L’Urushi, un art mil·lenari a la Vall d’en Bas

Comparteix-ho amb els teus amics:

El pròxim 25 de gener a les 11.30 a la sala d’exposicions de Can Trona inaugurarem l’exposició: L’Urushi. Un art mil·lenari a la Vall d’en Bas de la Joana Vilalta.

La Joana és una artista de Sant Esteve d’en Bas, que ha dedicat gran part de la seva vida a cultivar aquesta tècnica nascuda al Japó. Dissenya anells, penjolls, arracades i agulles de pit entre altres. Tot són peces úniques confeccionades a mà. A més, també restaura peces de porcellana amb la tècnica del Kintsugi o kintsukuroi aplicant urushi i or.

Convé destacar que el Kintsugi s’ha convertit, darrerament, en una autèntica filosofia i tendència a escala global, ja que és un procés que consisteix a reparar fractures de la ceràmica amb saba i pols d’or. De manera que l’esquerda i la reparació prenen protagonisme i donen un nou aspecte a l’objecte.

Aquesta idea de reparar quelcom trencat i d’emfatitzar les seves cicatrius per a donar-li valor, en una societat consumista com la nostra, és totalment revolucionària. I a més, resulta una metàfora ideal per aquelles persones que han patit una adversitat o un trencament, les quals poden recuperar-se malgrat les seves cicatrius fent-se més fortes i belles, així com succeeix amb les peces de ceràmica.

Si voleu conèixer de primera mà el tipus de peces que fa la Joana, us esperem el dia de la inauguració. Si, a més, teniu curiositat per aprendre alguna de les seves tècniques, el dia 8 de febrer, ella mateixa oferirà dos tallers gratuïts a Can Trona. Les persones interessades hauran de confirmar la seva assistència indicant a quin dels dos tallers voldrien participar al correu cantrona@vallbas.cat o otvallbas@vallbas.cat.

Aquesta ja és la quarta exposició de producció pròpia que el Centre de Cultura i Natura de la Vall d’en Bas realitza per tal de donar a conèixer artistes i artesans del territori. Si bé l’any passat es posaren en relleu les obres de Jordi Traveria (vidrier), Vicenç Masdemont (pintor) i Ferran Coves (artista gràfic), comencem aquest 2020 amb l’obra de la Joana Vilalta.