L’Esbart Olot celebra el vintè aniversari de la seva recuperació

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’Esbart Olot és una entitat dedicada al foment de la cultura popular catalana i a la creació d’espectacles de dansa que aquest any celebra els 20 anys d’ençà de la seva recuperació, l’any 1996.

En aquests vint anys l’Esbart Olot ha realitzat una tasca de difusió de la dansa i la música catalana realitzant espectacles pel país i per Europa, i també un treball de conreu del patrimoni local, amb l’exemple recent de la recuperació del Ball Pla d’Olot per Festes del Tura.

Esbart Olot

La celebració dels vint anys portarà l’entitat a realitzar diverses activitats al llarg de l’any a la ciutat, com ja va ser el cas de la creació de tres noves coreografies pel Ball del Xai Be la passada Setmana Santa. El proper dia 7 de maig a les 20:00h es durà a terme l’acte principal de celebració d’aquest aniversari, amb l’estrena de l’espectacle ‘Vint’, al Teatre Principal d’Olot.

L’espectacle, que esdevindrà la setena rèplica del festival Sismògraf d’enguany, tindrà 90 minuts de durada i consistirà en un repàs del passat de l’entitat i alhora una mirada al futur. Amb ‘Vint’, l’Esbart Olot presentarà dos actes: en el primer s’ha volgut unir coreogràficament d’una manera única els moments més importants de la seva història recent, a través d’alguns dels balls més emblemàtics del seu repertori. En el segon, s’estrenarà un nou muntatge coreogràfic de caràcter intimista, que vol recordar a l’espectador els moments vitals i records propis de la vida de qualsevol persona, tot a través de breus flaixos dansats.

Es tracta d’un espectacle pensat tant pel públic habitual com per qui no hagi vist mai un espectacle de dansa catalana, amb el desig que la celebració de l’aniversari pugui esdevenir multitudinari. El preu de l’espectale és gratuït i ja es poden recollir les entrades a la taquilla del Teatre Principal d’Olot i a Can Trincheria.

L’endemà serà el torn de l’Escola de l’Esbart

Com ja és habitual, la presentació de temporada de l’Esbart Olot va precedida, el dia següent, de l’actuació de les seccions formatives de l’entitat. Així doncs, diumenge 8 de maig, a les 19:00h, l’Escola de Dansa de l’Esbart Olot presentarà l’espectacle “Parlant de dansa”, també al Teatre Principal d’Olot; on es mostrarà les coreografies treballades durant aquest curs pels alumnes. El preu de l’entrada és també gratuït.

Breu història de l’Esbart Olot

No es pot celebrar un aniversari sense un context històric: la història de l’Esbart Olot ha estat plena d’etapes i canvis, dels quals fem un repàs:

Es va crear l’any 1928, i té els seus orígens a l’Orfeó Popular Olotí. Els balladors d’aleshores comptaven amb un repertori de danses tradicionals, i les representaven tant en actes a la seu de l’Orfeó com també en activitats que es realitzaven a la ciutat d’Olot o fora d’ella. La seva tasca es va mantenir fins l’any 1961, any en què es va dissoldre després de la mort del seu director, Sadurní Brunet.

Tot i la dissolució de l’esbart, a la ciutat no va desaparèixer el desig de mantenir viva la música i la dansa tradicional i popular catalana, i això va portar al cap del temps a la creació de l’Escola de Dansa Folklòrica de la Garrotxa l’any 1992. No va ser fins l’any 1996, ara fa vint anys, quan l’entitat va poder recuperar el nom d’Esbart Olot i va iniciar l’etapa que està vivint en aquests moments.

Àlvar Borrell
Director de l’Esbart Olot