L’hospital de Campdevànol, pioner en l’ús de tauletes tàctils

Comparteix-ho amb els teus amics:

L’Hospital de Campdevànol és el primer centre del sistema sanitari públic (Siscat) que implanta tauletes tàctils per a la signatura de documents amb informació de salut a Catalunya. Concretament, utilitza la signatura biomètrica per als documents que fan referència a la Llei Orgànica de Protecció de Dades (LOPD) i als consentiments informats. La implantació de l’eina arriba sis mesos després que l’hospital posés en marxa una prova pilot per digitalitzar alguns procediments de signatura de documents rellevants. La iniciativa va començar al servei de cirurgia i es preveu que estigui totalment implementat a finals d’any.

La prova pilot va donar bons resultat i va permetre firmar més de 700 documents, l’hospital va decidir donar continuïtat al projecte i ara s’està preparant el desplegament a tots els serveis del Centre. Es preveu que el sistema estigui totalment implantat al finalitzar el 2015.

Amb aquets sistema, els pacients signen els documents en una tauleta tàctil en lloc de fer-ho en un paper imprès. Després, aquests documents digitals són emmagatzemats de manera segura a la història electrònica del pacient. Si cal, es poden imprimir en paper, però la idea és evitar el consum innecessari d’aquest material.

El mecanisme utilitzat permet una identificació segura. Registra dades biomètriques, com la velocitat de traç, l’angle o la pressió, característiques que aporten validesa legal a la signatura. A més, el document queda tancat per un certificat amb una clau privada, amb informació temporal de la signatura, garantint així que el document no es pot modificar. D’aquesta manera, es garanteix la seguretat de les informacions i, alhora, es fomenta l’eficiència i la sostenibilitat amb la reducció de l’ús del paper.

Tal com explica el doctor Joan Grané, director gerent de l’Hospital de Campdevànol, “el sistema utilitzat garanteix la seguretat de les informacions i el seu emmagatzematge, aspectes que són prioritaris per a l’Hospital”. A més, destaca que aquest sistema “podria servir per a 7.000 documents anuals relacionats amb el consentiment informat i la LOPD”.

L’Hospital de Campdevànol aposta des de fa temps per potenciar l’ús de les TIC. En aquest sentit, a finals de 2008 es va començar a treballar en la Història Clínica Digitalitzada Compartida i, actualment, un 95% dels documents del Centre estan digitalitzats. Per desenvolupar la firma biomètrica, l’Hospital de Campdevànol ha comptat amb la col·laboració de l’empresa Validated ID i la supervisió de la Fundació TicSalut, de la Generalitat de Catalunya.