàtica de Baldomar, un nucli situat al terme municipal d’Artesa de Segre. La gran intensitat de la precipitació (l’estació va recollir fins a 4,8 mm en un minut) i el fet que aquesta quedés pràcticament estancada durant més d’una hora van afavorir que l’acumulació de pluja fos extraordinària en aquest punt, ja que al llarg de la tarda es van recollir 109,5 litres, dels quals 101,5 litres van caure en 2 hores i 66,5 litres en només 30 minuts.

La sèrie pluviomètrica de l’observatori d’Artesa de Segre, amb més de 45 anys de dades, mostra com des de 1968 i fins a l’actualitat només s’ha superat una vegada el llindar de 100 litres en un sol dia (117 litres el 7 de maig de 1970).

Altres quantitats destacables són els 58 litres de Beget (Ripollès), 55,9 de Mataró, 50,5 a Artesa de Segre (Noguera), 46,5 a Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre), 42,8 a Mosqueroles (Vallès Oriental) o els 41,1 litres d’Olesa de Montserrat (Baix Llobregat).

El temps seguirà inestable però millorarà de cara a diumenge

Els models meteorològics indiquen que els pròxims dies Catalunya encara estarà sota la influència de baixes pressions a nivells alts i mitjans de l’atmosfera. Així doncs, per dijous i divendres el temps vindrà marcat per la variabilitat. Al nord i la resta de meitat est hi haurà xàfecs localment d’intensitat moderada i amb tempesta i no es descarta que puntualment amb calamarsa. Les temperatures no canviaran gaire, tot i que hi haurà petites oscil·lacions. El vent bufarà de component oest entre fluix i moderat.

Al llarg de dissabte, la baixa pressió acabarà de creuar Catalunya i hi haurà un augment progressiu de la nuvolositat de nord a sud. Les precipitacions acabaran afectant a tot el territori, i encara que seran febles i disperses en general, localment seran d’intensitat moderada al nord-est. El vent girarà a component nord i bufarà entre fluix i moderat, amb cops forts de tramuntana i mestral als dos extrems del litoral.

Diumenge, la línia de núvols s’haurà traslladat al sud de les illes Balears. Per tant, el cel quedarà poc ennuvolat en general amb algun interval de núvols al terç sud i a ponent a primeres hores. Les temperatures seran més altes i el vent fluix i variable amb predomini del nord.