Àudio: Maià de Montcal preveu acabar les millores de la seva depuradora el proper 2016

Comparteix-ho amb els teus amics:

Maià de Montcal continua a l’espera que la Generalitat li aporti 69.300 euros que corresponen al 50% de la inversió per una nova instal·lació de la planta depuradora d’aigües residuals. Durant anys, aquest petit ajuntament ha estat en contacte amb l’administració de la Generalitat per demanar ajuda, i va ser fins a finals de 2014 que la Generalitat va comunicar al consistori que hi havia la possibilitat d’aportar la meitat de la inversió. Fins aquest moment l’Ajuntament de Maià de Montcal, no ha tingut cap més notícia d’aquesta aportació.

Per altra banda, l’Ajuntament ja compta amb l’altre 50% de la inversió, aquesta altra meitat ha estat subvencionada per la Diputació de Girona aquest any 2015, però, s’haurà de torna a demanar perquè es mantingui fins al 2016. Ja que segons tècnics del consorci Sigma de la Garrotxa, no es pot iniciar el projecte de la nova instal·lació de la depuradora d’aigües residuals amb els 69.300 euros, per l’elevat cost del biodisc, ja que el cost d’aquest biodisc i la seva instal·lació superant el 50% del total de la inversió.

Encara que els veïns de Maià de Montcal no els hi afecta en la qualitat de vida, s’hi que hi ha una preocupació per part de l’ajuntament per la contaminació a l’ambient que pot produir la falta d’un correcte sanejament de les aigües residuals.

L’estació depuradora d’aigües residuals actual de Maià de Montcal és una depuradora de tipus verda o de llacunatge. Les aigües que arriben a la depuradora, són de tipus domèstic amb unes característiques d’entrada molt uniformes. Aquesta està formada per un pretractament on s’ha aprofitat el decantador, que en el seu moment ja disposava el municipi, d’un filtre per colador i d’un aiguamoll artificial… Però un aiguat de l’any 2012 els van fer mal bé i actualment la depuradora no fa el sanejament de les aigües correctament.

La nova planta depuradora d’aigua tindrà un sistema de Biodisc, és un sistema de fàcil manteniment, dissenyat per a poblacions petites, i que en la Garrotxa, poblacions com a Joanetes i Sant Privat d’en Bas ja fan servir aquest tipus de sistema.

L’ajuntament de Maià de Montcal és el propietari de la depuradora i és responsable de gestionar i explotar la planta, però actualment ha delegat les competències al Consell Comarcal de la Garrotxa.