L’Església de Sant Esteve acull l’acte de presentació de la làpida sinagogal i la commemoració dels 810 anys de l’arribada de la comunitat jueva de Besiers a Olot

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’acte de commemoració dels 810 anys de l’arribada dels jueus de Besiers a Olot i la presentació de la làpida sinagogal i la seva història va tenir lloc ahir dimecres a l’església de Sant Esteve.

Foto: Presentació de la làpida sinagogal ahir a Olot – @Olotuit

L’objectiu és que tothom conegui aquesta peça, compartir amb la comunitat jueva i els representants de l’Ajuntament de Besiers aquesta jornada sobre la història de la làpida que uneix a les dues poblacions, Olot i Besiers, i alhora també es vol aprofitar per fer la presentació del curs d’art i història d’enguany, dedicat a l’edat mitjana i al món jueu a la nostra ciutat i al nostre país i que excepcionalment serà amb conferènces i excursions a Besiers, Besalú i Girona, tres centres amb important presència jueva i lligats a la nostra història.

Els jueus de Besiers es van refugiar a Olot on van viure aproximadament fins al 1214/15. A part de la importància del fet, és que com a comunitat establerta i per tant com a comunitat organitzada a Olot es van crear les estructures religioses que feien possible el culte i els seus rituals religiosos, com la creació d’una sinagoga. D’aquest fet històric en va quedar la làpida sinagogal, làpida inagural de la sinagoga o commemorativa d’aquests fets i que posteriorment va ser utilitzada com a ara d’altar. Va sortir a la llum l’any 1933, en ser dipositada a la nova capella del cementiri i en ser aquesta cremada l’any 1936, es va descobrir la inscripció hebrea.

Va passar primer al museu bíblic de Girona i més tard retornada a Olot. Des de llavors (anys 50) va quedar dipositada al Museu-Tresor de Sant Esteve. Va ser estudiada i interpretada erròniament com a provinent de Besiers. Ara i gràcies a la comunitat jueva de la ciutat francesa, el seu ajut, els seus document i bibliografia ara sabem part de la seva història real i la importància que té per a la ciutat d’Olot.

XARXES SOCIALS:

Comparteix-ho amb els teus amics: